search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:32
MENU CLOSE

Ανεπανάληπτο «mea culpa» Τόμσεν: Επί ενάμιση χρόνο υποεκτιμούμε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας!

21.04.2017 15:57
Στην Ελλάδα ο Τόμσεν πριν συνταξιοδοτηθεί - Media
 
Μπορεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να κρίθηκε ως «εποικοδομητική», ωστόσο, ο Πόουλ Τόμσεν, ο Δανός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι υποεκτιμήθηκε η δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδα, επέμεινε στη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό.
 
Έτσι, σε συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντηση με το ελληνικό κλιμάκιο ο Τόμσεν δήλωσε ότι χρειάζονται «περαιτέρω σημαντικές μεταρρυθμίσεις» στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο Δανός εμπειρογνώμονας του Ταμείο είχε μιλήσει ανοιχτά για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
 
Παράλληλα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις (σ.σ. περικοπές) στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο ως απλή «προκαταβολή», ενώ έθεσε και ζήτημα αποπληρωμής των δανείων που το ΔΝΤ έχει δώσει στην Ελλάδα μέσω χρημάτων της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, αν και παραδέχθηκε ότι η ιδέα αυτή θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς.
 
Κατά τα λοιπά, ο Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθος κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να υποεκτιμά τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 υπερβαίνει κατά πολύ κάθε πρόβλεψη που είχε γίνει, αλλά και λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον πραγματικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά των capital controls. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι τα πρώτα πέντε χρόνια το Ταμείο έκανε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά, δηλαδή υπερεκτιμούσε τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας. Πάντως, τόνισε ότι θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» μέχρις ότου η Ελλάδα επιστρέψει σε ρυθμούς εκτός κρίσης.
 
Πάντως, για να μην… χαλάσει τη συνήθειά του, ο Δανός έθεσε ως ζήτημα την δυνατότητα επίτευξης στο μέλλον των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση, είπε, τονίζοντας ότι Ελλάδα και δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να επιτυγχάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα.
 
Τέλος, ο Τόμσεν έκανε λόγο για την ανάγκη ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με το Reuters, εξήγησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:31