search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:50
MENU CLOSE

Σε ανισορροπία η Νουδούλα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1965
20-04-2017
22.04.2017 03:00
nd_3-3.jpg

 

Ο ήρεμος Χατζηδάκης, ο εκρηκτικός Γεωργιάδης και το «δίπολο»

Μπορεί οι περισσότεροι να ταυτίζουν τον όρο «λαϊκή Δεξιά» με συμπεριφορές τύπου… Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ωστόσο πρόκειται για ένα συμπίλημα πολιτικών που ήθελαν να δώσουν ένα πιο «κοινωνικό» πρόσωπο στις φιλελεύθερες πολιτικές πρακτικές. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πλέον η «λαϊκή Δεξιά» ταυτίζεται με την πιο μαχητική πολιτική συμπεριφορά, την «πιο κοντά» στον λαό, με λιγότερο comme il faut και περισσότερο «καφενειακή» γλώσσα.
 
Το μεγάλο δίλημμα στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι το πώς στον χώρο της Δεξιάς θα ισορροπήσουν οι αντίρροπες δυνάμεις. Η ήρεμη παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη και ο απείρως πιο εκρηκτικός χαρακτήρας του Άδωνι Γεωργιάδη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του «διπολισμού» στην κεφαλή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και οι δυο τυγχάνουν αντιπρόεδροι του κόμματος. 
 
Πάντως, σε ό,τι αφορά τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη, πολλοί θεωρούν ότι η διαφορά ύφους και έντασης στην εκφορά του πολιτικού λόγου είναι σε κάποιο βαθμό μεθοδευμένη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο ανδρών είναι άψογη και, όποτε ο ένας χρειάστηκε τις πλάτες του άλλου, τις είχε. 
 
Άλλωστε υπάρχει και η εικόνα – κι ας επιμένουν κάποιοι να δείχνουν ότι θέλουν να τη λησμονούν – της συνεργασίας μεταξύ του Μητσοτάκη και του Γεωργιάδη. Αρχικά σε επίπεδο εθνικών εκλογών, όπως λέγεται, όπου τη Β’ Αθήνας την έλεγξαν απόλυτα οι δυο τους με συνεργασία σταυροδοσίας. Ακολούθησε η στήριξη που προσέφερε απλόχερα ο Γεωργιάδης στον εσωκομματικό πόλεμο ανάδειξης «γαλάζιου» αρχηγού κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου (η υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή απέτρεψε ουσιαστικά τη νίκη Μεϊμαράκη). Αποτέλεσμα; Ο Μητσοτάκης πρόεδρος της Ν.Δ. και ο Γεωργιάδης αντιπρόεδρος του κόμματος. 
 
Και κάπως έτσι, για τα «μάτια» του αντιπροέδρου του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθαίρεσε την Κατερίνα Παπακώστα από αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. Η Παπακώστα, με τοποθέτησή της στα social media, ζήτησε επί της ουσίας την παραίτηση του Άδωνι Γεωργίαδη από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. έως ότου κλείσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. 
 
«Κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν» σημείωσε η «γαλάζια» βουλευτής κλείνοντας την αιχμηρή ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook.
Κατόπιν ο Μητσοτάκης προχώρησε στην καθαίρεσή της, τοποθετώντας στη θέση της τον – μετεγγραφέντα πρόσφατα από το Ποτάμι – Ιάσονα Φωτήλα. Με την κίνησή του αυτήν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε την απόλυτη στήριξη, τόσο τη δική του όσο και του κόμματος, στο πρόσωπο του Γεωργιάδη. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αντίδραση της Ν.Δ. θα είναι σφοδρή σε περίπτωση που τα «σκάγια» της Εξεταστικής για την Υγεία κατευθυνθούν προς την πλευρά του νυν αντιπροέδρου.
 
Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Παπακώστα προκάλεσε ρωγμή στην εικόνα πολιτικής ομοψυχίας της Ν.Δ. του Μητσοτάκη αμφισβητώντας τη στρατηγική του. Στις αρχές Μαρτίου με δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι η Ν.Δ. πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρνουν ελαφρύνσεις και τόνιζε πως το κόμμα πρέπει να αποσύρει το αίτημα για εκλογές εφόσον κλείσει η αξιολόγηση. Μπορεί να ανασκεύασε αμέσως τις δηλώσεις της και ως εκ τούτου να μην υπήρξαν δυσμενείς αποφάσεις για εκείνη, πλην όμως σημειώθηκαν τότε, όπως λέγεται, στο μπλοκάκι της «γαλάζιας» ηγεσίας. 
 
«Απεργία»
Σύμμαχο πάντως βρήκε η Παπακώστα. Ένας από τους κύριους εκφραστές του καραμανλικού στρατοπέδου, ο Ευάγγελος Αντώναρος, έγραψε στο Facebook: «Σήμερα θα σας αποκαλύψω κάτι το οποίο δεν κάνω συνήθως. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχα δώσει έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούμαι ως ψηφοφόρος στη Β’ Αθηνών στη φίλη και πιστή Νεοδημοκράτισσα Κατερίνα Παπακώστα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην της εκφράσω την προτίμησή μου και στις επόμενες εκλογές – οψέποτε γίνουν» σημείωσε με νόημα ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. 
 
Μπορεί η «λαϊκή Δεξιά» να προκαλεί αλλεργία στον Μητσοτάκη, καθώς τη θεωρεί φύσει αντιμεταρρυθμιστική και αναχρονιστικά συντηρητική, αλλά εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να προσβλέπει στην ψήφο της, έστω κι αν δεν το παραδέχεται δημοσίως.
 
Το φλερτ τμήματος βουλευτών της «λαϊκής Δεξιάς» με το καραμανλικό μπλοκ, που βρίσκεται στα σκαριά το τελευταίο διάστημα, δείχνει να ενοχλεί σφόδρα τον Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να το κόψει εν τη γενέσει του. Έτσι ερμηνεύονται και οι αποφάσεις του για ξήλωμα από τα κομματικά αξιώματα όσων «δεξιοκοινωνιστών» εκτρέπονται έστω και κατ’ ελάχιστον από τη γραμμή του κόμματος. 
 
Τα όποια προληπτικά μέτρα πειθαρχικού χαρακτήρα λαμβάνει σήμερα εναντίον τους υποκρύπτουν την πρόθεσή του να τους νουθετήσει για το μέλλον εφόσον ο ίδιος αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα. Διότι, ως κυβερνητική πλειοψηφία, θα αναγκαστεί να περάσει από τη Βουλή μέτρα και δεν θα ήθελε να έχει βαρίδια που θα τον πονοκεφαλιάζουν σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία. Αυτό που μένει να δούμε, είναι η αντίδραση των ίδιων των βουλευτών, καθώς η μνημονιακή ιστορία της χώρας έχει επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις στη Βουλή…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:49