search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:23
MENU CLOSE

Παπαδημητρίου: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα

19.04.2017 17:59
Παπαδημητρίου: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα - Media

 

«Δυστυχώς δεν θα σας απαντήσω για τις καινούργιες προβλέψεις του ΔΝΤ γιατί όπως ξέρετε το ΔΝΤ έχει προβλέψει αποτελέσματα που παταγωδώς απέχουν πολύ από την πραγματικότητα», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου όταν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Αμυράς κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει για τις εκτιμήσεις του Ταμείου με την κ. Μπακογιάννη να υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ προς τα κάτω για την ανάπτυξη έχει αιτία τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

«’Ακουσα τον κ. Παππά να λέει ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση το ποσοστό της ανάπτυξης παρά μόνον η ποιότητά της. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ξέρουμε ότι κάθε μονάδα ανάπτυξης ισούται με θέσεις εργασίας. Αυτές χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που φέρατε στη χώρα», είχε αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι θα υπάρξουν βελτιωτικές τροποποιήσεις κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός ενημέρωσε από σήμερα για κάποιες από τις βελτιώσεις αυτές. Ανέφερε ειδικότερα ότι το υπουργείο σκοπεύει να διευκρινίσει ότι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.

Το υπουργείο σκοπεύει να εισάγει εξάλλου απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης για ορισμένες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, όταν κατά την εξωδικαστική διαδικασία δεν υποβληθούν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμενου πιστωτή, θα μπορούσε η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία, με δυνατότητα πάντως των συμβαλλόμενων πιστωτών, να ασκήσουν ανακοπή.

Επίσης, αναφορικά με την αναστολή της διαδικασίας του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, ο υπουργός ενημέρωσε ότι το υπουργείο σκοπεύει να τη συνδέσει χρονικά όχι με την υποβολή της αίτησης αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της πληρότητας της αίτησης.

Τέλος, το υπουργείο σκοπεύει να διευρύνει τις εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών προκειμένου να δοθεί στην μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχομένου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Απαντώντας στους εισηγητές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Αρβανιτίδη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Ι. Σαρίδη που είχαν ζητήσει από τον υπουργό να απαντήσεις πόσες είναι οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο υπουργός αναγνώρισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια πόσες βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπάρχουν καθώς και σε ποιο ύψος διαμορφώνονται συνολικά οι οφειλές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την κάθε μία επιχείρηση. Όπως επίσης δεν μπορεί κανείς να έχει μια πλήρη εικόνα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ωστόσο όσα ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή η ΓΣΕΒΕΕ για τις χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν θα περιληφθεί διάταξη με την οποία θα προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών που θα συναινούν σε ρύθμιση οφειλών. Εξήγησε όμως ότι τέτοια διάταξη θα υπάρξει από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:23