search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:05
MENU CLOSE

Τσίπρας: Φωτογράφισε το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις, ζήτησε Σύνοδο Κορυφής αν δε βγει λευκός καπνός στη Μάλτα

05.04.2017 11:52
Τσίπρας: Φωτογράφισε το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις, ζήτησε Σύνοδο Κορυφής αν δε βγει λευκός καπνός στη Μάλτα - Media

 

Το ΔΝΤ έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας ως βασικό υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μαξίμου. Ωστόσο απέφυγε να το κατονομάσει, παρόλο που το φωτογράφισε με τον πλέον σαφή τρόπο. Ο πρωθυπουργός, επισήμανε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να σταθεροποιήσει την οικονομία της, προκειμένου να επιτελέσει και τον ευρύτερο σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ωστόσο κάποιοι  «ροκανίζουν τον χρόνο» και θέτουν εμπόδια στην προοπτική ανάκμψης της ελληνικής οικονομίας προβάλλοντας επιπρόσθετες απαιτήσεις  «κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κατά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του εξέφρασε τις ανησυχίες του και ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή Σύνοδος Κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, αν την Παρασκευή στο Eurogroup της Μάλτας δεν υπάρξει «λευκός καπνός», κατά την έκφραση που ο ίδιος χρησιμοποίησε.

 

Τσίπρας: «Όχι άλλα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2016 έκλεισε όχι απλώς με υπέρβαση στόχου αλλά με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα κι έτσι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. ωστόσο, είπε, «ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται αμετανόητοι» και μετά την πρώτη αξιολόγηση επαναφέρουν την τακτική κωλυσιεργίας. Η αξιολόγηση, υπογράμμισε, έπρεπε να έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του  2016, είπε και συνέχισε φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνο το ΔΝΤ: κάποιοι, τόνισε, προσπαθούν με τεχνητό τρόπο να θέσουν εμπόδια στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα το 2018. Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία θέτουν επιπρόσθετες απαιτήσεις. Κάποιοι ροκανίζουν τον χρόνο και τραυματίζουν την ανάκαμψη στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Και προειδοποίησε: «Ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνησή μου είμαστε διατεθειμένοι για πολύ ακόμη να παρακολουθούμε παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά και της Ευρώπης».

Προσπάθησε πάντως και να καθησυχάσει εν όψει του επικείμενου Eurogroup λέγοντας πως οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες αναφέρουν ότι «είμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία». Ωστόσο πρόσθεσε, πως είχε την υποχρέωση να εκφράσει τις ανησυχίες του στον πρόεδρο Τουσκ ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Παρασκευή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο «για να έχουμε μια θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλιο».

Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία, παραδέχτηκε, και δήλωσε πως η πολιτική αίσθηση που έχει η κυβέρνηση είναι ότι «βρισκόμαστε σε μια βάση κατά την οποία η ταλαιπωρία αυτή τελειώνει».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση που τον καλούσε να διευκρινίσει σε ποιος ακριβώς αναφέρεται  ο πρωθυπουργός απέφυγε να καταονομάσει το ταμείο, αλλά είπε ότι είναι «γνωστοί σε όλους» καθώς ε΄δω και ενάμιση χρόνο θέτουν παράλογες απαιτήσεις και κάθε φορά παραβιάζουν τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 στο «παρά πέντε» των διαπραγματεύσεων, καθώς και πώς με δεδομένο ότι πλέον το επιχειρήμα περί της μη επίτευξης των στόχων δεν περνάει τώρα θέτουν απαιτήσεις για «ποιοτικές μεταρρυθμίσεις».

 

Τουσκ: «Επώδυνα τα μέτρα αλλά στο τέλος δουλεύουν»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη δική του τοποθέτηση ήταν αρκετός σύντομος και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι «θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία» την Παρασκευή και επιμέρισε τις ευθύνες σε όλες τις πλευρές. «Κάθε μέρα», είπε, «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία». Ωστόσο επανερχόμενος μετά από ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδ απρέπει να υποχωρήσει σε απαιτήσεις που συνιστούν απόκλιση παό το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο, έδειξε να προτρέπει την Αθήνα σε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Όπως είπε «κανείς δεν ενδιαφέρεται να τιμωρήσει την Ελλάδα» καθώς η κρίση είναι αρκετά τιμωρητική από μόνη της και πρόσθεσε πως μόνο καλές προθέσεις υπάρχουν. Και κατέληξε πως όλα τα μέτρα που προτείνονται είναι για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. Όσο, δε επώδυνα κι αν είναι αυτά «στο τέλος δουλεύουν» είπε, επικαλούμενος την αντίστοιχη εμπειρία της Πολωνίας από την οποία προέρχεται. Πάντως δε θέλησε να απαντήσει σχετικά με τον αν αποδέχτηκε την πρόταση Τσίπρα προκειμένου να μη κάνει δυσοίωνες προβλέψεις λίγες ώρες πριν τη Μάλτα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59