search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:31
MENU CLOSE

Ξεχείλισε από μίσος ο Νείλος

13.04.2017 03:00
isis_1.jpg
 
Τυφλό χτύπημα του ISIS στην Αίγυπτο με 47 νεκρούς
 
Οι Αιγύπτιοι γενικά είναι πολύ θρησκευόμενοι. Οτιδήποτε «αγγίξει» αυτές τις «ευαίσθητες χορδές» δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην Αίγυπτο. Και εκεί ποντάρουν οι τρομοκράτες. Χτυπώντας τους πιστούς, χριστιανούς ή μουσουλμάνους, στοχεύουν στην έξαρση του θρησκευτικού μίσους.
 
Τα δύο πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων σε εκκλησίες χριστιανών κοπτών, η πρώτη στην Πόλη Τάντα, βόρεια του Καΐρου, και η δεύτερη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 47 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες. Την ευθύνη, τόσο για τη βόμβα στην Τάντα όσο και για τον βομβιστή αυτοκτονίας στο καθεδρικό ναό των κοπτών του Αγίου Μάρκου, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
 
Παράλληλα έφεραν για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας το φλέγον ζήτημα των διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων καθώς και των διώξεων στις οποίες υπόκεινται όχι μόνο τα τελευταία χρόνια λόγω της ανόδου του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεκαετίες ολόκληρες, οι θρησκευτικές μειονότητες στο τόξο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
 
Το ποσοστό των χριστιανών κατοίκων της Αιγύπτου (ορθόδοξοι, κόπτες και καθολικοί) αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού πληθυσμού, σε μια κοινωνία που στη συντριπτική της πλειονότητα αποτελείται από σουνίτες μουσουλμάνους.
Στην Ελλάδα, και σε αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο η επίδραση των ΜΜΕ που ασχολούνται επιδερμικά με τη συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών, μένουν στις δολοφονικές επιθέσεις των τρομοκρατών, πίσω από τις οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ο ISIS με προφανή σκοπό να πληγούν οι σχέσεις ανθρώπων που έχουν μάθει να συνυπάρχουν ειρηνικά στην ίδια γη εδώ και αιώνες.
 
Δύσκολη ισορροπία
Σε καιρούς περίεργους, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει έκρυθμη και τις σχέσεις μεταξύ εθνών ν’ «ακροβατούν» πάνω σε μια «λεπτή γραμμή», το «Π» επιχειρεί να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διώξεις που υπόκεινται οι χριστιανικοί πληθυσμοί – όπως και διάφορα δόγματα των μουσουλμάνων – στα εδάφη που βρίσκονται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους ή χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία φανατικών ισλαμιστών.
 
Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αίγυπτο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την καθαίρεση των ισλαμιστών του Μόρσι και την εγκαθίδρυση του καθεστώτος των στρατιωτικών υπό την ηγεσία του Αλ Σίσι, είναι ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο (η οποία σήμερα αριθμεί 5.000 κατοίκους), ο Χρήστος Καβαλής.
 
«Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα τρομοκρατικά χτυπήματα φανατι κών ι σλα μ ι στών κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών μουσουλμάνων και χριστιανών. Άλλωστε, εκτός από την πολύ πρόσφατη  διπλή   βομβιστική επίθεση στο Κάιρο, μεγάλο αντίκτυπο στον αιγυπτιακό λαό είχε η έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου Αιγύπτιων στρατιωτών, κατά τη διάρκεια του Ραμαζιανού.
 
Σκοπός των υποκινητών αυτών των επιθέσεων είναι η έξαρση του θρησκευτικού μίσους, που θα έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Αίγυπτο και το καθεστώς του στρατηγού Σίσι» μας λέει ο Χ. Καβαλής.
Βασικό «γρανάζι» της οικονομίας της Αιγύπτου αποτελεί ο τουρισμός. Έτσι η πρόκληση κοινωνικών αναταραχών στη χώρα, αλλά και η στοχοποίηση συγκεκριμένων πληθυσμών έχει ως βασικό στόχο να πληγεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση ο τουρισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας.
 
«Το επίσημο αιγυπτιακό κράτος, εδώ και δεκαετίες, κρατά μια μετριοπαθή προστατευτική στάση απέναντι στην προάσπιση της διαφορετικότητα των μειονοτήτων, την οποία προσπαθεί να διαφυλάξει ως “κόρη οφθαλμού”, γνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν οι κατά καιρούς εντάσεις.
 
Παραδείγματος   χάριν, η Αίγυπτος είναι η μοναδική  μουσουλμανική χώρα όπου η Κυριακή των Βαΐων, η Μεγάλη Πέμπτη και η Κυριακή του Πάσχα είναι επίσημες αργίες για τους χριστιανούς κατοίκους (σ.σ.: Παρασκευή και Σάββατο είναι ούτως ή άλλως αργίες στα μουσουλμανικά κράτη).
 
Αυτός ο σεβασμός υπήρχε, υπάρχει και θεωρώ πως θα συνεχίσει να υπάρχει, ανεξαρτήτως της προσπάθειας κάποιων ακραίων ομάδων να τον πλήξουν» επισημαίνει ο πρόεδρος.
Παράλληλα με τη διπλή βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής, το «φως της επικαιρότητας» είδε και μια παλαιότερη είδηση αναφορικά με τους ανεξιχνίαστους θανάτους επτά χριστιανών που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, στην επαρχία του Βόρειου Σινά.
 
Παρά το γεγονός ότι οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι συνέδεσαν αυτά τα εγκλήματα με τη δράση ακραίων ισλαμιστών.
 
Ο Χ. Καβαλής εξέφρασε μια άλλη άποψη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα:
«Το Βόρειο Σινά είναι ουσιαστικά εμπόλεμη ζώνη για την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των ισλαμιστών του Μόσρι, η συγκεκριμένη περιοχή που συνορεύει με το κράτος της Παλαιστίνης στην ουσία αποτέλεσε ελεύθερη δίοδο για χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Μαζί όμως με αυτούς κατάφεραν να διεισδύσουν στο έδαφος της Αιγύπτου και πολλά – ακραία, θα τα χαρακτήριζα – στοιχεία. Αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθεί μια εμπόλεμη κατάσταση, κυρίως μεταξύ φανατικών ένοπλων ομάδων, διαφόρων μουσουλμανικών δογμάτων, που στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν πολλές φορές επεκτείνουν τις εγκληματικές τους ενέργειες σε βάρος και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως οι χριστιανοί, επιδιώκοντας κατ’ ουσίαν τη γενίκευση μιας εμφύλιας σύγκρουσης στην Αίγυπτο».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:31