search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:31
MENU CLOSE

Τσίπρας καλεί Μέρκελ, Τουσκ στο Μαξίμου την Τετάρτη

03.04.2017 08:42
Συμβιβασμό Τσίπρα-Μέρκελ για χρέος και προσφυγικό «βλέπει» η Citi - Media

 

Με τηλεφωνικές επικοινωνίες και επαφές σε υψηλότατο επίπεδο ο πρωθυπουργός παίρνει αυτές τις μέρες πάνω του τη διαπραγμάτευση επιχειρώντας να την ξεμπλοκάρει προκειμένου να μην παρέλθει και το Eurogroup της Παρασκευής χωρίς τεχνική συμφωνία (μερική ή πλήρη).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε επισκεφθεί την Αθήνα) αλλά και με την Κριστίν Λαγκάρντ (με την οποία ο πρωθυπουργός επίσης είχε άλλη μια τηλεφωνική συνομιλία πρόσφατα).

Σήμερα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κυβερνητικές πηγές, χωρίς να μπαίνουν στη λογική να επιβεβαιώσουν το καθένα παό τα παραπάνω τηλεφωνήματα χωριστά, εντούτοις επιβεβαιώνουν ότι «υπάρχουν διαρκείς επαφές σε υψηλότατο επίπεδο».

Στο μεταξύ, την Τετάρτη πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος λίγο πριν τις 11 το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του στο Έθνος της Κυριακής παρέπεμψε σε συνολική συμφωνία, συμφωνία δηλαδή η οποία περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος:

«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ χθες, απέδωσε τις καθυστερήσεις ως επί το πλείστον στο ΔΝΤ τακτική καθυστερήσεων και προανήγγειλε εξελίξεις σχετικά με την αξιολόγηση τα επόμενα 24ωρα:

«Υπάρχουν οι καθυστερήσεις με προσχήματα, κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις καθώς έχουμε φτάσει, κατά τη γνώμη μου, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έτσι ώστε πάρα πολύ σύντομα να φτάσουμε σε μια τεχνική συμφωνία. Ξέρετε ότι κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει μια διαπραγματευτική τακτική – όχι τώρα, αλλά όλα τα χρόνια που συμμετέχει σε προγράμματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο- να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις γιατί θεωρεί ότι όσο ο χρόνος πιέζει και όσο η οικονομία τελεί σε μια αβεβαιότητα, τόσο περισσότερο μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος του Ταμείου. Αυτό, ξέρετε, δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15