search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:44
MENU CLOSE

Τα «ορφανά» του Μαξίμου

18.12.2009 10:58

Μπορεί η διαρροή από πλευράς Ντίνου Ρόβλια, ότι βρήκε ευκαιρία να υποβάλει παραίτηση λόγω της κακής του χημείας με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και της χαρακτηριστικής του απροθυμίας να του δώσει αρμοδιότητες, να μην ισχύει, ωστόσο επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Μπορεί η διαρροή από πλευράς Ντίνου Ρόβλια, ότι βρήκε ευκαιρία να υποβάλει παραίτηση λόγω της κακής του χημείας με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και της χαρακτηριστικής του απροθυμίας να του δώσει αρμοδιότητες, να μην ισχύει, ωστόσο επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Η αλήθεια για την αποπομπή Ρόβλια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτησή του προκειμένου να μην μπει σε μια διαδικασία συγκάλυψης ενός «κυκλώματος ρουσφετιού», που τραυματίζει σοβαρά την προσπάθειά του να αλλάξει η νοοτροπία και η αντίληψη για την άσκη ση της κυβερνητικής εξουσίας.

Το θέμα ωστόσο είναι ότι μέσα στον κυκε ώνα των οικονομικών αποφάσεων και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μοιάζει να έχουν παγώσει τα ζητήματα τόσο της απόδοσης αρμοδιοτήτων των υφυπουργών όσο και της ολο κλήρωσης της κάλυψης κρίσιμων κυβερνητικών θέσεων.

Τα φώτα της επικαιρότητας έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου και έπεσαν πάνω στις κυβερ νητικές δράσεις, ωστόσο πολλοί είναι οι υφυ πουργοί που βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση περιμένοντας να υπογραφεί επιτέλους το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με τις αρμοδιότητές τους.

Μάλιστα είναι αλήθεια ότι ο Ντίνος Ρόβλιας, που μπορεί και να ανακουφίστηκε από την παύση του, πριν από δέκα μέρες έφτασε στο χείλος της παραίτησης, από πληροφορίες που ήθελαν την τάση του υπουργού του να του αναθέτει… ad hoc φακέλους και θέματα προς διεκπεραίωση.

Η διαδικασία απόδοσης αρμοδιοτήτων ξεκί νησε στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από μηνύματα απόγνωσης που έστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου διάφοροι υφυπουργοί, ότι περιδιαβαίνουν στα υπουργεία, κάνουν συσκέψεις, παρακολουθούν θέματα, χωρίς αρμοδιότητες.

Την κίνηση για την αποτύπωση της πραγματι κότητας έκανε κατ’ εντολή του πρωθυπουργού ο Θόδωρος Πάγκαλος, τηλεφωνώντας προσωπικά στους υφυπουργούς προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας υπουργών υφυπουργών.

Έχουμε φτάσει στις παραμονές Χριστουγέννων και ακόμα στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως έχουν φτάσει ελάχιστα Προεδρικά Διατάγματα που κατανέμουν αρμοδιότητες.

Η επίσημη κατανομή

Σύμφωνα με τα ΦΕΚ, λοιπόν, οι πρώτοι υφυ πουργοί που πήραν και με «τη βούλα» αρμο διότητες είναι οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και Πολιτισμού Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου, που στις 23 Νοεμβρίου εντάχθηκαν… «θεσμικά» στην κυβέρνηση, με τον πρώτο να παίρνει τη Δασοπυρόσβεση, διάφορες διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ., την Πολιτική Σχεδίαση για την Έκτακτη Ανάγκη και την Παλλαϊκή Άμυνα, ενώ πρωτοστα τεί στα θέματα μεταναστών. Η Γκερέκου αναλαμ βάνει πλήρως τις υπηρεσίες του τέως υπουργείου Τουρισμού και τις γραμματείες Αθλητισμού με την ευθύνη μεγάλων φορέων, όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΔΙΕ κ.ά.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση των αρμοδιο τήτων του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, που στις 3 Δεκεμβρίου ανέλαβε και επισήμως τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τη ΔΕΚΑ, τον ΟΔΔΥ, τον ΟΠΑΔ και το σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Μια εβδομάδα πριν, ο Γιώργος Κουτρουμάνης ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και ουσιαστικά την εποπτεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Είχε προηγηθεί και η απόδοση αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Γεωργίας Μιχάλη Καρχιμάκη, που ανάλαβε τη ζωική και φυτική παραγωγή από κοινού με την υπουργό, τη διεθνή αποδοτικότητα και τη βιολογική γεωργία.

Πέραν τούτων όμως ουδέν. Υπάρχουν υπουρ γεία όπου η συνεργασία, παρά την έλλειψη σαφούς διαχωρισμού, είναι άνετη και φιλική, όπως μεταξύ της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Φώφης Γεννηματά στο υπουργείο Υγείας. Υπήρξαν προσπάθειες καλοθελητών και μέσω δημοσιευμάτων επιχειρήθηκε ρήξη, οι δυο τους όμως επιμένουν ότι έχουν εξαιρετική σχέση, που διατηρείται αναλλοίωτη από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Η Άννα Διαμαντοπούλου και η Εύη Χριστοφιλοπούλου έχουν αδιατάρακτη φιλία τα τελευταία χρόνια, αν και η μη απόδοση αρμο διοτήτων, παρότι η υφυπουργός έχει αναλάβει ανεπίσημα την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθ μια εκπαίδευση, δημιουργεί κάποια καλυμμένη ένταση.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η ανυπαρ ξία σχέσεων μεταξύ της υπουργού και του έτερου υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου, προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε μια κίνηση «αυτονομίας», που έκοψε στο… φτερό η Άννα και έκτοτε οι σχέσεις τους είναι τυπικές.

Ισορροπίες

Πολύ καλές σχέσεις, χωρίς να έχει ακόμα τυπι κά αρμοδιότητες, είναι και αυτές μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και του υφυπουργού του Απόστολου Κατσιφάρα.

Προσπάθεια να βρεθούν ισορροπίες και τρόποι αποδοτικότερης συνεργασίας καταβάλλουν στο υπουργείο Υποδομών, όπου ο Δημήτρης Ρέππας και οι υφυπουργοί του Γιάννης Μαγκριώτης και Νίκος Σηφουνάκης έχουν εξαιρετική προσωπική και πολιτική σχέση. Δεν έχουν ακόμα κατανεμη θεί αρμοδιότητες, αλλά ο Ν. Σηφουνάκης ασχο λείται με τις μεταφορές και ο Γ. Μαγκριώτης με τα δημόσια έργα.

Στο υπουργείο Άμυνας ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον αναπληρωτή του Πάνο Μπεγλίτη απέκτησαν αμέσως μια καλή χημεία, αν και οι αρμοδιότητες του δεύτερου, που κατά το Σύνταγμα ορίζονται μόνο από τον πρωθυπουργό, χωρίς τη γνώμη του υπουργού, ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί.

Πριν από μια εβδομάδα ανακοινώθηκαν και επίσημα στο ΦΕΚ οι αρμοδιότητες στον αντι πρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, με σημαντικότερη τον συντονισμό του κυβερνη τικού έργου στο πεδίο του παλιού ΚΥΣΕΑ και της Οικονομικής Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο Σπύρος Κουβέλης στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας περιμένουν την πλήρη αποτύπωση των αρμοδιοτήτων τους, αν και ο πρώτος είχε ενεργό ρόλο για τη Συνθήκη της Κοπεγχάγης και την κλιματική αλλαγή.

Μια σειρά υφυπουργοί βρίσκονται στη ζώνη του… λυκόφωτος, αφού ακόμα δεν ξέρουμε τι γίνεται με τους δύο Θεσσαλονικάρχες Μάρκο Μπόλαρη και Θεοδώρα Τζάκρη, όπου ως υφυ πουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών αντίστοιχα ακόμα περιμένουν τις αρμοδιότητές τους, όπως και ο Σταύρος Αρναουτάκης στο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που ανεπίσημα ασχολείται με το ΕΣΠΑ, ενώ και στο Περιβάλλοντος οι Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης βρίσκονται σε καθεστώς αβε βαιότητας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:44