search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:54
MENU CLOSE

Θωμόπουλος: Αναστρέψιμη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

03.04.2017 18:26
«Επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Π. Θωμόπουλος - Media

 

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναστρέψιμη διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτης – Αριστείδης Θωμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά την στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση, “αρκεί όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς ανάπτυξης”. Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά, να λέμε ότι θα βγούμε από την κρίση, “αν δεν αλλάξουμε πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης”.

“Δεν είναι ανεδαφικός ο ισχυρισμός ότι η εξωστρεφής αναπτυξιακή μαγιά υπάρχει στην οικονομία. Αυτό που μένει είναι να εκσυγχρονιστούν οι συνθήκες επαύξησής της με έγκαιρη επάνοδο της εμπιστοσύνης, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και παγίωση ενός πολύπλευρου ανταγωνιστικού αναπτυξιακού εξωστρεφούς προτύπου”, πολύ φιλικού προς τις επιχειρήσεις. “Μια γρήγορη αξιολόγηση θα συνέβαλε σημαντικά να προχωρήσουμε” είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Θωμόπουλος στον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος ως αντικινήτρου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, λόγω των εξαιρετικά χρονοβόρων διαδικασιών. “Το δικαστικό σύστημα […] μας βάζει (στις διεθνείς κατατάξεις) κοντά στο Καζακστάν και τη Βενεζουέλα και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις ξένες επενδύσεις, σε μια περίοδο που χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε” είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι για να προσελκύσει επενδυτές, η Ελλάδα χρειάζεται ένα “γερό” θεσμικό περιβάλλον, με ανάπτυξη τύπου “inclusive growth”, που θα περιλαμβάνει και τους θεσμούς της χώρας. “Αν δεν πάμε προς τα εκεί, η οικονομία θα σύρεται για πολλά χρόνια ακόμη” σημείωσε, συμπληρώντας ότι τα πρώτα δείγματα εξωστρέφειας υπάρχουν, παρά το πολύ δυσμενές περιβάλλον.

H αίσθησή του, την οποία μετέφερε προ ημερών και σε Γερμανό υπουργό με τον οποίο συνομίλησε, είναι -όπως είπε- ότι στην Ελλάδα υπάρχει σχέση αντιπαλότητας κράτους- πολίτη/επιχειρηματία. “Πολλές φορές αισθάνομαι ότι είμαι ακόμη υπό την οθωμανική αυτοκρατορία”, είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ενδεικτικά ότι αν ένας επιχειρηματίας πάει σήμερα στον Εφορο με στοιχεία για μια μικρή παρατυπία, ο Εφορος θα τον παραπέμψει στο δικαστικό σύστημα, όπου μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 20 χρόνια για την έκδοση μιας απόφασης.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι μπορεί να γίνει ο πρώτος κρίκος μιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα φτάνει έως και τη Νότια Πολωνία. ‘Οπως είπε, σε δύο ημέρες, μέσω της Θεσσαλονίκης μπορούν να τροφοδοτηθούν με εμπορεύματα όλα τα κράτη περιοχής, κάτι που σε περίπτωση διαφορετικής όδευσης θα απαιτούσε πολύ χρονοβόρες διαδικασίες. Τη δυνατότητα αυτή η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα μπορούν να την αξιοποιήσουν και μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία. “Πρέπει να ‘χτυπήσουμε’ αυτό τον άξονα […] Να χτίσουμε έναν νέο Δρόμο του Μεταξιού (με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη), με αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους” κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:52