search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Μαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το νέο μακελειό στη Συρία

05.04.2017 17:39
Ρωσία: Καταστροφή του χημικού οπλοστασίου τους, ίσως ως το τέλος Σεπτεμβρίου - Media

 

H νέα επίθεση με χημικά όπλα σε ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στη βόρεια Συρία, την  πόλη Indibl,  με τους μεν να κατηγορούν ως δράστες τον Συριακό Στρατό και την Κυβέρνηση Άσαντ  να μιλά για “νέα προβοκάτσια σε βάρος της” , με τουλάχιστον 70 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες – πολλοί εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση –  έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το κόσμο.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τραυματισμένα ή νεκρά παιδιά από το μοναδικό νοσοκομείο στην πόλη, που έγινε και αυτό στόχος των βομβαρδιστικών αεροσκαφών,  αποτυπώνουν ξανά το πραγματικό πρόσωπο του εμφύλιο πολέμου, που  από το 2011 που ξεκίνησε έχει στοιχίσει τη ζωή σ περισσότερους από 240.000  ανθρώπους και τον “ξεριζωμό” τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων.

Ο Διευθυντής του ιατρικού προγράμματος των ΓΧΣ στην Ελλάδα Απόστολος Βεΐζης, περιέγραψε στο Ποντίκι τις εφιαλτικές εικόνες που ανέφεραν οι συνάδελφοι του στην πόλη Indibl, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς των ανταρτών  , για χρήση χημικών όπλων.

“ Το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς  Σύνορα, που βρίσκεται στην πόλη, εξέτασε συνολικά οκτώ τραυματίες από τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της περασμένης Τρίτης. Σε όλους παρατηρήθηκαν συμπτώματα παράλυσης απόρροια της έκθεσης σε χημικές ουσίες. Επίσης κατά την εξέταση και άλλων ασθενών, στις υπάρχουσες δομές και το νοσοκομείο, διαπιστώθηκαν σε όλους τα ίδια συμπτώματα έκθεσης σε χημικά, με έντονη αυτή την φορά τη μυρωδιά χλωρίνης. Στοιχείο που μας δείχνει ότι έγινε χρήση τουλάχιστον δύο χημικών ουσιών.” αναφέρει ο κύριος Βεΐζης.

Το νοσοκομείο της Ιndlibl, όπου έχουν βρει καταφύγιο διωγμένοι  από τις εστίες τους περισσότεροι από 120.000, εξαιτίας των σφοδρών μαχών μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των ανταρτών, είχε γίνει στόχος βομβαρδισμών και στις 25 Μαρτίου, με συνέπεια να σκοτωθούν ο μοναδικός ορθοπεδικός  χειρουργός στην πόλη και μια νοσηλεύτρια.

“ Πρόκειται για μια τραγωδία δίχως τέλος. Μόνο το 2016  οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν 71 επιθέσεις από αέρος, σε 32 δομές υγείας. Παρά τις συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση κάποιας λύσης και την υποτιθέμενη εκεχειρία, που έχουν συνυπογράψει Ιράν, Ρωσία και Τουρκία με τις κυβερνητικές και αντικυβερνητικές δυνάμεις, αυτή παραβιάζεται συνεχώς με τις μάχες να παραμένουν σφοδρές, στις  πόλεις που παραμένουν ακόμα υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Αυτό έχει ως συνέπεια μεγάλες ομάδες πληθυσμών, που αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς εξαιτίας των βομβαρδισμών, να μην βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο και να θεωρούν ότι βρίσκουν ένα μέρος να παραμείνουν μόνο στα νοσοκομεία.  Όμως και αυτά, όπως αποδεικνύεται αποτελούν στόχο συχνών επιθέσεων με τραγικές συνέπειες” , αναφέρει ο  Διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Φροντίδας των ΓΧΣ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:31