search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:08
MENU CLOSE

Οι μπαταρίες δίνουν ενέργεια ακόμα και άδειες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1964
13-04-2017
18.04.2017 03:00
batt.jpg

 

Τα πολλαπλά οφέλη από την ανακύκλωσή τους

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής, και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι μπαταρίες μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και «παίζουν» έναν σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας πολλών καθημερινών προϊόντων, συσκευών και υπηρεσιών. Μάλιστα αποτελούν απαραίτητη πηγή ενέργειας, ειδικά αυτές που χρησιμοποιούνται είτε στα αυτοκίνητα είτε στις βιομηχανίες. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες. 
 
Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 τόνοι μπαταριών αυτοκινήτων και 190.000 τόνοι βιομηχανικών μπαταριών εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, δεν συλλέγονται όλες με τον κατάλληλο τρόπο για την ανακύκλωσή τους στο τέλος της «ζωής» τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος απελευθέρωσης επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον αλλά και ο αριθμός των ενεργειακών αποβλήτων.
 
Πολλά από τα συστατικά τους θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, αποφεύγοντας την έκλυση επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον και επιπλέον παρέχοντας πολύτιμα υλικά σε σημαντικά προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής στην Ευρώπη.
Τα περισσότερα είδη μπαταριών μπορούν να ανακυκλωθούν, ωστόσο κάποιες μπαταρίες πιο εύκολα από άλλες, όπως οι μπαταρίες μολύβδου-οξέως της αυτοκινητοβιομηχανίας, το 90% των οποίων ανακυκλώνεται. Η ανακύκλωση των υπόλοιπων μπαταριών είναι δύσκολη και δαπανηρή. 
 
Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν σήμερα μόνο τέσσερα εργοστάσια που τις ανακυκλώνουν. Τα δύο από αυτά βρίσκονται στη Γαλλία και τα υπόλοιπα στη Γερμανία. Για να δεχθεί ένα εργοστάσιο τις μπαταρίες που συγκεντρώνει ένας φορέας ή μια επιχείρηση απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και κόστος. 
 
Το ΣΥΔΕΣΥΣ
Στην Ελλάδα, το πρώτο αδειοδοτημένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας είναι το ΣΥΔΕΣΥΣ.
Το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος για την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας μολύβδου, οξέως και νικελίου, και καδμίου. Πρόκειται για μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολυμετοχική σύνθεση, η οποία έχει λάβει έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και στοχεύει στο να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας.
 
Συγκεκριμένα, το ΣΥΔΕΣΥΣ εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια, και παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού ανάκτησης και αξιοποίησης – ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μπαταριών. Ενισχύει την οικονομία, αξιοποιώντας τα επικίνδυνα απόβλητα των μπαταριών, αφού τα μετατρέπει σε σημαντικούς πόρους και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο και να επανέλθουν στο εμπόριο, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
 
Τέλος, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τα προβλήματα που προκύπτουν από την κακή διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών. 
Το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥΔΕΣΥΣ) συνεργάζεται με 33 αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων συσσωρευτών, 34 αδειοδοτημένους χώρους δευτερογενούς αποθήκευσης αποβλήτων συσσωρευτών και τρεις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης αποβλήτων συσσωρευτών μολύβδου – οξέως.
 
Στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του προκαταρκτικού απολογισμού, το ΣΥΔΕΣΥΣ επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί κατά 177% οι ποσότητες των μπαταριών μολύβδου – οξέως που οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση στην Ελλάδα το 2016, σε σύγκριση με το 2015.
 
Επιπλέον, έχουν αυξηθεί κατά 227% η διαχείριση των μπαταριών νικελίου – καδμίου, της οποίας το κόστος είναι μεγαλύτερο, και κατά 167% η διαχείριση των συσσωρευτών μολύβδου – οξέως.
Μέσα στο 2016, το ΣΥΔΕΣΥΣ πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών δράσεων ευαισθητοποίησης σε όλη τη χώρα, με χαρακτηριστικότερες τις απορρυπάνσεις των λιμένων Τήνου και Πάρου. Επίσης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με 6.000 σημεία παραγωγής αποβλήτων μπαταριών, εκ των οποίων τα 658 αφορούν την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά νησιωτική χώρα. 
 
Ωστόσο, το 2017 προχωρά πιο δυναμικά, σε στενή συνεργασία τόσο με τον προϊστάμενο φορέα του – Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ – όσο και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε η χώρα να επιτυγχάνει τους περιβαλλοντικούς στόχους και να προστατεύει την υγεία των πολιτών. 
 
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εισάγουν μπαταρίες στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την ποσότητα που εισάγουν και καταβάλλουν εισφορές στο κράτος για την ανακύκλωσή τους.
 
Συγκεκριμένα, πρέπει να επιλέξουν ένα από τα τρία συστήματα διαχείρισης μπαταριών που υπάρχουν στην Ελλάδα για την ανακύκλωση των προϊόντων τους. Ένα από αυτά είναι και το ΣΥΔΕΣΥΣ, τα υπόλοιπα είναι η ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) και η Rebattery. Βασικός στόχος του ΣΥΔΕΣΥΣ είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εισφορών που καταβάλλουν οι εταιρείες που εισάγουν βιομηχανικές μπαταρίες και μπαταρίες οχημάτων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03