search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:01
MENU CLOSE

Πώς χάθηκαν 15 δισ. ευρώ από τη μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε ευρώ (Λίστα)

09.04.2017 12:10
Συναγερμός στη Γερμανία: Πρόσφυγας κρατά όμηρο παιδί - Media

 

Κέρματα και χαρτονομίσματα αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ, από τα παλιά εθνικά νομίσματα των κρατών της ευρωζώνης,  έχουν… χαθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα τελευταία 15 χρόνια, το ύψος των χρημάτων που έμειναν στα… στρώματα  και στα συρτάρια και δεν μετατράπηκαν ποτέ σε ευρώ, αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια.

Το ένα τρίτο αυτού του ποσού έχει χαθεί πια για πάντα, μιας και 12 κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών της ευρωζώνης έχουν παραιτηθεί των καθηκόντων τους να ανταλλάζουν εθνικά νομίσματα με ευρώ και μεταξύ αυτών βρίσκεται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Γαλλία.

Η Γερμανία δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, η Bundesbank διατηρεί για «αόριστο» χρονικό διάστημα το δικαίωμα να ανταλλάζει «απεριόριστα» γερμανικά μάρκα σε ευρώ.

Άλλωστε, ο μισός «κρυμμένος θησαυρός» των εθνικών νομισμάτων βρίσκεται κρυμμένος σε μάρκα στη Γερμανία, η οποία μάλιστα αποτελεί έναν από τους παλαιότερους εταίρους στην ευρωζώνη. Ακολουθεί το γαλλικό φράγκο και η ισπανική πεσέτα.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η ελληνική δραχμή με αναξιοποίητες δραχμές αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εκ των οποίων μισά είναι κέρματα και μισά χαρτονομίσματα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Ιταλίας, στην τέταρτη θέση, με τον «θησαυρό» της, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ να αποτελείται αποκλειστικά από κρυμμένα χαρτονομίσματα και καθόλου κέρματα.

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας αναγκάστηκε να εξαγοράσει το περασμένο έτος λιρέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από καταγγελίες πολιτών στα δικαστήρια ότι η κεντρική τράπεζα είχε απροσδόκητα μειώσει κατά ένα τρίμηνο την προθεσμία ανταλλαγής νομίσματος το 2011.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:01