search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:00
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία για τεχνική συμφωνία, το μήνυμα του Eurogroup

07.04.2017 07:50
Eurogroup: Τα πρακτικά αποκαλύπτουν πως εξελίχθηκε η σημαντική συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος - Media

 

 

Το σήμα που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση από τη Μάλτα δόθηκε: οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μέτρα από το 2019 και μετά .

Εν ολίγοις, δόθηκε το σήμα ότι η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) οδεύει στο κλείσιμο και  άρα είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (η οποία αφορά το πρόγραμμα ως τη λήξη του, το 2018 και τα μέτρα για το «μεταβατικό» 2019).

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε την υποσχετική ότι μετά την τεχνική συμφωνία θα επανέλθει στο τραπέζι η συζήτηση για μεσοπρόθεσμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, παραπέμποντας στο ελληνικό αίτημα για συνολική συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος τα μέτρα ύψους  2% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις από την περικοπή κύριων κι επικουρικών συντάξεων θα προέλθει το 1% το 2019 και από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το υπόλοιπο 1% θα υλοποιηθεί το 2020. Ο συμβιβασμός αυτός, που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες αποτελεί συγκερασμό μεταξύ της ελληνικής πρότασης (η οποία τοποθετούσε το συνταξιοδοτικό το 2020) και της πρότασης της Κομισιόν η οποία έφερε το συνταξιοδοτικό μπροστά προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ.

Βεβαίως τα παραπάνω ισχύουν εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ζήτημα που όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα αξιολογηθεί κατά τη λήξη του προγράμματος.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ως αντίδωρο έλαβε τα εργασιακά όπως επιθυμούσε δηλαδή το «πάγωμα» της συζήτησης για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και για το Lock out και την υπόσχεση για την επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το 2018.

Ως προς τα αντίμετρα (θετικά μέτρα) απέναντι στα περιοριστικά μέτρα ύψους 2%, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συμφωνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει «ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, ένα πακέτο για το πρόβλημα στέγασης, ένα πακέτο για τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, ένα πακέτο για μείωση συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα και ένα επενδυτικό. Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι στους φόρους, ΕΝΦΙΑ και εισοδήματος».

Και τα μέτρα επιβάρυνσης (περιοριστικά)  και τα μέτρα ελάφρυνσης θα νομοθετηθούν τώρα ενώ τα δεύτερα θα εφαρμοστούν εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι θα υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος το 2019 οπότε τα θετικά μέτρα θα προχωρήσουν κανονικά.

Ωστόσο ο ίδιος έθεσε την παραπάνω κατ’ αρχήν συμφωνία υπό την αίρεση της συζήτησης για τα πλεονάσματα μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όταν θα ξέρουμε τι θα πάρουμε σε αυτά, είπε, θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα το 201 και το 2020.

Κατά τα λοιπά, ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία στα μεγάλα και οι θεσμοί όταν επιστρέψουν στην Αθήνα θα ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες προκειμένου να αρχίσει να γράφεται το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:59