search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:53
MENU CLOSE

Από μακριά κι αγαπημένοι…

15.04.2017 03:00
fofi_1-4.jpg
 
Τη μαργαρίτα μαδάνε στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος, κάθε μέρα που περνάει, δείχνει την αποστασιοποίησή του από το κόμμα.
Σύμφωνα με συνομιλητές του, η ενόχλησή του δεν εδράζεται μόνο στην «αριστερόστροφη» πορεία της ηγεσίας της Φ. Γεννηματά, που κατά την εκτίμησή του εμπεριέχει και στοιχεία ανίχνευσης μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντείνεται από τη δράση στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ που εξαπολύουν μύδρους εναντίον του.
 
Σύμφωνα με βενιζελικά στελέχη, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Φίλιππος Πε-τσάλνικος και άλλοι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία συνεργασίας τους με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε εκδηλώσεις της ΔΗΣΥ κλιμακώνουν τις καταγγελίες ότι ο Βενιζέλος ευθύνεται για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.
 
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο εκνευρισμό στον πρώην πρόεδρο του κόμματος και, όπως σχολιάζουν, τον ωθεί ολοένα και πιο μακριά από την κομματική αγκάλη. Άλλωστε ο Βενιζέλος ουδέποτε έκρυψε την ενόχλησή του για την επάνοδο του ΚΙΔΗΣΟ στη ΔΗΣΥ, αφού τη θεωρεί προϊόν διάσπασης και υπονόμευσης του κόμματος, που ουδέποτε έπρεπε να γίνει αποδεκτή.
 
Απέχει ζητώντας εκλογές
«Μέχρι έναν βαθμό μπορώ να ακολουθήσω στη γραμμή που τραβάς» φέρεται να είπε ο Βενιζέλος στη Γεννηματά κατά την αμήχανη συνάντησή τους πριν από δύο εβδομάδες. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να δοθεί δημόσια ένα μήνυμα ότι οι σχέσεις τους είναι πολύ καλές, αλλά η έκβασή της ουδόλως δικαίωσε τους εμπνευστές της. Έκτοτε έχουν συμβεί δύο δημόσια γεγονότα από τα οποία ο Βενιζέλος έλαμψε διά της απουσίας του:
♦  Το ένα αφορά τη δημόσια ομιλί-α-εκδήλωση της Γεννηματά στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη, την προπερασμένη εβδομάδα, αλλά ο ίδιος επέλεξε να είναι στην Αθήνα, στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δ. Τσιόδρα.
♦ Την περασμένη Τετάρτη, η Γεννηματά είχε καλέσει στο σπίτι της τους βουλευτές της Κ.Ο. για μια κοινωνική συνάντηση σύσφιγξης σχέσεων. Ο προκάτοχός της όχι μόνο δεν προ-
σήλθε, αλλά ούτε καν τηλεφώνησε για να δικαιολογήσει την απουσία του, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποστασιοποίησή του.
 
Εδώ και αρκετούς μήνες, μετά τη σύγκρουσή του με την ηγεσία του κόμματος για την απόφαση της ΔΗΣΥ να στηρίξει τη συγκρότηση του ΕΣΡ στη Βουλή, ο Βενιζέλος απέχει από τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου προγραμματίζεται και η δράση της.
 
Ακολουθώντας τον μοναχικό δρόμο του, διαμορφώνει τη δική του αντιπολιτευτική γραμμή καταθέτοντας ερωτήσεις ακόμα και προς τον πρωθυπουργό, όπως η τελευταία για τα ταξίδια του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013, χωρίς προσυνεν-νόηση με το κόμμα του. Την περασμένη Κυριακή έσπευσε να δημοσιοποιήσει, με ολοσέλιδο άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», τις θέσεις του για τη συμφωνία της Μάλτας, όπου μοιάζει να ξεκαθαρίζει την απομάκρυνσή του από τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
 
«Μόνη λύση που δίνει πραγματική προοπτική είναι να κλείσει η κατ’ ακριβολογία αξιολόγηση που αφορά το τρέχον πρόγραμμα, να διασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με τις λήξεις ομολόγων που πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τον Ιούλιο, και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση» επισημαίνει στο άρθρο του ο Βενιζέλος.
Μάλιστα επιμένει σταθερά σε «ένα κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα προκύψει μέσα από εκλογές».
 
Τηρώντας, δε, τα προσχήματα, με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΣΥ να επαναλάβει το εγχείρημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, κάνει λόγο «για ένα σχήμα στο οποίο θα κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει».
Στη ρητορική του έχει ενσωματώσει ένα επιχείρημα που τον απωθούσε όταν είχε κυβερνητικές ευθύνες, και το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αντίπαλοί του. Ακολουθώντας τον Κώστα Ση-μίτη, ο οποίος υπέπεσε στο ίδιο ατόπημα κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις ως μια πραγματική κατάσταση, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει την κοινωνική στήριξή του και θα απολέσει την πρώτη θέση στις επερχόμενες εκλογές.
 
Ακολουθώντας την αντιπολιτευτική πεπατημένη, επιχειρεί να ανακόψει
την κυβερνητική λειτουργία προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί η τρέχουσα κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα για μετά το 2019, λες και οι κυβερνήσεις στις οποίες μετείχε, με δάνεια, αποφάσεις, εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες ενέργειες, δεν είχαν δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες.
 
Προς Ν.Δ. οι εκσυγχρονιστές
Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν την προσυνεδριακή διαδικασία εν όψει του συνεδρίου, που έχει προσδιοριστεί για τον Ιούνιο. Συνεργάτες της Γεννηματά εκτιμούν ότι ο Βενιζέλος, ακόμη κι αν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, δεν διαθέτει άλλη επιλογή από την ιδιώτευση, σχεδιάζοντας ενδεχομένως για το μέλλον έναν νέο πολιτικό σχηματισμό. Εξ άλλου θεωρούν ότι ο δρόμος προς τη Ν.Δ. είναι ναρκοθετημένος από το βέτο του Κ. Καραμανλή, ενώ αποκλείουν το να επιλέξει το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι τα δύο αυτά σχήματα, είτε συνεργαστούν είτε κατέβουν αυτόνομα, θα συνθλιβούν μέσα στην πόλωση των επερχόμενων εκλογών.
 
Για την ώρα, επιχειρούν να συσπειρώσουν τον χώρο θεωρώντας ότι, μετά και την παρέμβαση Σημίτη, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, και οι εκσυγχρονιστικές ψήφοι κατευθύνονται προς τη Ν.Δ., αφού οι τρεις πρώην υπουργοί δεν έχουν κοινωνική απήχηση και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα μπορέσει να ανακάμψει πολιτικά. Όπως λένε, ο Θεοδωράκης επικαλύπτεται από την κεντροδεξιά παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και ο ίδιος πριμοδότησε δημόσια αποδίδοντάς του την ιδιότητα του μεταρρυθμιστή.
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως έχουν κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με Ποτάμι και Ώρα Αποφάσεων, ιδιαίτερα μετά την επίθεση που δέχτηκαν από τους τρεις υπουργούς για την πρότασή τους για τα κόκκινα δάνεια. Όσο για τις επιθέσεις που δέχονται από τον Στ. Θοδωράκη για την προσχώρηση βουλευτών που προέρχονται από το Ποτάμι, η Φώφη Γεννηματά τις χαρακτήρισε χθες χυδαιότητες τις οποίες αντιπαρέρχεται.
 
Επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τον κυνισμό των εκσυγχρονιστικών στελεχών, ενώ κατηγορούν τον Θεοδωράκη ότι μιζάρει στο ζήτημα της σκανδαλολογίας τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι έτσι θα ανακόψει τη δύναμη της ΔΗΣΥ. «Έχει το πολιτικό ακαταλόγιστο, δεν αποτελεί για μας σοβαρή υπόθεση» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη και συμπληρώνουν ότι η πόρτα του διαλόγου έκλεισε οριστικά. Αμετάκλητα όμως;
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:53