search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:12
MENU CLOSE

To «φιάσκο» του Φιγιόν θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας

24.04.2017 07:55
To «φιάσκο» του Φιγιόν θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας - Media

 

«Λυπηρό φιάσκο», «ηθική ήττα»: οι μεγάλες προσωπικότητες των συντηρητικών του Φρανσουά Φιγιόν θρηνούν τον αποκλεισμό της δεξιάς από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κάτι που έχει να συμβεί στη Γαλλία από το 1958.

Ο πρώην πρωθυπουργός (2007-2012) ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες και υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, παρά τις προσπάθειές του να ξεπεράσει το σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών τους.

«Παρά τις προσπάθειές μου, παρά την αποφασιστικότητά μου, δεν κατάφερα να σας πείσω», παραδέχθηκε χθες το βράδυ ο Φιγιόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που προκάλεσαν σεισμό στην πολιτική του οικογένεια.

«Αυτή η ήττα είναι δική μου», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε από τους ψηφοφόρους του «να ψηφίσετε τον Εμανουέλ Μακρόν», διότι «η αποχή δεν συμφωνεί με τη νοοτροπία μου».

Με ποσοστό περίπου 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο 63χρονος συντηρητικός βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον κεντρώο Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ξεπέρασε κατά λίγο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο πρώην πρόεδρος του UMP Φρανσουά Κοπέ εκτίμησε χθες ότι η δεξιά «ζει την 21η Απριλίου της».

Στις 21 Απριλίου 2002 ο σοσιαλιστής υποψήφιος Λιονέλ Ζοσπέν αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος κατάφερε να περάσει στον β’ γύρο και να αντιμετωπίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος επανεξελέγη.

«Το νοκ-άουτ της δεξιάς», είναι το πρωτοσέλιδο της συντηρητικής le Figaro.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φιγιόν είχε αποδώσει τα δικαστικά του προβλήματα σε «συνωμοσία».

«Είναι μια ακόμη πιο σκληρή ήττα γιατί θα έπρεπε να έχουμε κερδίσει. Πληρώνουμε ακριβά αυτές τις υποθέσεις. Δεν έχασαν οι ιδέες μας», επεσήμανε χθες ο Λοράν Βοκιέ αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.

Σήμερα το πρωί πρόκειται να συνεδριάσει η πολιτική επιτροπή του κόμματος και προβλέπεται ότι θα σημάνει το τέλος της πολιτικής ζωής του Φιγιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:11