23/05/2019 03:27:37
24.4.2017 / ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΓAΝΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1965 στις 20-04-2017

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Πολύτιμη συνάντηση τέχνης και δημιουργίας

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Πολύτιμη συνάντηση τέχνης και δημιουργίας - Media
 
Η αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017 ξεκίνησε, με τη φετινή χρονιά να αποτελεί «χρονιά εγκαινίων»: νέοι θεσμοί, δράσεις και συνεργασίες υλοποιούνται, με την ελπίδα να εδραιωθούν στην ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα και να δώσουν το στίγμα τους για το μέλλον. 
 
Με ένα πρόγραμμα που εστιάζει στους νέους δημιουργούς και δράσεις που επικεντρώνονται στον κοινωνικό χαρακτήρα τους, το Φεστιβάλ αναμένεται να «φωτίσει» καλλιτεχνικά τους ζεστούς μήνες σε Αθήνα και Επίδαυρο, χαρίζοντάς μας μια πολύτιμη στιγμή συνάντησης και δημιουργίας γύρω από τις παρασταστικές τέχνες και τη μουσική. 
 
Με κεντρική θεματική του την «Έλευση του Ξένου», το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φιλοδοξεί, να αποτελέσει την αφετηρία που θα ξαναθέσει σε ευθύ διάλογο την έννοια τόσο των γεωγραφικών και πολιτισμικών συνόρων όσο και των ηθικών και ιδεολογικών ορίων, σε μια εποχή που το μεταναστευτικό πρόβλημα δοκιμάζει την ταυτότητα της δυτικής κοινωνίας. 
 
Το «Λύκειο Επιδαύρου», ένα διεθνές θερινό σχολείο Αρχαίου Δράματος που απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο, όπως και το «Άνοιγμα στην πόλη», που περιλαμβάνει δράσεις εκτός θεατρικών χώρων, δραματουργίες, ποιητικές και μουσικές παραστάσεις αλλά και συμμετοχικές παρεμβάσεις πολιτών σε ευαίσθητες περιοχές και εργατικές κατοικίες, βγάζουν τη σημαντικότερη πολιτιστική οργάνωση της Αθήνας από τα στενά όρια του θεατρικού και μουσικού χώρου και την κάνουν «ένα» με τον δρόμο, προσφέροντάς μας μια μεγάλη γιορτή παραστατικής τέχνης, δημιουργίας και καινοτομίας. 
 
Για πρώτη φορά, θεσμοθετείται, επίσης, μια προφεστιβαλική περίοδος από τις 22 έως τις 28 Μαΐου, στην Πειραιώς 260, κατά τη διάρκεια της οποίας θα φιλοξενηθούν δύο αυτοδιαχειριζόμενες πλατφόρμες: Με έμφαση στις κομβικές όψεις της ετερότητας και με τον προβληματισμό γύρω από τη διαφορετικότητα να εγγράφεται δυναμικά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι δράσεις του Βοb Festival και η queer πλατφόρμα Sound Acts, αφιερώνονται σε κοινωνικές ομάδες, περιθωριοποιημένες και στιγματισμένες λόγω σωματικών, πνευματικών, φυλετικών ή έμφυλων διαφορών. 
 
Με προτεραιότητα τόσο την υποστήριξη της εγχώριας δημιουργίας όσο και την παρουσίαση αξιόλογων έργων και ονομάτων της σύγχρονης διεθνούς σκηνής, το Φεστιβάλ βγαίνει εκτός των παραδοσιακών συνόρων του και χρησιμοποιεί για δύο μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, το «Ολύμπια» στην Ακαδημίας, μπαίνοντας στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, φέρνει το θρυλικό θέατρο «Φολκσμπίνε» του Βερολίνου για δέκα ημέρες στην Πειραιώς 260 και προσκαλεί μεγάλα και ξακουστά ονόματα, όπως τους Ρόμπερτ Γουίλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Φρανκ Κάστορφ, Ρομέο Καστελούτσι και τον Ολιβιέ Πι. 
Παρά τις νέες πρωτοβουλίες, το αρχαίο ρωμαϊκό ωδείο θα εξακολουθήσει και αυτήν τη χρονιά να παίζει κεντρικό ρόλο με τη φιλοξενία μεγάλων συναυλιών, κυρίως συμφωνικών ορχηστρών. Το Ηρώδειο θα έχει κυρίως μουσική ταυτότητα, φιλοξενώντας παραστάσεις λυρικού θεάτρου, ορχήστρες και συναυλίες κλασικής, σύγχρονης, βυζαντινής, παραδοσιακής αλλά και έντεχνης ελληνικής μουσικής, ενώ η Πειραιώς 260 θα ανήκει – όπως πάντα – στη σύγχρονη θεατρική και χορευτική δημιουργία. 
 
Στο Θέατρο της Επιδαύρου θα φιλοξενηθούν έργα ανερχόμενων και καταξιωμένων σκηνοθετών, ενώ στη Μικρή Επίδαυρο θα φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, μια παραγωγή του Φεστιβάλ της Αβινιόν σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι, προάγοντας ένα πιο εναλλακτικό βλέμμα πάνω στο αρχαίο δράμα. 
 
Έτσι, στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα πραγματοποιηθούν οι θεατρικές παραστάσεις: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη, «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου, «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, «Άλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, ενώ η Μικρή Επίδαυρος θα κρατήσει έναν χαρακτήρα πιο νεανικό και ερευνητικό, κάνοντας την αρχή με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζά. Ακολουθούν η «Άφιξις» σε σκηνοθεσία της Ιούς Βουλγαράκη, ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» και οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πι. 
 
Οι γέφυρες με την περιφέρεια, η επικοινωνία με το εξωτερικό, η εξωστρέφεια και η ενίσχυση του στίγματος κάθε χώρου αποτελούν τους κυριότερους στόχους του προγράμματος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα με εργαστήρια, ημερίδες κ.λπ., ως συνέχεια της τακτικής που εφαρμόστηκε και το καλοκαίρι του 2016. 
 
Με περισσότερες από 130 παραγωγές, το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία στις 31 Μαΐου στο θέατρο «Ολύμπια» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και κλείνει με μια μεγάλη γιορτή στο αργολικό θέατρο της Επιδαύρου, το Σάββατο 19 Αυγούστου, με τραγούδια και χορούς απ’ όλη την Πελοπόννησο. 
 
«Είναι τόσο ωραίο πρόγραμμα, έχει τόσες πτυχές, τόσες κατευθύνσεις, τόσο ενδιαφέρουσες συνεργασίες, με την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά, με έμφαση στους νεότερους, πολύ δημιουργικούς καλλιτέχνες που σε αυτόν τον μικρό ευλογημένο τόπο ανθίζουν, και χαίρομαι ιδιαίτερα που στηρίζει με τόση γενναιοδωρία τόσο διαφορετικές προσπάθειες. Αλλά δεν είναι μόνο το καλλιτεχνικό έργο, είναι και το εκπαιδευτικό έργο που παίρνει μια πολύ μεγάλη θέση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δίνει ένα διεθνές προφίλ…» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η υπουργός Λυδία Κονιόρδου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αφού μίλησε για την περσινή χρονιά που ανέλαβε «τον ρόλο του διαχειριστή κρίσης, ώστε να μη ματαιωθεί η διοργάνωση», τόνισε ότι το φετινό φεστιβάλ αποτελεί μια «νέα σελίδα, μια πραγματική πρεμιέρα και μια μεγάλη γιορτή για την πόλη μας». 
 
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017 με ένα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, σπουδαία ονόματα ξένων καλλιτεχνών, ενδιαφέρουσες δράσεις και συμπράξεις, αναβαθμίζει πολιτιστικά το καλοκαίρι μας και μας χαρίζει ξεχωριστές προτάσεις ουσιαστικής ψυχαγωγίας.
 
 
INFO
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου. 
Περισσότερες πληροφορίες: greekfestival.gr
Τηλ. επικοινωνίας: 2109282900.
Για κρατήσεις εισιτηρίων: 2103272000

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.