search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:47
MENU CLOSE

Φάουλ του Μακρόν «βλέπουν» η Λεπέν και ΜΜΕ – Του καταλογίζουν «αλαζονεία» (Photos)

25.04.2017 17:30
Φάουλ του Μακρόν «βλέπουν» η Λεπέν και ΜΜΕ - Του καταλογίζουν «αλαζονεία» (Photos) - Media
 
Ο επικρατέστερος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, δέχθηκε σήμερα τα πυρά μερίδας των συμμάχων του, των ΜΜΕ αλλά και της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, που τον επέκριναν καθώς ενεργεί σα να θεωρεί δεδομένη τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Η επίσκεψη του Μακρόν στο διάσημο μπαρ-εστιατόριο Left Bank τη νύχτα της Κυριακής μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο τροφοδότησε τη φαρέτρα των αντιπάλων του, που του καταλόγισαν ότι επιδεικνύει ρηχή κι αλαζονική συμπεριφορά.
 
Ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης επικράτησε της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την άνετη νίκη του στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.
 
Ο Μακρόν ανέβηκε στη σκηνή για να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του σε μια 15λεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης προτού πάει με συνεργάτες του και γνωστές προσωπικότητες της Γαλλίας στη χλιδάτη μπρασερί La Rotonde.
«Χτυπούσε ο ένας την πλάτη του άλλου με όλη την παρέα των διασήμων» σημείωσε η Λεπέν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε λαϊκή αγορά κοντά στο Παρίσι σήμερα.
«Δείχνει ότι αυτός ο αλαζονικός θίασος νομίζει ότι έχει ήδη κερδίσει και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με την χώρα».
 
Ο κεντρώος Μακρόν, που θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας εάν εκλεγεί, δεν προέβη σε δηλώσεις μία ημέρα μετά τις εκλογές, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στη Λεπέν η οποία αναζήτησε την υποστήριξη των ψηφοφόρων στη βόρεια Γαλλία, μια περιοχή όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά.
 
Η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε στον αντίπαλό της καταλογίζοντάς του ότι είναι «αδύναμος» μπροστά στην τρομοκρατία. Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γαλλίας, των Συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν ήδη δηλώσει ότι στηρίζουν τον Μακρόν. Όπως επίσης ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ και ο μεγάλος ηττημένος από την κεντροδεξιά παράταξη, ο Φρανσουά Φιγιόν.
 
Εντούτοις το να επικρατήσει εφησυχασμός θα μπορούσε από μόνο του να αποτελέσει κίνδυνο για την προσπάθεια του Μακρόν να καταλάβει τον προεδρικό θώκο. Άλλωστε σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η χαμηλή συμμετοχή θα απέβαινε σε όφελος της Λεπέν.
 
Πολιτικοί αναλυτές αντιπαραθέτουν τον τρόπο που ενεργεί ο Εμανουέλ Μακρόν με τη συμπεριφορά του Ζακ Σιράκ το 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, προκάλεσε σοκ καταφέρνοντας να καταλάβει τη δεύτερη θέση.
 
Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Ζακ Σιράκ προχώρησε σε διάγγελμα διάρκειας πέντε λεπτών. Κατόπιν κέρδισε τον Λεπέν στον τελικό γύρο. 
«Εκείνος (ο Μακρόν) αστόχησε τελείως, όπως το είχε θέσει κάποτε ο Σαρλ ντε Γκολ», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφερόμενος στην αυτοκριτική του Γάλλου ηγέτη διότι δεν αντιλήφθηκε τη σημασία της φοιτητικής εξέγερσης του 1968.
 
«Δεν μου φάνηκε ότι κατά τις πρώτες 48 ώρες ο δημοκρατικός υποψήφιος ανταποκρίθηκε στην αποστολή της απόκρουσης των επιθέσεών της» (της Λεπέν), συμπλήρωσε ο Καμπαντελίς.
 
Κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν τον Μακρόν για ύβρεις. Από την πλευρά της, η εφημερίδα Libération έγραψε ότι ο Μακρόν «ήδη φαντάζεται τον εαυτό εκεί». Η οικονομική Les Echos επισημαίνει ότι ο κεντρώος υποψήφιος έκανε «λάθος αρχή».
 
Πολλοί εξάλλου ήταν εκείνοι που συνέκριναν το δείπνο στο La Rotonde, ένα εκλεπτυσμένο μπαρ, στο οποίο σύχναζαν καλλιτέχνες όπως ο Έρνεστ Χεμινγουέι πριν από τον πόλεμο, με την γιορτή που οργάνωσε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο ακριβό εστιατόριο Fouquet στην καρδιά του Παρισιού το 2007.
 
Οι εικόνες από τη γιορτή αυτή προσέφερε πολεμοφόδια στους αντιπάλους του Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι τον παρουσίασαν ως τον πρόεδρο «bling-bling», ένας χαρακτηρισμός που τον ακολούθησε έως το τέλος της θητείας.
 
«Το (εστιατόριο) Rotonde ήταν ένα λάθος» σημείωσε ο Ντομινίκ Βολτόν, ειδικός πολιτικών επιστημών κι επικοινωνίας στο ινστιτούτο ερευνών CNRS. «Είναι αξιοσημείωτο ότι επαναλαμβάνεται το λάθος του Fouquet ξανά».
 
Η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε σήμερα να αποκρούσει τις επικρίσεις. «Έπειτα από μήνες και μήνες έργου και ψηφοθηρίας, είναι φυσιολογικό ο υποψήφιός μας να ευχαριστήσει όλα τα μέλη που μας στήριξαν» τόνισε ο Ρισάρ Φεράν, επικεφαλής του πολιτικού κινήματος του Μακρόν.
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:47