search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:38
MENU CLOSE

Λύση τώρα ή κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1963
6-4-2017
06.04.2017 03:00
games.jpg

 

Πολύ ψηλά ανέβασε ο Αλέξης Τσίπρας τον πήχη κατά τη χθεσινή συνά­ντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ε.Ε. 28) Ντόναλντ Τουσκ, κατά την οποία πήγε ένα βήμα πιο πέρα την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στο κλείσι­μο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Κατ’ ουσίαν ο πρωθυπουργός παρα­δέχεται με απόλυτη σαφήνεια ότι η κατάσταση για τη χώρα και την κυ­βέρνηση είναι οριακή, ότι η καθυ­στέρηση στην επίτευξη συμφωνίας είναι κατα­στροφική για τη χώρα και ότι περαιτέρω κυβερ­νητική υποχώρηση είναι καταστροφική για την κοινωνία. Και εμμέσως δηλώνει ότι η κατάστα­ση βρίσκεται πλέον «στο κόκκινο» με όλα τα εν­δεχόμενα ανοιχτά.

«Οι πληροφορίες που έχουμε από χθες βρά­δυ, τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφω­νία. Ωστόσο είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι, εάν, παρά τις προβλέψεις, αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο αυτού του άτυπου οργάνου, του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης, του Eurogroup, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε έ­να ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη. Να έχουμε θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλιο, ακόμα και αν χρειαστεί να φθάσουμε και στην ανάγκη της σύγκλησης της συνόδου των κρα­τών – μελών του ευρώ».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός θέλησε, εν όψει του αυριανού Eurogroup στη Μάλτα, να δηλώσει τρία πράγματα:

♦ Ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που επισπεύδει τη συμφωνία, αλλά άλλοι παράγοντες την καθυστερούν.

♦ Ότι οι τρικλοποδιές που βάζει μερίδα των δανειστών – κυ­ρίως το ΔΝΤ – σε κάθε από­πειρα συμβιβασμού έχουν όριο.

♦ Ότι, αν συνεχιστεί η κω­λυσιεργία, τότε οι αποφά­σεις πρέπει να ληφθούν σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Η απάντηση του Ντόναλντ Τουσκ – όπως αναμενόταν – δεν ήταν θετική στην πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης. Κανένας παράγο­ντας στην Ευρώπη αυτήν την ώρα δεν θέλει το ελληνικό πρόβλημα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο εν όψει γαλλικών και γερμανικών εκλογών. Έτσι η απάντησή του ήταν μάλλον κοφτή:

«Κάθε ημέρα φτάνουμε πιο κοντά σε μια συμφωνία. Χθες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και, όπως γνωρίζετε, οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέ­ση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την Παρα­σκευή στο Eurogroup. Και θέλω να υπογραμμί­σω ότι η ευθύνη επίτευξης της συμφωνίας αυ­τής είναι κάτι το οποίο μοιραζόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν τη διαδικασία».

Πικρή η πείρα

Από τις προηγούμενες απόπειρες πολιτικο­ποίησης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές η πείρα είναι σαφής. Η σταθερή απάντηση, π.χ., της Άνγκελα Μέρκελ, του ισχυρότερου πολιτι­κού παράγοντα της Ευρώπης, σε ανάλογα αι­τήματα ήταν πάντοτε η ίδια: Αυτά είναι θέματα που η Ελλάδα πρέπει να συζητάει και να λύνει με την τρόικα.

Είναι ακόμη δεδομένο ότι την προηγούμενη φορά που μια Σύνοδος Κορυφής (της Ε.Ε. των 28) ασχολήθηκε πολιτικά με το ελληνικό ζήτη­μα, τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ αντίκρισε το «πρόσωπο του θηρίου» και η κατάληξη ήταν το τρίτο μνημόνιο.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει μάλλον να θεωρείται απίθανο ο πρωθυπουργός να προσ­δοκά ότι μια πολιτική διαπραγμάτευση θα μπο­ρούσε να φτάσει στο επίπεδο μιας Συνόδου Κο­ρυφής, έστω και της ευρωζώνης – τη στιγμή μάλιστα που ούτε η συνομιλία με τη Μέρκελ έγινε εφικτή τις προηγούμενες μέρες.

Μάλιστα ο Τουσκ, μιλώντας για ευθύνη ό­λων όσοι εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, φρόντισε να συμπεριλάβει και την ελληνική κυβέρνηση στους υπεύθυνους για την καθυ­στέρηση.

Στο όριο

Υπ’ αυτήν την έννοια το αίτημα του πρωθυ­πουργού για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης πιθανότατα θα μείνει μετέωρο. Αποκαλύπτει όμως το οριακό ση­μείο της διαπραγμάτευσης, όπως κι αν την αναγνώσει κάποιος:

Αν πράγματι ισχύουν οι πληροφορίες που λένε ότι βρισκόμαστε «μια ανάσα» από την επίτευξη συμβιβασμού, τότε η αναφορά του πρωθυπουργού μπορεί να διαβαστεί με τους ε­ξής τρόπους:

Είτε επιχειρεί – δεδομένης της σκληρότητας των μέτρων για τις ασθενέστερες κοινωνικές κατηγορίες – να χρυσώσει το χάπι τόσο για την κοινωνία όσο και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙ­ΖΑ και των ΑΝΕΛΛ με μια μαχητική εμφάνιση.

Είτε επιχειρεί να επιταχύνει τη διαδικασία ώ­στε στο αυριανό Eurogroup να εκλείψουν και τα τελευταία εμπόδια.

Αν, όμως, η διαδικασία βρίσκεται σε αδιέ­ξοδο, κάτι που θα πιστοποιηθεί ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, τότε ο Τσίπρας δηλώνει δύο πράγματα:

♦ Χρεώνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την καθυστέρηση στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.

♦ Περιγράφει το όριο των υποχωρήσεών του.

Ωστόσο, αυτό το τελευταίο σημαί­νει ότι έχουμε μπροστά μας τη δι­ατύπωση ενός πολιτικού «Σχεδί­ου Β», το οποίο οδηγεί σχεδόν αναπόδραστα σε εκλογές. Διό­τι, τελικά, αν η διαπραγμάτευση είναι αδιέξοδη, αν το όριο υπο­χωρήσεων της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί και αν η Ευρώπη είναι εντελώς απρόθυμη ή αδύναμη να βάλει στο τραπέζι μια πολιτική λύση ανεκτή απ’ όλους, τό­τε το επόμενο βήμα δεν θα είναι, πιθανότατα, μια Σύνο­δος Κορυφής, ούτως ή άλ­λως ανεπιθύμητη απ’ όλους, αλλά οι κάλπες.

Ύστερα από την παραδοχή της κατα­στροφής που συνεπάγεται η καθυστέρη­ση, ο πρωθυπουργός κατ’ ουσίαν αποκλεί­ει το ενδεχόμενο να πάμε σε μια πολύμη­νη και άκαρπη διαδικασία, η οποία στο τέλος θα φέρει ακόμη σκληρότερα μέτρα. Τα όρια που έθεσε χθες είναι πολύ δύσκολο να παραβιαστούν – ακόμη και από τον ίδιο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:37