search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:34
MENU CLOSE

DW: Η Στοκχόλμη θρηνεί και αντιστέκεται στον φόβο

09.04.2017 05:57
DW: Η Στοκχόλμη θρηνεί και αντιστέκεται στον φόβο - Media

 

 

Λίγες μέρες μετά από την -όπως όλα δείχνουν- τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη κάγκελα και αστυνομικές κορδέλες αποκλεισμού περιβάλλουν τον τόπο της τραγωδίας στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Ντρότνιγκαταν, όπου χθες το απόγευμα ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο ανθρώπινο πλήθος σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας 15.

Καθοδόν για τη δουλειά, τα ψώνια ή κάνοντας τη βόλτα τους, πολλοί περαστικοί σταματούσαν για μια στιγμή στο μοιραίο σημείο. Πολλοί πήγαν εκεί στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν τι συνέβη στην πόλη τους. Πολλοί ντόπιοι αλλά και τουρίστες αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Μιλώντας με κατοίκους της σουηδικής πρωτεύουσας αντιλαμβάνεται κανείς σαφώς ότι θρηνούν, αλλά ταυτόχρονα είναι και περήφανοι για το αίσθημα ενότητας που επικρατεί στην πόλη τους. Αυτό τους πεισμώνει να αντιστέκονται. «Θα πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι εδώ για να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε», λέει ένας μανάβης της περιοχής. Όταν το φορτηγό έπεφτε πάνω στο πλήθος για να καρφωθεί μετά σε ένα εμπορικό κέντρο, ο τουρκικής καταγωγής μικροπωλητής βρισκόταν, όπως πάντα, πίσω από τον πάγκο του στην πλατεία Χότοργκετ, πολύ κοντά στο σημείο της τραγωδίας. «Φύγαμε χωρίς να μαζέψουμε τίποτα», λέει ο ίδιος.

«Και ξαφνικά αλλάζει η ζωή»

Το ίδιο έκαναν αμέσως μετά την επίθεση και πολλά άλλα άτομα, που άρχισαν να απομακρύνονται πανικόβλητα από το σημείο της επίθεσης. Σήμερα επανήλθε ξανά η ψυχραιμία. Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν εκεί για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα. «Δεν επιτρέπεται να μας στερήσουν τη Στοκχόλμη μας!», γράφει ένας χρήστης στο twitter και ένας σχολιαστής της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter προειδοποιεί τους δράστες ότι «δεν θα αναγκάσετε τη Στοκχόλμη να γονατίσει». Περαστικοί στο κέντρο της πόλης συγχαίρουν τους παρόντες αστυνομικούς για τη δουλειά τους. Πολλοί αδυνατούν ακόμη να πιστέψουν αυτό που συνέβη χθες. Ήταν ένα συνηθισμένο απόγευμα ώσπου λίγο πριν τις 15.00 τοπική ώρα όταν συνέβη το απροσδόκητο. «Σκέφτομαι τους ανθρώπους που περπατούν στη Στοκχόλμη χαρούμενοι για το Σαββατοκύριακο που έρχεται (…) χωρίς να έχουν ιδέα (σ.σ. τι πρόκειται να συμβεί). Και ξαφνικά αλλάζει η ζωή», σχολίασε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Η επίθεση θα αφήσει βαθιά ίχνη

Όπως στη Νίκαια, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, με σχετικά απλά μέσα προκλήθηκε ανείπωτος πόνος εναντίον αθώων ανθρώπων. «Μηχανές θανάτου πάνω σε τέσσερις ρόδες», αποκάλεσε η δανέζικη εφημερίδα Politiken τα οχήματα που κατηύθυναν δράστες πάνω σε ανθρώπινο πλήθος. Η σουηδική αστυνομία συνέλαβε χθες έναν άνδρα, ο οποίος είναι σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές που διενεργούν τις έρευνες ο δράστης της επίθεσης. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ότι ο φερόμενος δράστης είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος. Αντιθέτως, δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμη πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο συλληφθείς είχε σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Πολλά ερωτήματα παραμένουν πάντως ακόμη αναπάντητα, με τις αρχές να μην αποκλείουν ότι ο δράστης είχε και συνεργούς. Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας εκτίμησε ότι οι έρευνες «θα είναι εκτεταμένες και θα έχουν μεγάλη διάρκεια».

Οι σχολιαστές στη Σουηδία εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η χθεσινή επίθεση βαθιά ίχνη στον δημόσιο πολιτικό διάλογο της Σουηδίας. Την προσεχή χρονιά διεξάγονται κοινοβουλευτικές εκλογές. Τα θέματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην προεκλογική ατζέντα. Προς το παρόν όμως, στο προσκήνιο βρίσκεται ο θρήνος για τα χθεσινά θύματα.

 

Πηγή: Deutche Welle

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:32