search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:28
MENU CLOSE

Σούβλισμα οβελία: Συμβουλές υγιεινού ψησίματος

16.04.2017 08:47
Σούβλισμα οβελία: Συμβουλές υγιεινού ψησίματος - Media

 

Η κατανάλωση αρνιού τις ημέρες του Πάσχα κυριαρχεί, αν και διατροφικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε.

Αν το καταναλώσουμε με μέτρο και το συνοδεύσουμε με άφθονη σαλάτα, δεν θα μας επιβαρύνει πολύ.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε για να το κάνουμε πιο υγιεινό. 

  •  Επενδύστε σε ένα μοτεράκι που θα περιστρέφει τη σούβλα. Έτσι θα εξασφαλίσετε και πιο καλό και πιο υγιεινό ψήσιμο. Αν το παραψήσουμε ή το ψήσουμε σε δυνατή φωτιά, αφήνοντάς το πολλή ώρα ακίνητο, μπορεί να σχηματισθούν στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) – δύο είδη χημικών ουσιών, η συστηματική έκθεση στις οποίες έχει συσχετισθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου.
  • Φροντίστε η σούβλα ή/και η σχάρα να είναι πεντακάθαρες. Πριν και μετά το ψήσιμο πρέπει να τις καθαρίζετε με σκληρή βούρτσα, ούτως ώστε να απομακρύνεται κάθε καρβουνισμένο υπόλειμμα κρέατος.
  • Να μαρινάρετε το κρέας για τουλάχιστον μία ώρα, φροντίζοντας η μαρινάδα σας να περιέχει άφθονα καρυκεύματα (όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα) και όξινα συστατικά (όπως το λεμόνι ή το ξίδι). Αν δεν είναι εφικτό το μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο διότι θα σουβλίσετε ολόκληρο αρνί, φροντίστε να το αλείφετε συνεχώς με μίγμα που, μεταξύ άλλων, θα περιέχει άφθονο λεμόνι και ρίγανη.
  • Πριν αρχίσετε το ψήσιμο, αφαιρέστε τα ορατά λίπη από το κρέας, ούτως ώστε να αποφύγετε τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς και τις μεγάλες φλόγες.
  • Να ψήνετε το κρέας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη φωτιά, κι ας σημαίνει αυτό παράταση του χρόνου ψησίματος. Όταν ψήνουμε το κρέας σε χαμηλότερη φωτιά, είναι λιγότερο πιθανό να καεί ή να «καρβουνιάσει», ενώ με αυτό τον τρόπο μειώνονται και οι ποσότητες των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που φτάνουν στο πιάτο μας.

Πηγή: stogiatro.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15