search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:40
MENU CLOSE

Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα

18.04.2017 09:45
Καταδίκη Μέι - Γιούνκερ για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα - Media

« Μόλις προέδρευσα μιας υπουργικής συνάντησης στην οποία αποφασίσαμε να διεξαχθούν γενικές εκλογές στις 8 Ιουνίου», δήλωσε η Τερέζα Μέι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τονίζει ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, δηλώνει η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στις κάλπες, ήρθε η ώρα η αντιπολίτευση να αποδείξει πως εννοεί όλα όσα λέει και να συμφωνήσει στη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.

Η κα. Μέι τόνισε πως η χώρα χρειάζεται γενικές εκλογές και τις χρειάζεται τώρα, καθώς αν γίνουν στο μέλλον όπως είναι προγραμματισμένες θα συμπέσουν με  την πιο δύσκολη περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μας οδηγήσει  στο μέλλον και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», ειπε, τονίζοντας αρκετές φορές πως έλαβε απρόθυμα την απόφαση να προσφύγει σε κάλπε τον Ιούνιο. 

Μέσα από την ανακοίνωσή της η Τερέζα Μέι, στην ουσία κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών να υποστηρίξει αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων την πρόταση για διεξαγωγή γενικών βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 8 Ιουνίου.  Για την διεξαγωγή εκλογών η Μεί χρειάζεται πλειοψιφεία 2/3 από τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, με τον Κόρμπιν να ανακοινώνει εδώ και μήνες πως το κόμμα του είναι έτοιμο για εκλογές το καλοκαίρι. 

The full statement: @theresa_may wants a General Election on Thursday 8 June 2017. Latest on Sky News https://t.co/K4qe34eeFg pic.twitter.com/85bORZEBLc

— Sky News (@SkyNews) April 18, 2017

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μέσα από ανακοίνωσή του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν  επιβεβαίωσε πως οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου.

«Καλωσορίζω την απόφαση της Πρωθυπουργού να δώσει στου Βρετανούς την δυνατότητα να ψηφίσουν για μια κυβέρνηση που θα θέσει ως προτεραιότητά της το συμφέρον της πλειοψηφίας.

Οι Εργατικοί θα δώσουν στην χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει να ανοικοδομήσει την οικονομία, έχει αποτύχει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και  που έχει επιφέρει δραματικές περικοπές στα σχολεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η πρόταση της Μέι το κοινοβούλιο να αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δημοιυργεί νέους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Βρετανικής αντιπολίτευσης και ειδικά αναφορικά στην στάση που θα κρατήσουν οι Εργατικοί απέναντι στον Κόρμπιν, με τις φωνές για την παραίτησή του να αυξάνονται όσο περνά η ώρα.

Η πρώτη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήρθε από τον Τιμ Φάρον, ηγέτη των «Φιλελευθέρων Δημοκρατών».

«Αυτές οι εκλογές είναι η ευκαιρίας μας να αλλάξουμε κατεύθυνση και την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό Brexit, αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά, αν θέλετε τη Βρετανία να είναι ανοικτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορούν να αποτρέψουν μια Συντηρητική πλειοψηφία».

« Συμφωνώ με την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να δώσει την ευκαιρία στους Βρετανούς πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρα» ήταν η πρώτη δήλωση του Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο πως οι Εργατικοί θα ψηφίσουν την πρόταση της Μεί για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίο

« Η Βρετανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι- και η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει πως οι άνθρωποι της χώρας έχουν, δικαίως, τη δυνατότητα να αποφασίσουν για την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα. Μόνο το κόμμα των Πρασίνων προσφέρει μια σταθερή, θετικό όραμα για μια διαφορετική Βρετανία. Σε αυτές τις εκλογές υποστηρίζουμε μια λειτουργική οικονομία για όλους, και όχι απλά για τους λίγους και προνομιούχους, μια Βρετανία που είναι ανοικτή στον κόσμο καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντός μας. Θα εναντιωθούμε στην πολιτική του μίσους και του διαχωρισμού που «τραυματίζει» τις κοινότητες μας και θα δώσουμε στους πολίτες μας την δυνατότητα να ψηφίσουν για μια καλύτερη Βρετανία», δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας.

Προκειμένου να προκηρύξει εκλογές, η Τερέζα Μέι χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου σε μια ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις 

Ο Guardian διεξήγαγε μια πρώτη δημοσκόπηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Guardian, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Συντηρητικοί: 44%

Εργατικοί: 26%

UKIP: 11%

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10%

Πράσινοι: 4%

Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα που δίνει σε μια πρώτη εκτήμιση της πρόθεσης ψήφου του YouGov

Συντηρητικοί: 44%

Εργατικοί: 232

UKIP: 10%

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 12%

 

Η πρώτη αντίδραση από τον Κάμερον

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον, αντέδρασε άμεσα στην πρόταση της πρωθυυπουργού Τερέζα Μέι για εκλογές στις 8 Ιουνίου.

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Κάμερον έγραψε:

«Γενναία – και σωστή – απόφαση από την Πρωθυπουργό. Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους Συντηρητικούς».

Αντίδραση Στέρτζεον

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της Τερέζα Μέι.

«Οι Συντηρητικοί βλέπουν την ευκαιρία να «φέρουν» το Ηνωμένο Βασίλειο δεξιότερα, μέσω ενός σκληρού Brexit και να επιβάλουν νέες μειώσεις. Ας υψώσουμε το ανάστημα μας για τη Σκωτία», έγραψε στον λογαρισμό της στο Twitter. 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:40