search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:30
MENU CLOSE

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι – Ο δράστης της επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία (Photos Video)

21.04.2017 08:58
Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι - Ο δράστης της επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία (Photos Video) - Media

 

«Ο τρόπος επέστρεψε ξανά στο Παρίσι», γράφουν σήμερα τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων σχολιάζοντας πως παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη χώρα μέχρι τον Ιούλιο, ακόμα μια θανατηφόρα επίθεση έλαβε χώρα στην «καρδιά» της Πόλης του Φωτός, στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Μια επίθεση που σημειώθηκε λίγα μέτρα μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου και το Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλία, τρεις μόλις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας.  Ακόμα μια φορά οι τρομοκράτες κατάφεραν ανενόχλητοι να δράσουν και να ανοίξουν πυρ σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους δυο.  Ο ένας δράστης έπεσε νεκρός λίγο μετά από πυρά αστυνομικού.

Σε μήνυμά του το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» μέσα από το πρακτορείο Amaq, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. «Την επίθεση στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων έγινε από τον Βέλγο Αμπού Γιουσούφ αλ -Μπαλζικί», ανέφερε η ανακοίνωση των τζιχαντιστών του ISIS, με τις αστυνομικές αρχές να ξεκινούν αμέσως έρευνες γύρω από  την εθνικότητα του δράστη.

Από την πλευρά τους, αξιωματικοί της γαλλικής αστυνομίας υποστήριξαν πως δράστης της επίθεσης ήταν ενας 39χρονος γάλλος, ο Καρίμ Σερφί και τώρα εξετάζεται αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ισχυρίστηκε ο ISIS.

 

Ποιος είναι ο Καρίμ Σερφί

Όπως έγινε  γνωστό ο Σερφί ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές καθότι τον Φεβρουάριο του 2015 είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκισης για τρεις απόπειρες εκούσιας ανθρωποκτονίας, δύο εκ των οποίων ήταν εναντίον αστυνομικών. Ο ίδιος ομολόγησε στη διάρκεια της ανάκρισης. Το 2003 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 20 ετών.

Το 2001 είχε εμπλακεί σε αιματηρό επεισόδιο όταν καθώς οδηγούσε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο είχε προσκρούσει σε ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο νεαρά αδέλφια εκ των οποίων ο ένας ήταν «Μαθητής ειρήνης». Τότε, τράπηκε σε φυγή αλλά οι δύο άνδρες κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Ο ένας είχε περιβραχιόνιο με την ένδειξη «αστυνομία».

Πυροβόλησε εναντίον τους τραυματίζοντας τους σοβαρά στον θώρακα. Συνελήφθη λίγο αργότερα και τέθηκε υπό κράτηση με ψευδή ονομασία.

 Δύο μέρες αργότερα τραυμάτισε σοβαρά έναν αστυνομικό την ώρα που τον έβγαζε από το κελί του καθώς άρπαξε το όπλο του και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον του.

Το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία πυροβολούν τον Καρίμ

Η ταυτότητα του δραστη

Ο δεύτερος ύποπτος

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτρικών της Γαλλίας, οι βελγικές αρχές έδωσαν τα στοιχεία ενός δεύτερου υπόπτου στις γαλλικές αρχές.

Το δίκτυο Belge μεταδίδει πως ο δεύτερος ύποπτος παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην Αμβέρσα.  Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, «το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή, στις 9:15 το πρωί, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του συμβάντος (της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι) και του Βέλγιου αν και η έρευνα συνεχίζεται σε στενή συνεργασία με τους Γάλλους ερευνητές», ο οποίος δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. 

Παράλληλα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο δικαστικές πηγές μετέδωσε πως τρία άτομα από το στενό περιβάλλον του Καρίμ ανακρίνονται από την γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

 

 

Το χρονικό της επίθεση

Περίπου στις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) ο Καρίμα Σερφί όταν πλησίασε με το αυτοκίνητό του ένα σταματημένο λεωφορείο στην κεντρική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του κρατώντας ένα καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί.  Θύμα του ένας αστυνομικός τον οποίο η σφαίρα βρήκε στο κεφάλι. Παράλληλα, τραυματιστήκαν άλλα δύο άτομα.

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς η περιοχή εκκενώθηκε και δόθηκε εντολή στους πολίτες να μην πλησιάζουν στο σημείο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πάνοπλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν άμεσα και η περιοχή καθώς και οι σταθμοί του μετρό αποκλείστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι αντιδράσεις των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές

Άμεση ήταν και ο αντιδράσεις των κύριων διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας, οι οποίοι ζήτησαν την αναστολή όλων των προεκλογικών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, οι τρεις κυριότεροι διεκδικητές του χρίσματος για την γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν,  Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν ανέστειλαν την καμπάνια τους και ακύρωσαν τις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματίσει για την Παρασκευή. 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, le Figaro, le Monde

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27