search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:19
MENU CLOSE

Γαλλία: Προεδρικές εκλογές σε κατάσταση συναγερμού

22.04.2017 10:41
Γαλλία: Προεδρικές εκλογές σε κατάσταση συναγερμού  - Media

 

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας στη Γαλλία, ένα 24ωρο μετά την επίθεση στην καρδιά του Παρισιού. Σχεδόν όλοι υποψήφιοι υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους αυστηρά μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στην λεωφόρο των Ηλύσιων περαστικοί χειροκροτούν μια ομάδα αστυνομικών μπροστά από ένα πολυκατάστημα. Λίγο πιο πέρα δολοφονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ένας συνάδελφός τους, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Στο σημείο της επίθεσης λίγα λουλούδια και ένα σημείωμα στο οποίο αναγράφεται: «Με όλη μας την καρδιά στο πλευρό της αστυνομίας, ζήτω η Γαλλία».

Η Ναντιά εργάζεται πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης. Λέει ότι το νέο χτύπημα δεν την εξέπληξε. Κάπου θα συνέβαινε κάτι, ζούμε κάθε μέρα με αυτή τη σκέψη, προσθέτει και τονίζει ότι η επίθεση δεν θα επηρεάσει το πώς θα ψηφίσει αύριο: «Δεν έχει καμία σχέση. Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών όλοι οι υποψήφιοι θέλουν να τερματιστεί αυτή η κατάσταση. Και ο καθένας θα κάνει κάτι για αυτό, με τον τρόπο του», λέει η Ναντιά.

Στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού αγώνα, που ολοκληρώθηκε χθες, οι υποψήφιοι ανέβασαν τους τόνους. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε 10.000 νέους αστυνομικούς και μια αντιτρομοκρατική «ομάδα κρούσης» που θα βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν έκανε λόγο για «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τον οποίο υποσχέθηκε να διεξαγάγει με «σιδερένια γροθιά». Όπως αναμενόταν εκείνη που υπερθεμάτισε ήταν η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν: «Ολόκληρος ο γαλλικός πληθυσμός και ολόκληρη η επικράτεια είναι εκτεθειμένη αδιάκοπα σε έναν ανελέητο πόλεμο. Εδώ και δέκα χρόνια η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να χάσει αυτό τον πόλεμο».

Πάνω από 30% οι αναποφάσιστοι

Η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους μια «συνολική λύση» κατά της τρομοκρατίας, που περιλαμβάνει κλείσιμο των συνόρων και απέλαση όλων των ξένων που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις. Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος κατηγόρησε την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου ότι προσπαθεί να αποσπάσει εκλογικά οφέλη από την δραματική επίθεση στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι αυριανές προεδρικές εκλογές θα γίνουν, εν μέρει, υπό τη σκιά της επίθεσης στην λεωφόρο των Ηλύσιων. Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που ωστόσο δημοσιεύθηκαν πριν την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, δίνει σταθερά την πρωτιά στον Εμ. Μακρόν με 24%, και τη δεύτερη θέση στην Μ. Λεπέν με 22%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 33%.

Πηγή: Deutsche Welle

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:19