search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:29
MENU CLOSE

Η «Λέσχη» από την τριλογία «Ακυβέρνητες πολιτείες»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1966
27-04-2017
01.05.2017 03:00
03a.jpg

 

Για πρώτη φορά σε συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου και Θεάτρου Τέχνης

Τα δύο ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, συνεργάζονται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες». Πρόκειται για ένα διετές εγχείρημα που θα μεταφέρει το εμβληματικό αυτό έργο της μεταπολεμικής νεοελληνικής πεζογραφίας στην ελληνική σκηνή, παρουσιάζοντάς το σε τρεις φάσεις. 
 
Στη «Λέσχη», που αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας, η δράση τοποθετείται στα Ιεροσόλυμα, το καλοκαίρι του 1942. Την κρίσιμη εκείνη περίοδο που τα στρατεύματα του Χίτλερ παρελαύνουν στη Μέση Ανατολή και η έκβαση του πολέμου μοιάζει να «γέρνει» υπέρ του Άξονα, άνθρωποι όλων των φυλών και όλων των θρησκειών συνωστίζονται σε μια ιδιόμορφη πανσιόν της πόλης. Ανάμεσά τους και ο Μάνος Συμεωνίδης. 
 
Πρόκειται για έναν Έλληνα διανοούμενο προερχόμενο από τον χώρο της Αριστεράς, ο οποίος έρχεται σε ευθεία ρήξη με την παράνομη αντιφασιστική οργάνωση στην οποία ανήκει και μια γυναίκα που με την εντυπωσιακή παρουσία της και τον διάχυτο ερωτισμό της έχει αναστατώσει όλον τον ανδρικό πληθυσμό.
 
Είναι η Έμμη Μπόμπρετσμπεργκ, η όμορφη σύζυγος υπουργού της πρώην αυστριακής κυβέρνησης. Τη γυναίκα που έμελλε να σαγηνεύσει και τον Μάνο Συμεωνίδη, με τον οποίο θα αναπτυχθεί ένα δυνατό ερωτικό ειδύλλιο. Ένας έρωτας μεγάλος αλλά αδιέξοδος με μια γυναίκα που θα αποτελέσει τον καταλύτη που θα πυροδοτήσει τη δράση σε μια πολιτεία ακυβέρνητη ή, σωστότερα, σε μια πολιτεία που κυβερνάται από κρυφούς και ταυτόχρονα ισχυρότατους εξουσιαστικούς μηχανισμούς. 
 
Στη «Λέσχη» ο έρωτας περιπλέκεται με την πολιτική. Ο πόλεμος συνυπάρχει με τη διανόηση. Στην τοιχογραφία αυτήείναι όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του. Τυλιγμένοι σε έναν κύλινδρο μοναξιάς, ξεκομμένοι από το έθνος τους, στο περιθώριο του κόσμου. 
 
Στην παράσταση της Έφης Θεοδώρου ένα είδος αφηγηματικής κοινότητας που συγκροτείται από δέκα ηθοποιούς καταφέρνει, εκτός από το να μοιραστεί τους ρόλους και να παρουσιάσει την εξέλιξη του πολυπρόσωπου αυτού μυθιστορήματος, να μπει στη σκέψη του συγγραφέα, να αφουγκραστεί την αγωνία του, να αφηγηθεί την περιπέτεια της συγγραφής του. Αναπαράσταση και αφήγηση συνυπάρχουν, αναδεικνύοντας μια πολυφωνία που δίνει σάρκα και οστά τόσο στους προβληματισμούς του παρελθόντος όσο και στις αναζητήσεις του παρόντος. 
 
Η «Αριάγνη» και η «Νυχτερίδα» αποτελούν το δεύτερο και το τρίτο, αντίστοιχα, μέρος της τριλογίας που αφηγείται την πορεία του ελληνικού αντιφασιστικού κινήματος στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 
 
Τα θραύσματα της Ιστορίας της Αριστεράς στην Ελλάδα ζωντανεύουν και μπλέκονται με το διεθνές γίγνεσθαι. Αριστεροί μαχητές του φασισμού, πολιτικοί και διπλωμάτες της εξουσίας, αλλά και άνθρωποι απλοί, καθένας με τα δικά του «πιστεύω», τα δικά του πάθη, τους δικούς του καημούς, τριγυρνούν στα σοκάκια μιας ακυβέρνητης πολιτείας στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου. 
 
Ένα έργο πολυφωνικό, υφολογικά και ιδεολογικά τολμηρό, που σημάδεψε την εποχή του, φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς έχει τη δύναμη να «μιλά» δυνατά ακόμα και στον σύγχρονο θεατή, ο οποίος, παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν, ταυτίζεται απόλυτα με την αβεβαιότητα, εξαιτίας μιας νέας δίνης που ταράζει τα δεδομένα της ζωής του, της οικονομικής κρίσης. 
 
Η «Λέσχη», το πρώτο μέρος της τριλογίας, θα παρουσιάζεται έως και 28 Μαΐου στο «Yπόγειο» του Θεάτρου Τέχνης, σε δραματουργία και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου. Ο ηθοποιός και σκιτσογράφος Θανάσης Δήμου, κατά τη διάρκεια της παράστασης, εικονογραφεί ένα πρωτότυπο σχέδιο, με θέμα που είναι εμπνευσμένο από το έργο. Στο τέλος κάθε παράστασης, το σχέδιο πωλείται στο φουαγιέ του θέατρου. Τα έργα που θα δημιουργηθούν και θα πωληθούν, θα είναι ισάριθμα με τις παραστάσεις. 
 
Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στη «Λέσχη» είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής: 
 
Θανάσης Βλαβιανός, Θανάσης Δήμου, Ανθή Ευστρατιάδου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Μάνος Στεφανάκης. Σκηνικά – κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου. Video trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος. Φωτογράφος παράστασης: Μυρτώ Αποστολίδου.
Το δεύτερο μέρος, «Αριάγνη», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη, θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2017, ενώ το τρίτο μέρος, η «Νυχτερίδα», σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη, θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2018.
 
INFO Η «Λέσχη» θα παρουσιάζεται έως και την Κυριακή 
28 Μαΐου. Χώρος: Θέατρο 
Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5). Τηλ. επικοινωνίας: 210 3228706
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:28