search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:52
MENU CLOSE

Τσίπρας στην ΚΕ: Κάλεσμα σε κόμμα – βουλευτές να στηρίξουν απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς

09.04.2017 11:19
Τσίπρας σε WSJ: Οι δανειστές να δώσουν στην Ελλάδα περιθώρια ανάπτυξης - Media

 

Το υπέρ και τα κατά της συμφωνίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και των λοιπών εκπροσώπων του παλαιού πολιτικού συστήματος στους οποίους υπέδειξε τους «εχθρούς» της κυβέρνησης .

Αναδεικνύοντας με τα μελανότερα χρώματα τον εχθρό, ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας «υπέδειξε» σε βουλευτές και κόμμα ως μονόδρομο και στάση ευθύνης την υπερψήφιση των μέτρων προκειμένου «να μην αφήσουμε το παλιό να κατατρώει σαν το σαράκι την προοπτική του καινούριου».

Η συμφωνία – «δε θα εφαρμοστεί χωρίς ένταξη στο QE»

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως προϊόν έντιμου συμβιβασμού τη συμφωνία, ενώ ανέφερε ότι η στάση που κράτησε η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τη ναρκοθέτηση της ασφαλούς εξόδου από το πρόγραμμα. Καθίσταται πλέον ορατός ο ορίζοντας εξόδου από το πρόγραμμα είπε, αν και έθεσε προϋποθέσεις στην εφαρμογή των μέτρων, είπε ειδικότερα χωρίς μέτρα για το χρέος που να οδηγούν στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δε θα εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το 2019 και το 2020.

Καταλόγισε ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο στρατόπεδο των δανειστών λέγοντας πως: «Οι διαφωνίες ανάμεσα στους εταίρους μας είτε έπαιρνε χαρακτήρα εξωφρενικών απαιτήσεων και εκβιασμών είτε κωλυσιεργίας».

Όσον αφορά τα «κέρδη» της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας τα κωδικοποίησε ως εξής: 

α) η πολιτική συμφωνία διαμορφώνει το πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση αγωνίστηκε να είναι κοινωνικά βιώσιμη, ωστόσο «υπάρχουν μέτρα που ούτε αναγκαία είναι ούτε θα επιλέγαμε εμείς να λάβουμε». Ο συμβιβασμός που πετύχαμε είναι η δυνατότητα για αντίμετρα- θετικά μέτρα όπως η οικοδόμηση δομών κοινωνικής προστασίας και κοινωνικού κράτους, μέτρα για την αντιμετώπιση φτώχειας, της ανεργίας, στήριξης των νέων, για την ενίσχυση αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση πέτυχε να διασφαλίσει την  επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα με την αρχή της επεκτασιμότητας και συνολικής ρύθμισης. Ταυτόχρονα, αποκρούστηκαν οι ισχυρές πιέσεις που αφορούσαν τη θεσμοθέτηση του λοκ αουτ και την αύξηση των ομαδικών απολύσεων.

β) Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και αγορές:  Η κρίση είναι πίσω, τα καταστροφολογικά σενάρια αποτελούν παρελθόν.

3) Ακολουθεί η τελική φάση της συζήτησης όπου θα αποφασιστεί το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το τέλος του προγράμματος (σ.σ. πρωτογενή πλεονάσματα) που θ πρέπει να μην υπονομεύει την χώρα. Αυτή είναι η επόμενη διαπραγματευτική μάχη. Είναι άτοπο το αίτημα για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για μια δεκαετία που ζητούν κάποιοι.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Θα οδηγήσει σε ένταξη της χώρας στο QE. Χωρίς μέτρα που να οδηγούν σε ένταξη στο QE δεν υπάρχει εφαρμογή των μέτρων.

Επίθεση σε ΝΔ, και σε όσους εντός κι εκτός της χώρας δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κέντρων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την ώρα που η κυβέρνηση έδινε τη διαπραγματευτική της μάχη: κάποιοι, είπε είχαν ένα σαφή στόχο, να μην κλείσει η αξιολόγηση είτε γιατί ορισμένοι επέμεναν σε καταδικασμένα από την ιστορία σενάρια του 2015 για έξοδο από την ευρωζώνη ή γιατί άλλοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν με τίποτα να πετύχουμε το στόχο εμείς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και προτιμούσαν να διαιωνιστεί ο φαύλος κύκλος των μνημονίων. Δεν ήθελαν να  έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε μεγάλα και σημαντικά μέτωπα που θα αλλάξουν το πλαίσιο της συζήτησης και θα επαναφέρουν τη διαχωριστική γραμμή αριστερά – δεξιά.

«Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοι είναι» τόνισε, και έδειξε ως  βασικό υπονομευτή της κυβερνητικής προσπάθειας τη ΝΔ και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Είναι αυτοί που δε δίσταζαν να ταχθούν ποτέ στο πλευρό των δανειστών. Όταν έβλεπαν εμπλοκή μας έλεγαν ότι κωλυσιεργούμε κι όταν έβλεπαν σήμα προόδου έλεγαν φορτώνετε με μέτρα τον λαό. Αυτοί που πήγαν στην Γερμανία για να πάρουν τις ευλογίες του υπουργού οικονομικών. Και επιτέθηκαν στην Κομισιόν γιατί είναι διαλλακτική με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι αυτοί που δεσμεύονται δημόσια ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα ψήφιζαν τόσα κι άλλα τόσα, αποδεικνύοντας τον όρο: βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν θα ξεχάσουμε άλλωστε πώς βγήκαν στα κεραμίδια όταν δώσαμε τη 13η σύνταξη.

Κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι φοράνε τη γαλανόλευκη δε βλέπουμε το γαλάζιο αλλά τη χορηγία στη φανέλα, πότε Ζήμενς, πότε τα κέντρα της διαπλοκής, πότε οι φίλοι τους στις λίστες της φοροδιαφυγής».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΝΔ θα υπέγραφε ως λευκή επιταγή» όπως και στο παρελθόν όλα όσα ζητούσαν οι δανειστές, φέρνοντας στην Ελλάδα απ’ έξω τον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό – αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ, επανέλαβε – αλλά η κυβέρνηση απέτρεψε αυτή την εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους «εχθρούς» της κυβέρνησης ότι επένδυσαν στο αδιέξοδο και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αλλά τώρα χαλάνε τα σχέδιά τους: «Αυτοί στο εξωτερικό βλέπουν να μην τους περνάει η επιστροφή σε σενάρια 2015. Και αυτοί στο εσωτερικό φαίνονται πια να βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Επίσης απέδωσε την επίτευξη της συμφωνίας όχι μόνο «στις εξαιρετικές ικανότητες» της διαπραγματευτικής ομάδας, την κυβερνητική πολιτική βούληση και το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε προοπτική ανάκαμψης, αλλά και στη συνολική στρατηγική συμμαχιών στην Ευρώπη:

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο στην πολιτική συμμαχιών στο εξωτερικό, αξιοποιήσαμε κάθε ρωγμή, αναζητώντας συμμαχίες στο επίπεδο των χωρών του Νότου, στο επίπεδο του ευρωκοινοβουλίου, στα ευρωπαϊκά συνδικάτα, στις προοδευτικές δυνάμεις του Βορρά – η συμβολή της σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία ήταν κρίσιμη και θετική».

Ο Σημίτης, οι ακροδεξιοί και οι «πορφυρογέννητοι»

Σε εκείνους που επέδειξαν «πρεμούρα» να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε τον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο παρουσιάσε ως εκπρόσωπο του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος το οποίο αισθάνεται φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτώντας κρίσιμο πολιτικό χρόνο να διερευνήσει τους σκελετούς που κρύβει στην ντουλάπα. «Εμφανίστηκε στο δημόσιο βίο ο κ. Σημίτης που δείχνει να μην έχει καταλάβει τι έγινε επί πρωθυπουργίας του και τι σύστημα εξέθρεψε με δύο υπουργούς άμυνας μπλεγμένους σε σκάνδαλα με εξοπλιστικά προγράμματα, με όργια μίζας, τεράστιες περιουσίες από κυβερνητικά στελέχη και αυτός ο άνθρωπος που απλώς έβλεπε τις μίζες να περνούν, μας χάρισε και μια σοφιστεία, ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο και πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε μ αυτή.

Η κυνική ομολογία αφορά και τη Ν.Δ και τη σημερινή της ηγεσία, πρόσθεσε. «Όλοι γνωρίζουμε ποιοι άφησαν τους Χριστοφοράκους να φύγουν με διπλωματικά διαβατήρια, όλοι είδαν πώς κυβέρνησαν αυτά τα κόμματα τον τόπο και βρέθηκαν με μισό δις θαλασσοδάνεια και έδωσαν ασυλία σε αυτούς που τους τα έδωσαν. Αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συνέβησαν πουθενά αλλού στην Ε.Ε»;

Εξαπολύοντας μία ακόμη επίθεση κατά της ΝΔ είπε πως «θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να έχει απέναντί της έναν αντίπαλο με ιδεολογικές διαφορές έστω, αλλά με αγωνία γι αυτόν τον τόπο. Όμως έχει απέναντί της έναν “εσμό ακροδεξιών από τη μια πλευρά, και πορφυρογέννητων, από την άλλη, που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας».

Άξονες της επόμενης μέρας

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν η κυβέρνηση και το κόμμα την επόμενη μέρα, αφού προηγουμένους δουλέψουν σκληρά για την έξοδο από την επιτροπεία, «τίποτα δε μας χαρίστηκε και τίποτε δε θα μας χαριστεί» είπε.

ΟΙ άξονες αυτοί αφορούν:

1) στην παραγωγική ανασυγκρότηση- δίκαιη ανάπτυξη με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και με κοινωνικό πρόσημο

2) στην θεσμική ανασυγκρότηση ( συνταγματική αναθεώρηση)

3)στις μεταρρυθμίσεις με θετικό και κοινωνικό πρόσημο (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εισαγωγή στα πανεπιστήμια κλπ)

4) στην εξυγίανση πολιτικής ζωής και τόπου.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24