search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:41
MENU CLOSE

Οι «δυναμικές» πόλεις με Μακρόν, η παρηκμασμένη περιφέρεια με Λεπέν – Ο χάρτης των γαλλικών εκλογών

22.04.2017 03:00
Οι «δυναμικές» πόλεις με Μακρόν, η παρηκμασμένη περιφέρεια με Λεπέν - Ο χάρτης των γαλλικών εκλογών - Media

 

Η άνοδος της Λεπέν ακολουθεί το πρότυπο του λαϊκισμού που παρατηρείται σε πολλές δυτικές δημοκρατίες και στηρίζεται σε ένα χαρακτηριστικό συνδυασμό πραγμάτων:

1. Τον φόβο ότι θα χαθούν δουλειές λόγω της αυτοματοποίησης και της βιομηχανικής παρακμής (αποβιομηχανοποίησης).

2. Την αντίδραση στην μετανάστευση.

3. Την πολιτισμική ανασφάλεια.

4. Την έλλειψη εμπιστοσύνης στις πολιτικές ελίτ.

5. Την επίδραση των «πληροφοριών» που εξαπλώνονται μέσω social media.

Όλοι αυτοί οι κοινοί παράγοντες που βοηθούν τα λαϊκιστικά πολιτικά κόμματα παντού επηρεάζουν και την Γαλλία.

Η υποστήριξη προς την Λεπέν, όπως παρατηρήθηκε και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και του Brexit, συσχετίζεται άμεσα με την μόρφωση.

Μόλις το 8% των Γάλλων με πτυχίο ψήφισαν Εθνικό Μέτωπο το 2014.

Αντίθετα, το 41% όσων δεν διέθεταν απολυτήριο λυκείου ψήφισαν Λεπέν.

Στην Γαλλία, όπως παρατηρήθηκε και στην περίπτωση Τραμπ στην Αμερική, οι άντρες ψηφοφόροι ήταν γενικά περισσότερο διατεθειμένοι να ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο από ότι οι γυναίκες.

Αλλά, όπως και στις ΗΠΑ με τον Τραμπ, έτσι και στην Γαλλία η Λεπέν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής σε «γερασμένες» πρώην βιομηχανικές πόλεις όπου οι δουλειές έχουν, σε σχέση με το παρελθόν, μειωθεί δραματικά.

Τα 13 όπλα Μακρόν

Στην περίπτωση της Γαλλίας, ίσως η χαρακτηριστικότερη ιδιαιτερότητα των ψήφων για το Εθνικό Μέτωπο είναι το χάσμα που καθρεφτίζουν στην ανθρωπογεωγραφία της Γαλλίας: Μεταξύ των “δυναμικών” κοσμοπολίτικων πόλεων της χώρας, οι οποίες νιώθουν πιο άνετα με την παγκοσμιοποίηση και των περιοχών της περιφέρειας με την υψηλή ανεργία και τις βιομηχανίες σε παρακμή.

Μεταξύ 2006 και 2011 ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε 13 από τις μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις, δηλαδή Λυόν, Μασσαλία, Τουλούζη, Στρασβούργο, Λίλ, Ναντ, Μπορντώ, Νίκαια, Ρεν, Γκρενόμπλ, Ρουέν, Μονπελιέ και Τουλόν αυξήθηκαν κατά 5% μ.ο. Όμως στην Γαλλία συνολικά η ανεργία αυξήθηκε!

Τέτοιες “δυναμικές” πόλεις, βλέπουμε να ψηφίζουν την κεντροδεξιά (Μπορντώ), την κεντροαριστερά (Λυόν, Ρεν, Ναντ) και τους Πράσινους (Γκρενόμπλ).

Βεβαίως και εκεί παρατηρείται η γενικευμένη στους Γάλλους αίσθηση της απόρριψης των δυο βασικών κομμάτων, Ρεπουμπλικανών και Σοσιαλιστών που εναλλάσσονταν στην εξουσία από το 1958.

Στις εκλογές, όμως, που έρχονται πολλοί κάτοικοί τους προσανατολίζονται να ψηφίσουν Μακρόν. Πάντως, σε καμιά πόλη αυτής της κατηγορίας δεν καταγράφεται ισχυρό ρεύμα για το Εθνικό Μέτωπο.

Οι τρεις άξονες που “χτυπάει” το Εθνικό Μέτωπο

Το προπύργιο των εθνολαϊκιστών βρίσκεται στις περιοχές που οι Γάλλοι αποκαλούν «περιφερειακή Γαλλία». Κυρίως εκεί όπου κάποτε υπήρχαν ακμαία εργοστάσια και που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία. Όπως στην περιοχή της Alencon όπου υπήρχε το μεγάλο εργοστάσιο της Moulinex και στην Bellegarde-sur-Valserine με το εργοστάσιο γυναικείων ρούχων της Lejaby (διάσημα πολυτελή εσώρουχα με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο). Πρόκειται για τα μέρη που ο κόσμος αισθάνεται ότι η παγκοσμιοποίηση τον άφησε πίσω και τον περιθωριοποίησε.

1. Η αρχική βάση του Εθνικού Μετώπου δημιουργήθηκε στο νότο της Γαλλίας και αποτελούταν από Γάλλους αποίκους που επέστρεψαν από την Αλγερία την δεκαετία του 1970.

2. Η δεύτερη είναι πια οι ζώνες σε Βορρά και Νότο με χαρακτηριστικά την παρακμάζουσα βιομηχανία, την υψηλή ανεργία και τον όλο και μειούμενο πληθυσμό επειδή ο κόσμος φεύγει. Εκεί το Εθνικό Μέτωπο μάζεψε τις αγανακτισμένες ψήφους που κάποτε πήγαιναν σε σοσιαλιστές ή κομμουνιστές υποψηφίους.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας όμως, το Εθνικό Μέτωπο έχει τώρα δημιουργήσει και μια τρίτη βάση ψηφοφόρων. Στις περιφερειακές περιοχές.

Πρόκειται για μέρη που βρίσκονται εκτός των μεγάλων πόλεων αλλά όχι τελείως αγροτικές. Σε κοινότητες με απόσταση από 40-50 χλμ. από το κέντρο των Παρισίων το Εθνικό Μέτωπο, στις περιφερειακές εκλογές του 2015, συγκέντρωσε το 32% των ψήφων.

Σε μέρη 80 χλμ. ή και περισσότερο από την πρωτεύουσα “σκόραρε” με τρομακτικά υψηλά ποσοστά του 41% και παραπάνω.

Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, παρατηρείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από την πρωτεύουσα τόσο υψηλότερο ειναι το ποσοστό ψήφων για την Λεπέν.

Στον χάρτη του γαλλικού υπ. Εσωτερικών στις περιφερειακές εκλογές του 2015 αποτυπώνεται το φαινόμενο όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά ανεργίας σε κάθε περιοχή τόσο ανεβασμένα να είναι και τα ποσοστά που συγκέντρωσε εκεί το Εθνικό Μέτωπο.

Σε ποια “γλώσσα” μιλάει η Λεπέν

Σύμφωνα με την Ifop, μεγάλη εταιρία δημοσκοπήσεων στην Γαλλία, κοινός παράγοντας πίσω από την ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο σε όλα αυτά τα μέρη είναι η αίσθηση εγκατάλειψης από την αδιάφορη ελίτ.

Η Λεπέν καταφέρνει και εκμεταλλεύεται αυτή την αίσθηση περιθωριοποίησης των ψηφοφόρων στο έπακρο. Παρότι έχει κυριολεκτικά «γεννηθεί» μέσα στην πολιτική και έχει μεγαλώσει σε μια πολυτελή έπαυλη σε πανάκριβο προάστιο του Παρισιού καταφέρνει, χρησιμοποιώντας απλοϊκή γλώσσα και σλόγκαν κατά των διαφόρων «ελίτ», να πείθει μερίδα του κόσμου ότι είναι αντιπρόσωπος των «αποδυναμωμένων», «ξεχασμένων» ανθρώπων.

Επίσης, καταφέρνει να «αναμιγνύει» δυο είδη λαϊκισμού:

* Την αντιμεταναστευτική ρητορική υπέρ των παραδοσιακών αξιών και της θρησκείας, κάτι που «μιλάει» ιδιαίτερα στο νότο και

* Την ρητορική κατά των αγορών και του συστήματος γενικά, θέμα ιδιαίτερα πιασάρικο στο βορρά.

Πως ψηφίζουν οι νέοι

Μια γαλλική πρωτοτυπία παρατηρείται στις ψήφους των νέων. Ενώ στις περιπτώσεις του Τραμπ στις ΗΠΑ και του Brexit στην Βρετανία, η χαμηλότερη υποστήριξη σημειώθηκε στους ψηφοφόρους ως 25 ετών, στην Γαλλία βλέπουμε το αντίστροφο.

Οι Γάλλοι μέχρι 25 ετών προτιμούν το Εθνικό Μέτωπο περισσότερο απ’ όλα τα άλλα κόμματα, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες υποστηρίζουν την Λεπέν λιγότερο συγκριτικά με τα αντίστοιχα ηλικιακά γκρουπ σε ΗΠΑ (Τραμπ) και Βρετανία (Brexit).

Σύμφωνα με τις γαλλικές εταιρίες δημοσκοπήσεων, αυτό οφείλεται στις τεράστιες επιπτώσεις που θα δουν στις συντάξεις τους αν η Γαλλία φύγει από το ευρώ, όπως φιλοδοξεί η Λεπέν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:41