search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:03
MENU CLOSE

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία για τη σφαγή στο Μπεσλάν το 2004

13.04.2017 08:59
Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία για τη σφαγή στο Μπεσλάν το 2004  - Media

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την σφαγή στο σχολείο στο Μπεσλάν της Ρωσίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ)  καταδίκασε τη Ρωσία καθότι απέτυχε να προστατέψει επαρκώς τους εκατοντάδες πολίτες της που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση Τσετσένων ανταρτών.

Στην απόφαση  της υπόθεσης “Tagayeva και λοιποί εναντίον Ρωσίας” το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  – που δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση-  αποφάσισε πως  οι ρωσικές αρχές μέσα από τις παραλήψεις τους στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης απέτυχαν να προστατέψουν το «δικαίωμα στη ζωή» των πολιτών τους και διέταξε την κυβέρνηση να πληρώσει 3 εκατομμύρια ευρώ σε επανορθώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Η απόφαση αναφέρεται εκτενώς στις παραλήψεις της κυβέρνησης τόσο πριν την πρώτη ημέρα ομηρίας στο σχολείο, λέγοντας πως δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσει τους τρομοκράτες να εισέλθουν στο σχολείο, όσο και κατά των διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες, καθώς και κατά τη διάρκεια της εφόδου των ρωσικών δυνάμεων στο σχολέιο.

Την 1 Σεπτεμβρίου 2004 ομάδα Τσετσένων τρομοκρατών εισέβαλαν σε σχολείο στο Μπεσλάν και κράτησαν ομήρους περίπου 1.100 άτομα, μεταξύ των οποίων και 777 παιδιά. Στις 9 Σεπτεμβρίου ομάδα ειδικών δυνάμεων εισέβαλε στο σχολείο χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Το σχολείο συγκλονίστηκε από σειρά εκρήξεων, τυλίχθηκε στις φλόγες και ακολούθησε μάχη μεταξύ των απαγωγέων και των ρωσικών δυνάμεων  με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 380 όμηροι – μεταξύ των οποίων 186 παιδιά- και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν.  

 

Αντιδρά το Κρεμλίνο

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (…) Για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:03