search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:03
MENU CLOSE

Κονιόρδου: Προνόμιο αλλά και χρέος μας να προστατέψουμε την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά

23.04.2017 17:19
Η Λυδία Κονιόρδου για τη συνάντηση Μητσοτάκη με τους δημιουργούς για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων	 - Media

 

Ο ρόλος του πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή βρίσκεται στο επίκεντρο του διήμερου ακαδημαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο (23-24/4), στο πλαίσιο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Στο ακαδημαϊκό συνέδριο, την έναρξη του οποίου κήρυξαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Βολιβία, την Ινδία, την Ιταλία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μεξικό και το Περού -δέκα χώρες που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς.

«Μία μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό είναι η εισαγωγή του διαλόγου ως θεμέλιο της Δημοκρατίας, ως πυρήνα των θεσμών της. Πρόκειται για την ουσία της διαλεκτικής διαδικασίας, ορατής σε όλα τα μεγάλα της επιτεύγματα από την αρχιτεκτονική σύνθεση του Παρθενώνα μέχρι τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέχρι την κορύφωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στην τραγωδία. Είναι ο διάλογος, η ανταλλαγή, η συνομιλία, τα στοιχεία αυτά που επέτρεψαν στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα να ανθίσει. Στεκόμαστε λοιπόν, σήμερα, με μεγάλη χαρά σε μία τόσο ιδιαίτερη σύγχρονη διαδικασία διαλόγου. Εκπρόσωποι από δέκα διαφορετικές χώρες, θεματοφύλακες από δέκα διαφορετικές εκδοχές του παρελθόντος συναντιούνται στην Αθήνα ώστε να σχεδιάσουν ένα κοινό πολιτισμικό μέλλον» ανέφερε, στο χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού συνεδρίου.

Η υπουργός τόνισε πως «είναι αδύνατον οι μεγάλοι πολιτισμοί του παρελθόντος να ξεχαστούν στη σκόνη του χρόνου, να σιωπήσουν σαν κάτι περασμένο». «Η κληρονομιά είναι ένα ατελείωτο παρόν και ταυτόχρονα ένας δρόμος που ανοίγεται προς το μέλλον μας. Η ευκολία της γνώσης και της μετακίνησης, οι νέοι όροι του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικουμενικότητα της παιδείας μέσα από τη διεύρυνση του διαμοιρασμού της πληροφορίας επανεστιάζουν τις κοινωνίες μας σε έναν εκ νέου διάλογο μεταξύ των πολιτισμών», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Κονιόρδου, φέρνοντας τους αρχαίους πολιτισμούς σε επαφή, ουσιαστικά εξετάζουμε το σχήμα που έχει ο κόσμος μας σήμερα. Μιας και είναι οι πολιτισμοί αυτοί με την καταλυτική τους επίδραση και το άφθαρτό τους παράδειγμα που ενέπνευσαν και που δίδαξαν μέσα στους αιώνες και που εμπνέουν και σήμερα τους νέους. «Μπορεί να άλλαξαν τα σύνορα στον χάρτη, η νομή της εξουσίας, το όνομα των ισχυρών αλλά οι πολιτισμοί έμεναν πάντοτε σταθεροί ως μία ατελείωτη δεξαμενή γνώσης και μνήμης. Μέσα από αυτούς τους πολιτισμούς μπορούμε να εμπνευστούμε ώστε ν’ απαντήσουμε στα προβλήματα της εποχής μας, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, τη κρίση και τα αδιέξοδα» επεσήμανε.

Σύμφωνα με την υπουργό, είναι «προνόμιο αλλά και χρέος για εμάς σήμερα να προστατέψουμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας». «Σε μια εποχή απογοήτευσης και οργής χρειάζεται να εισαγάγουμε τον διάλογο και να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας. Να αντλήσουμε παραδείγματα από το παρελθόν και να υποστηρίξουμε την ελευθερία της σκέψης, την αντιπαράθεση των ιδεών, την αποδοχή του ‘Αλλου- τις αξίες δηλαδή που αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Γιατί οι απαντήσεις θα βρεθούν μόνο όταν καταφέρουμε να επανασυνδεθούμε μεταξύ μας. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, εκφράζει και συνάμα είναι το πιο ζωτικό μέρος της ίδιας μας της ταυτότητας. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ουσιαστικό μέσο για να ξεπεραστεί η πολιτισμική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Η διαλεκτική μας σχέση με το παρελθόν αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την αναγέννηση μας σε όλα τα επίπεδα», είπε η κ. Κονιόρδου τονίζοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας εργάζεται σκληρά προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, να συντηρήσει και να επικοινωνήσει τα μεγάλα επιτεύγματα του παρελθόντος μας, και να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην δημιουργική άνθηση του παρόντος.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση είχε ως θέμα τη «Διαχρονική σημασία και απήχηση των Αρχαίων Πολιτισμών, την επιρροή τους και τη σχέση τους με τη σύγχρονη εποχή». Συντονιστές των διήμερων συζητήσεων είναι ο πρέσβης Γεώργιος Βέης και οι καθηγητές Πλάτων Μαυρομούστακος και Νίκος Λέανδρος. Από ελληνικής πλευράς, στο ακαδημαϊκό συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αιγών Αγγελική Κοτταρίδη, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Πάνος Κουάνης, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο Δρ. Γιώργος Μαγγίνης (Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη).

Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση, ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φόρουμ «Ποίηση και Μουσική» με τον Θάνο Μικρούτσικο και την Μαριάννα Πολυχρονίδη, η οποία απήγγειλε αποσπάσματα από την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη», στο περιστύλιο του Ζαππείου.

 

Σημειώνεται, πως απώτερος στόχος της ακαδημαϊκής συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο των αρχαίων πολιτισμών στο σύγχρονο κόσμο, τη θέση της πολιτιστικής βιομηχανίας και την αξιοποίηση του πολιτισμού προς όφελος της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν, επίσης, η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των κρατών που συμμετάσχουν στο φόρουμ και θα διερευνηθούν δυνητικά πεδία συνεργασίας για την οργάνωση κοινών δράσεων με γνώμονα την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στο ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείου ήπιας και έξυπνης ισχύος και ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:02