25/01/2020 19:33:16
25.4.2017 / ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝAΚΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1965 στις 20-04-2017

Το... νεράκι που θερίζει

Το... νεράκι που θερίζει - Media

Μολυσμένο με περιττώματα, προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ

Σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν πόσιμο νερό μολυσμένο με περιττώματα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την ποιότητα του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
«Σήμερα, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού μολυσμένες από κόπρανα, κάτι που τους εκθέτει στον κίνδυνο να μολυνθούν από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και πολιομυελίτιδα» δήλωσε η διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ δρ Μαρία Νέιρα και συμπλήρωσε ότι «εκτιμάται ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό προκαλεί πάνω από 500.000 θανάτους από διάρροια κάθε χρόνο»…
 
Τα λεφτά είναι πολλά
 
Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ είχαν ετοιμάσει έναν κατάλογο 17 στόχων, το 2015, για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030. Μεταξύ αυτών των στόχων ήταν να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των χωρών σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση, καθώς και να υπάρξει βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «Παγκόσμια Ανάλυση και Εκτίμηση για την Αποχέτευση και το Πόσιμο Νερό», οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν πραγματοποιηθούν «εάν δεν ληφθούν μέτρα για να χρησιμοποιηθούν οι οικονομικοί πόροι με πιο αποτελεσματικό τρόπο και δεν ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης». Η έκθεση έγινε σε συνεργασία με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό.
 
Είναι γεγονός ότι οι χώρες αύξησαν κατά 4,9% κατά μέσο όρο τις ετήσιες δαπάνες για την ύδρευση, αποχέτευση και υγιεινή τα τελευταία τρία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, το 80% των χωρών επιβεβαιώνει ότι οι δαπάνες δεν είναι ακόμη επαρκείς για να καλύψουν τους στόχους που είχαν οριστεί από τον ΟΗΕ.
 
Για να γίνει αυτό, οι επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τριπλασιαστούν και να φτάσουν τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας τους οποίους επικαλείται ο ΠΟΥ. Ωστόσο, στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων ύδρευσης.
 
Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, πιθανόν φόροι, για να καλυφθούν οι δαπάνες των χωρών στις υποδομές και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αυτή «είναι μια πρόκληση που έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό (ONU-eau) και γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) Γκάι Ράιντερ.
 
«Το να αυξηθούν οι επενδύσεις για την ύδρευση και την αποχέτευση μπορεί να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και για τη δημόσια υγεία και να δημιουργήσει απασχόληση» πρόσθεσε.
 
Καλή ποιότητα νερού στην Ελλάδα
 
Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης έχουν αναφερθεί κατά καιρούς, κυρίως σε μικρούς δήμους και κοινότητες, ενώ διατυπώνονται επιφυλάξεις γύρω από θέματα ελέγχων της ποιότητας του νερού.
 
Ωστόσο, η γενική πεποίθηση είναι ότι το νερό βρύσης των περισσοτέρων περιοχών της χώρας μας, ιδιαίτερα της Αττικής, ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προδιαγραφές και θεωρείται καλής ποιότητας παγκοσμίως. Βέβαια, το «απολύτως ασφαλές και καθαρό» νερό «μηδενικού κινδύνου» δεν υφίσταται στην πραγματικότητα αφού το νερό μπορεί να μολυνθεί ανά πάσα στιγμή από παθογόνους και άλλους τοξικούς παράγοντες, π.χ. στην πηγή άντλησής του ή μέσα στις σωληνώσεις του σπιτιού μας. Επίσης, η διαδικασία απολύμανσής του μέσω της χλωρίωσης είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα υγείας στον καταναλωτή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις ελέγχου ποιότητας του πόσιμου νερού το 2015 της ΕΥΔΑΠ, όλες οι παράμετροι ανταποκρίνονται στα προβλεπόμενα όρια της νομοθεσίας. Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία φαίνεται να μην έχει θεσπίσει όρια για τη συγκέντρωση μιας αρκετά επικίνδυνης ουσίας για την υγεία του ανθρώπου. Κι αυτή η ουσία είναι το καρκινογόνο χλωροφόρμιο, το οποίο είναι 0,0196 ml ανά λίτρο νερού, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις της ΕΥΔΑΠ. Η υψηλή συγκέντρωση χλωροφόρμιου προκαλείται κατά τη διάρκεια της απολύμανσης του νερού με χλώριο. Το χλώριο αντιδρά και ενώνεται με οργανική ουσία που δημιουργείται από την αποσύνθεση φύλλων, αλγών και νεκρών οργανισμών στο νερό, σχηματίζοντας τα οργανοχλωροπαράγωγα. 
 
Το πλέον χαρακτηριστικό οργανοχλωροπαράγωγο είναι το χλωροφόρμιο που εξηγεί το τόσο τοξικό αποτέλεσμα της χλωρίωσης του νερού, κατά τον μοριακό βιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Τα δηλητήρια της Πανδώρας» Τζο Θόρντον.
 
«Θερίζει» η επιδημία χολέρας τη Σομαλία 
 
Το μολυσμένο νερό πιθανόν να είναι η αιτία της δραματικής αύξησης του αριθμού των νεκρών από χολέρα ή οξεία διάρροια στη Σομαλία μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι για το οποίο ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη χώρα η οποία ήδη μετρά 25.000 νεκρούς. Το ποσοστό θνησιμότητας από την ασθένεια, που μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού ή του φαγητού, φτάνει το 2,1% στο σύνολο της Σομαλίας, διπλάσιο από το ποσοστό που ο ΠΟΥ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισήμανε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τάρικ Γιασάρεβιτς.
 
Τα ποσοστά θνησιμότητας των Σομαλών που έχουν πληγεί από τη χολέρα φτάνουν πλέον το 14,1% στην πολιτεία Μιντλ Τζούμπα και το 5,1% στη Μπακούλ, δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε. Περίπου 533 θάνατοι που έχουν καταγραφεί φέτος συνδέονται με την επιδημία, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.