search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:24
MENU CLOSE

Ρεκόρ θανάτων στη Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1966
27-04-2017
29.04.2017 03:00
prosf_0-4.jpg
 
Νεκροταφείο για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους
 
Οι αριθμοί προκαλούν σοκ. Από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Β. Αφρική και τα τουρκικά παράλια, με προορισμό την Ευρώπη. 
 
Ανάμεσά τους τουλάχιστον 150 θύματα είναι παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF. Την ώρα που οι ροές, όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, αυξάνονται, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζουν πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ανακόψουν τα «καραβάνια» των απελπισμένων που προσπαθούν να φθάσουν στα εδάφη τους.
 
Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, που σήμαινε τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και εκατοντάδων χιλιάδων στα παράλια της Μ. Ασίας, η συντριπτική πλειονότητα των ροών στράφηκε προς τις ακτές της νότιας Ιταλίας και τον επικίνδυνο διάπλου του Λιβυκού πελάγους, λόγω των εξαιρετικά ασταθών καιρικών συνθηκών.
 
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τους συνολικά 44.059 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του ’17 έως και τις 25 Απριλίου, 36.807 είχαν προορισμό την Ιταλία, 4.900 την Ελλάδα και 2.352 την Ισπανία.
 
Το 50% των ανθρώπων που έφθασαν στην Ευρώπη κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Νιγηρία, χώρες που μαστίζονται από εμφύλιους πολέμους και φυλετικούς ή θρησκευτικούς διωγμούς. Όσο για το προφίλ των προσφύγων και μεταναστών, το 57% είναι άνδρες (οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας), το 25,8% παιδιά (εκ των οποίων ποσοστό περίπου 75% ασυνόδευτα) και μόλις 16,5% γυναίκες.
 
Εκατοντάδες νεκροί
Αυτός όμως που όχι μόνο δεν μειώνεται, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, είναι ο αριθμός των θυμάτων, νεκρών και αγνοουμένων, που μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες ανέρχεται σε 1.092 ανθρώπους… Ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά.
 
Μια από τις τελευταίες τραγωδίες σημειώθηκε στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 16 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά, χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λέσβο.
Το κλείσιμο της βαλκανικής οδού δεν πτοεί τους μετανάστες. Οι νέες αφίξεις δεκάδων ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά της ανατολικής Ελλάδας παραμένουν καθημερινό φαινόμενο. Τελευταία, μάλιστα, τα σκάφη του Λιμενικού πραγματοποιούν όλο και πιο συχνά διασώσεις προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εκπέμπουν απεγνωσμένα SOS πάνω σε ακυβέρνητα υπερφορτωμένα και ακατάλληλα δουλεμπορικά των διακινητών στο Ιόνιο, τα παράλια της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης, αφού πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ στους διακινητές, ώστε να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη.
 
Αψηφώντας τους κινδύνους
«Το Αιγαίο παραμένει εκατόμβη αθώων χαμένων ψυχών» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φόρουμ για τους πρόσφυγες, κατηγορώντας τις ηγεσίες των κρατών – μελών της Ε.Ε. για έλλειψη πολιτικής βούλησης, αδυναμία και απροθυμία διευκόλυνσης των διαδικασιών παροχής ασύλου και μετεγκατάστασης.
 
Επιπλέον, όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τον ρόλο της Frontex, που κατηγορείται ότι αντί να προσπαθεί να διασώσει τις ζωές χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων πάνω σε υπερφορτωμένα δουλεμπορικά, αναχαιτίζει τα σκάφη αυτά, θέτοντας τους επιβάτες σε εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:23