search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:08
MENU CLOSE

Ιωάννινα: Έψαλλαν τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής – Το συγκινητικό μοιρολόι της Παναγίας (Video)

14.04.2017 16:22
Ο Τσίπρας DJ στα Γιάννενα! (Photo)  - Media

 

Πρόκειται για  ένα μοιρολόι που περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν κατά τη διαδικασία της Ταφής του Θεανθρώπου .
Το μοιρολόι της Μεγάλης Παρασκευής ,όπως το θυμούνται οι παλιότεροι ,ξεκινούσε τα παλιά χρόνια  το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης  μετά τη Θεία Λειτουργία και διαρκούσε όλη τη νύχτα .

Ανήμερα της  Μεγάλης Παρασκευής ,στην Κοπάνη Ιωαννίνων για  μια ακόμη φορά  αναβίωσε το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων .
Από τις πρώτες πρωινές ώρες  άνδρες ,γυναίκες και μικρά παιδιά  φορώντας  παραδοσιακές στολές ,χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και με κυπριά και κουδούνια  τραγούδησαν πένθιμα  τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής ,  πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού ,με τους νοικοκυραίους  να τους φιλεύουν με αβγά ,κουλούρια αλλά και χρήματα για την ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Και οι τρεις ομάδες αφού έψαλλαν το μοιρολόι της Μεγάλης Παρασκευής,γνωστό και ως μοιρολόι της Παναγιάς, σε όλα τα σπίτια της Κοπάνης ,συγκεντρώθηκαν  στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού  και έψαλλαν για τελευταία φορά όλοι μαζί τα κάλαντα  έξω απο την εκκλησία παρουσία πλήθους πιστών ,μετά  το πέρας της Θείας Λειτουργίας ενώ μοίρασαν στον κόσμο τα σταυροκάρβελα.

Το σταυροκάρβελο έχει το σχήμα του σταυρού ,ενώ επάνω του υπάρχουν μικρές προεξέχουσες κόγχες ψωμιού ,που αναπαριστούν το στεφάνι του Χριστού.

Η αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου έχει γίνει πόλος έλξης για την Κοπάνη με τους απόδημους που επισκέπτονται  το χωριό για τις Αγιες μέρες του Πάσχα ,να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Πηγή: Epirus-tv-news.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:08