search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:12
MENU CLOSE

Τουρκικό δημοψήφισμα: Προσφυγή κατά του αποτελέσματος από το φιλοκουρδικό κόμμα – Οι πολίτες ζητούν την ακύρωσή του (Photos)

19.04.2017 10:44
Έκθεση κόλαφος για το τουρκικό δημοψήφισμα - Ψήφισαν μέχρι και οι νεκροί! - Media

 

Το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας HDP κατέθεσε σήμερα προσφυγή στην τουρκική εκλογική επιτροπή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος με το οποίο χορηγήθηκαν σαρωτικές νέες εξουσίες στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι υπήρξαν εκτεταμένες ατασθαλίες.

Ο αντιπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε πως το γεγονός ότι η εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος διεξήχθη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ οι ηγέτες του κόμματος τελούσαν υπό κράτηση, το ότι οι υποψήφιοί του ως παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα απορρίφθηκαν και το ότι κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία υπέρ του «ναι», όλα αυτά υπονόμευσαν την ψηφοφορία.

Ο Σαντσάρ δήλωσε επίσης πως η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εκλογική επιτροπή να επιτρέψει να καταμετρηθούν ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια δεν επέτρεψε να τηρηθούν τα κατάλληλα αρχεία, πράγμα που σημαίνει πως είναι τώρα αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες άκυρες ή πλαστές ψήφοι μπορεί να έχουν καταμετρηθεί. Επίσης σε ορισμένους ψηφοφόρους δεν επετράπη να ψηφίσουν με μυστικότητα, πρόσθεσε.

«Το δημοψήφισμα αυτό θα παραμείνει για πάντα αμφιλεγόμενο», δήλωσε ο Σαντσάρ στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα πάνω σ’ένα τόσο αμφιλεγόμενο και άδικο δημοψήφισμα».

Παράλληλα, από το πρωί εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τα γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, ζητώντας την επανεξέταση ή ακόμα και την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος εν μέσω των καταγγελιών για νοθεία του αποτελέσματος.

Από την πλευρά τους ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι οι προσφυγές κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής, που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές εξουσίες, είναι ένα δικαίωμα, αλλά το να καλείς τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί δεν είναι.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP έλαβε ένα μήνυμα από το έθνος κατά την ψηφοφορία, την οποία κέρδισε το στρατόπεδο του «ναι» με πλειοψηφία μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν — και το μήνυμα αυτό είναι ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε ορισμένα θέματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:11