search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:17
MENU CLOSE

Η Γαλλία προειδοποιεί τον Ερντογάν: Μην επαναφέρεις τη θανατική ποινή

17.04.2017 12:06
Η Γαλλία προειδοποιεί τον Ερντογάν: Μην επαναφέρεις τη θανατική ποινή - Media

 

Η Γαλλία εκτίμησε πως ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, για το οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος, θα ήταν μια «ρήξη» με τις ευρωπαϊκές «αξίες».

Την επομένη ενός δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών το οποίο κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος, η γαλλική προεδρία εκτιμά σε ανακοίνωσή της πως «η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή θα αποτελούσε καταφανώς μια ρήξη με (τις) αξίες και (τις) δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Τουρκία «στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Το Παρίσι «καταγράφει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν» μετά τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος –και την «αμφισβήτηση που εκφράστηκε»– επισημαίνοντας πως οι αριθμοί αυτοί «δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχετικά με τις προβλεπόμενες εις βάθος αλλαγές».

«Οι αξίες και οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουν τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις συνιστώσες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε και αυτό από την πλευρά του την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει την απαγόρευση της θανατικής ποινής.

Ο τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε χθες μια νίκη, που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με ποσοστό 51,4%.

Το βράδυ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός νέου δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

Αν η αντιπολίτευση υποστηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής, «θα εγκρίνω» αυτό το μέτρο, είπε ο Ερντογάν, αν δεν το υποστηρίξει, «τότε θα διοργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα».

Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, μπορεί να παραταθεί περαιτέρω αν το υπουργικό συμβούλιο το αποφασίσει, δήλωσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί είπε πως η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα συζητηθεί στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, το οποίο θα παρουσιάσει τη σύστασή του σε μια σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα αργότερα σήμερα.

Ο Τσανικλί είπε επίσης πως οι νομικές αλλαγές που εισάγει το δημοψήφισμα, το οποίο διενεργήθηκε χθες για τη μετατροπή του συστήματος στην Τουρκία από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό, θα ολοκληρωθούν μέσα σε έναν χρόνο. Η μείωση του ορίου του 10% των ψήφων που απαιτείται να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή θα συζητηθεί επίσης, είπε.

Οι οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί, θα βελτιωθούν, είπε ακόμη ο Τσανικλί, ο οποίος πρόσθεσε πως η παρούσα ρητορική ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ένωση είναι προσωρινή και δεν πρέπει να της δίνεται υπερβολική σημασία.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33