search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:32
MENU CLOSE

Ρωσία: Σε διαρροή χημικού αερίου οφείλεται η εκατόμβη θυμάτων στη Συρια

05.04.2017 06:59
Ρωσία: Σε διαρροή χημικού αερίου οφείλεται η εκατόμβη θυμάτων στη Συρια - Media

 

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε χθες Τρίτη μια αποθήκη των ανταρτών κοντά στην  Χαν Σεϊχούν, στην οποία βρίσκονταν «τοξικές – χημικές ουσίες», μία ημέρα μετά την επίθεση που έχει κοστίσει τη ζωή σε αμάχους.

«Σύμφωνα με τα αντικειμενικά στοιχεία της ρωσικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριου χώρου, η συριακή πολεμική αεροπορία έπληξε κοντά στη Χαν Σεϊχούν μια μεγάλη αποθήκη όπου παράγονταν και φυλάσσονταν όπλα τα οποία αποστέλλονταν στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην αποθήκη αυτή βρίσκονταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη.

«Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές».

Η χρήση του οπλοστασίου αυτού από «τους τρομοκράτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από τις επίσημες αρχές» του Ιράκ

 

Καταδίκη από το ΥΠΕΞ

Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του εκφράζει με ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ για την ειδεχθή πολύνεκρη επίθεση που έλαβε χώρα, χθες, στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. «Αναμένουμε» σημειώνει η ανακοίνωση «την ταχεία και ολοκληρωμένη διερεύνηση του τραγικού αυτού περιστατικού που αναδεικνύει και από αυτή τη σκοπιά, την ανάγκη εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης στη Συρία».

 

Καταδίκη επίθεσης από Μογκερίνι

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα να καταβληθεί «σημαντική προσπάθεια» υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη.

«Πρέπει να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα πίσω από αυτές τις διαπραγματεύσεις», κάλεσε η Μογκερίνι στο άνοιγμα της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κατά την προσέλευσή του στην ίδια διάσκεψη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για τη «χημική» επίθεση.

«Όλα τα στοιχεία που έχω δει υποδεικνύουν ότι το καθεστώς Άσαντ (…) χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα έχοντας πλήρη επίγνωση εναντίον του ίδιου του του λαού», τόνισε.

 

Καταδίκη από ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την επίθεση ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Καταδικάζω αυτές τις φριχτές επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χρήση χημικών όπλων. Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία για τη χρήση αυτών των βαρβαρικών όπλων μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

 

Πάπας Φραγκισκος: Απαράδεκτη σφαγή

Από την πλευρά του και ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε από το Βατικανό την «απαράδεκτη σφαγή» στη Συρία.

«Παρακολουθούμε με θλίψη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Καταδικάζω έντονα την απαράδεκτη σφαγή που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες αβοήθητοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τόσα παιδιά», δήλωσε ο πάπας.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν του Ιμπτίλ. Οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 72 ,μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, σύμφωνα με τον νέο απολογιαμό, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης 17 γυναίκες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, με σπασμούς και πασχίζοντας να αναπνεύσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορική επιδρομή στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται επειγόντως, με την οποία καταδικάζουν την χημική επίθεση στην Συρία και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48