search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:05
MENU CLOSE

Τα κινούμενα σχέδια έφτασαν… στα βιβλιοπωλεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1965
20-04-2017
22.04.2017 03:00
Τα κινούμενα σχέδια έφτασαν… στα βιβλιοπωλεία - Media

 

Ήθελα πολύ καιρό να γράψω γι’ αυτήν τη σπάνια έκδοση, το χρωστούσα στο μεράκι του Αρίσταρχου, αλλά οι υποχρεώσεις δεν με άφηναν. Τώρα, εκμεταλλευόμενος τις αργίες του Πάσχα, τα κατάφερα, κι έτσι σας το παρουσιάζω αυτήν την εβδομάδα.

 
Η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ Ελλάς, λοιπόν, σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com 
 
προχώρησε στην έκδοση του λευκώματος «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων». Πρόκειται για ένα δίγλωσσο έργο αναφοράς (ελληνικά – αγγλικά), το οποίο συνοψίζει σε 220 σελίδες και 750 φωτογραφίες την ιστορία του ελληνικού animation με κείμενα και μαρτυρίες δημιουργών και παραγωγών για τα επιτεύγματα αλλά και τα σφάλματα επτά δεκαετιών δραστηριότητας.
Στα περιεχόμενα της έκδοσης περιλαμβάνονται:
 
Οι χαιρετισμοί του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και του προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Βασίλη Καραμητσάνη, που αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του έργου. Στη συνέχεια, τα κείμενα του επίτιμου προέδρου της ΑΣΙΦΑ Ελλάς Ιωάννη Βασιλειάδη, του σκηνοθέτη Στράτου Στασινού και της οργανωτικής επιτροπής της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (Αναστασία Δημητρά, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Άγγελος Ρούβας), που καταγράφουν το παρελθόν, το παρόν και το εγγύς μέλλον του ελληνικού animation μέσα από ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες που διαμόρφωσαν το τοπίο και γαλούχησαν την ελληνική κοινότητα δημιουργών κινουμένων σχεδίων.
 
Ο αναγνώστης μπορεί, βεβαίως, να περιηγηθεί στα έργα δημιουργών κινουμένων σχεδίων ανά δεκαετία μέσα από ένα κείμενο του σκηνοθέτη – ερευνητή Άγγελου Ρούβα, που εστιάζει στους δημιουργούς και τις φεστιβαλικές και εκδοτικές δραστηριότητες κάθε δεκαετίας. Μπορεί επίσης να μελετήσει περιπτώσεις δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας στα κινούμενα σχέδια μέσα από κείμενα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, που βίωσαν γεγονότα και καταστάσεις προσπαθώντας να παραγάγουν κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα. Με κείμενά τους συνεισφέρουν οι Άγγελος Ρούβας, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Ελένη Μούρη – Σπύρος Σιάκας, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ – Σοφία Μαντουβάλου. Συνεντεύξεις παραχωρούν οι Ιορδάνης Ανανιάδης (στον Βασίλη Ευδοκιά), Αλέκος Παπαδάτος (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ), Νίκος Βεργίτσης και Γιώργος Νικολούλιας (στον Άγγελο Ρούβα), Παναγιώτης Ράππας (στον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ). Ένα χρονικό με ρεκόρ και πρωτιές χωρίζει το ιστορικό κείμενο από τις μελέτες περίπτωσης ενώ ο κατάλογος κλείνει με την υπενθύμιση της αναδρομικής έκθεσης και των δημιουργών και συνεργατών που συμμετείχαν στη Δράση 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945-2015).
 
Ο κατάλογος είναι αποτέλεσμα της Δράσης 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945-2015), η οποία σχεδιά-στηκε και υλοποιήθηκε από την ΑΣΙΦΑ Ελλάς σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com και την υποστήριξη των επαγγελματικών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα, πολιτιστικών ιδρυμάτων και των φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα και με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο διανέμεται ήδη από τα βιβλιοπωλεία: Ιανός, Public, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ευριπίδης, Πατάκης, BooksPlus, Addart, Solaris, Comicon, ComicStrip, Επί Λέξει, Πλειάδες, Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Βιβλιοπωλείο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς), Πωλητήριο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.
 
Πραγματικό απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10