search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:13
MENU CLOSE

Τροπολογίες να φάν’ κι οι κότες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1963
06-04-2017
09.04.2017 03:00
vouli_0-14.jpg

 

Περί ανέμων και υδάτων…

Το νομοθετικό έργο της Βουλής ή θα πηγαίνει με ρυθμούς χελώνας και θα εξαντλείται σε κυρώσεις συμβάσεων και ευρωπαϊκές Οδηγίες ή θα «τρέχει» με χίλια και θα περνάει με επείγουσες διαδικασίες σημαντικά νομοσχέδια που άπτονται της αξιολόγησης. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είναι και… ιδιαίτερα μακρύς ο κατάλογος με τα νομοθετήματα, εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων, της κυβέρνησης. 
 
Στην άλλη λειτουργία της Βουλής, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι περισσότεροι υπουργοί, και κυρίως όσων το χαρτοφυλάκιο έχει σχέση με τα οικονομικά, δεν έρχονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών με τη δικαιολογία κάθε φορά ότι είναι απασχολημένοι με το έργο της διαπραγμάτευσης. Το σύνηθες είναι πλέον στις ημέρες που ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή) από τις 20 και πλέον επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη να συζητούνται στην καλύτερη περίπτωση επτά, άντε οκτώ. Μοιραία λοιπόν οι βουλευτές «εκτονώνονται» στο… άθλημα της κατάθεσης τροπολογιών θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο έχουν και οι ίδιοι νόημα ύπαρξης και μπορούν κάτι να προσφέρουν στους ψηφοφόρους τους προβάλλοντας κάποιο αίτημά τους. 
 
Το ίδιο γίνεται και μέσω κατάθεσης ερωτήσεων που άπτονται θεμάτων που σχετίζονται περισσότερο με τα ιδεολογικά τους «πιστεύω». Θα μπορούσε να είναι μια «ωδή» στη γνωριμία των νυν κυβερνητικών εταίρων. Ελεύθερο κάμπινγκ στη Νίσυρο έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όταν συνάντησε τον Πάνο Καμμένο, «αποποινικοποίση» του ελεύθερου κάμπινγκ ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εν μέσω της διαπραγμάτευσης που δεν λέει να κλείσει, αλλά και των εκρηκτικών προβλημάτων στην κοινωνία, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές πετούν την μπάλα στην εξέδρα θέτοντας ζητήματα συνταγματικών ελευθεριών και οικονομικού οφέλους. 
 
Ωστόσο η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι γνωστή μόνο στην Κουμουνδούρου, καθώς οι ερωτήσεις στη Βουλή, όσο… «άκυρες» και αν φαίνονται, δείχνουν ότι και η Ν.Δ. προσπαθεί να «αφουγκράζεται», όχι την κοινωνία, αλλά κυρίως την… ειδησεογραφία των ημερών και δεν της ζητά μόνο την ψήφο της με κάθε ευκαιρία. Εξ ου και οι ερωτήσεις για το ταξίδι Τσίπρα στη Γαλλία αλλά και το ταξίδι του Νίκου Παππά το 2013 στη Βενεζουέλα. 
 
Φυγή… προς τα πίσω, στην εποχή της ιδεολογικής αγνότητας, των ανατρεπτικών ιδεών και των οραμάτων της Αριστεράς, επιχειρούν εσχάτως πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που νιώθουν ότι ασφυκτιούν από το βάρος των μέτρων που πρέπει να ψηφίσουν για να κλείσει η αξιολόγηση. Αφορολόγητο κάτω από τα 6.000 ευρώ, μείωση στις συντάξεις και κάποια άλλα πανικοβάλλουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να πουν «ναι σε όλα» στη Βουλή, αν δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση και να κλείσει πρόωρα και άδοξα η κοινοβουλευτική τους θητεία. Έτσι, το τελευταίο διάστημα κάνουν τη δική τους κοινοβουλευτική ψυχοθεραπεία. Πώς; Καταθέτοντας μαζικά και ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ερωτήσεις για θέματα που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά της συντριπτικής πλειονότητας των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στην προ του 2015 εποχή. 
 
Άλλα λόγια…
Τελευταία παραδείγματα; Την εκ νέου νομοθετική ρύθμιση για το ελεύθερο κάμπινγκ ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Μαζί με αυτήν την ερώτηση «έσκασε» ακόμη μια στη Βουλή, 20 αυτήν τη φορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να ενημερωθούν από τον υπουργό Εσωτερικών για τα αποτελέσματα που είχαν οι διενεργηθείσες Διοικητικές Εξετάσεις που αφορούν περιστατικά αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας αντίθετης με το υφιστάμενο διοικητικό και πειθαρχικό νομοθετικό πλαίσιο. Είχε προηγηθεί λίγο καιρό πριν, και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής που κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας, ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, που ζητούσαν τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους. 
 
Στον αντίποδα, οι βουλευτές της ΝΔ… «υποκλέπτουν» την καθημερινή ειδησεογραφία και μέσα από τις έρευνες του Τύπου καταθέτουν ερωτήσεις χωρίς οι ίδιοι να έχουν ερευνήσει τα θέματα. Το «κράτος των Εξαρχείων» και οι περιπτώσεις εγκληματικότητας αποτελούν αγαπημένα θέματα των βουλευτών της Ν.Δ. Μάλιστα 16 «γαλάζιοι» το τερμάτισαν όταν έβαλαν τις υπογραφές τους, μαζί με εκείνες του βουλευτή των ΑΝΕΛΛ Δημήτρη Καμμένου και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου, στην ερώτηση σχετικά με το «Τάμα του Έθνους» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους υποχρέωσε άρον-άρον να τις αποσύρουν χωρίς ωστόσο να μπορεί να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν… 
 
Με αφορμή την ερώτηση των 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ελεύθερο κάμπινγκ ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, «κάρφωσε» τους κυβερνητικούς βουλευτές, δηλώνοντας με περίσσια δόση ειρωνείας πως «προφανώς, αφού η κυβέρνηση έκλεισε το θέμα της αξιολόγησης και έλυσε τα οικονομικά θέματα, πήγε στο επόμενο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αν θα κάνουμε ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ. Λίγη σοβαρότητα σε αυτό το κόμμα δεν βλάπτει»… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:12