search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10
MENU CLOSE

Αιμοδοσία και αποκλεισμοί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1966
27-04-2017
02.05.2017 03:00
blood_0.jpg

 

Διαμαρτυρίες από οργανώσεις και φορείς

Με τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και τις ελλείψεις στο αίμα να αυξάνονται, η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια τεράστια ανάγκη στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
 
Μόλις 550.000 μονάδες αίματος συλλέγονται ετησίως στην Ελλάδα, που πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες ενός πληθυσμού που φτάνει τα 10,5 εκατομμύρια. Κι ενώ οι ελλείψεις, όπως προαναφέραμε, εξακολουθούν να είναι σημαντικές, το υπουργείο Υγείας περιορίζει τον αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών, αποκλείοντας τους ομοφυλόφιλους που επιθυμούν να προσφέρουν αίμα και να σώσουν ζωές.
 
Αυτό προκύπτει από το έντυπο που καλείται να συμπληρώσει ένας εθελοντής αιμοδότης, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι δεν πρέπει να δώσει αίμα «όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977».
Φυσικά, αυτή η προϋπόθεση μπορεί να είναι απόρροια διάφορων στατιστικών, που επισημαίνουν ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι η νούμερο ένα κατηγορία μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.
 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στα τέλη του 2014 πρώτοι στην κατηγορία μετάδοσης των οροθετικών που έχουν καταγραφεί εμφανίζονται οι ομοφυλόφιλοι με ποσοστό 46,2%. Ωστόσο, δεύτεροι εμφανίζονται οι ετεροφυλόφιλοι με ένα επίσης σημαντικό ποσοστό της τάξης του 21,3%. Μετά ακολουθούν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών με 10,8%, οι πολυμεταγγιζόμενοι από παράγωγα αίματος με 1,6%, οι μεταγγισθέντες με 0,7% και, τέλος, από μητέρα σε παιδί (κάθετη μετάδοση) με 0,5%.
 
Από αυτά τα στοιχεία και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι και οι ετεροφυλόφιλοι είναι σε μεγάλο βαθμό φορείς σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οπότε προς τι αυτή η διάκριση;
Εξάλλου, για την ασφάλεια των μεταγγιζόμενων ασθενών κάθε μονάδα αίματος που προσφέρεται ελέγχεται για AIDS, σύφιλη, ηπατίτιδα B και C και για τον ιό HTLV. Άρα γιατί να αποκλείονται οι ομοφυλόφιλοι;
 
Σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιος μπορεί να είναι απλός φορέας κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος. Στην αρχή, μάλιστα, μπορεί να μην φαίνεται αυτό στις εξετάσεις αίματος, ωστόσο το ζήτημα αφορά και τους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους.
 
Η επιστολή
 
Διευκρινίσεις για τη δυνατότητα ομοφυλόφιλων ατόμων να γίνονται αιμοδότες ζήτησαν με μια επιστολή διαμαρτυρίας προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δώδεκα οργανώσεις και συλλογικότητες. Ωστόσο, δεν έχουν λάβει ακόμα σαφή απάντηση.
 
Η επιστολή δημιουργήθηκε με αφορμή απάντηση του ΕΚΕΑ στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Μωβ», έπειτα από καταγγελία ομοφυλόφιλης γυναίκας για τον αποκλεισμό της από την αιμοδοσία.
Σύμφωνα με την επιστολή, «το ΕΚΕΑ αφήνει να εννοηθεί ότι ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία στηρίζεται σε στατιστικά δεδομένα και όχι σε “ομοφοβικές και διαχωριστικές κοινωνικές λογικές”. Η διατύπωση (…) βασίζεται στην αντίληψη ότι οποιαδήποτε σχέση μεταξύ συντρόφων του ίδιου φύλου είναι εξ ορισμού επικίνδυνη για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, ανεξάρτητα από τις ατομικές σεξουαλικές πρακτικές. (…) Συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι η παραπάνω διατύπωση διαιωνίζει ομοφοβικές αντιλήψεις και πρακτικές διακρίσεων. Ακόμη κι αν ο αποκλεισμός βασίζεται μόνο σε επιδημιολογικά δεδομένα, η παράθεσή τους στην επιστολή του ΕΚΕΑ είναι το λιγότερο προβληματική».
Αναλυτικά, αναφέρεται ότι «τα δεδομένα (που επικαλείται το ΕΚΕΑ) αφορούν τους MSM (Men who have sex with men), όρος που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναφέρεται σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους αυτοπροσδιορισμό. Άρα, η διάκριση μεταξύ MSM και ετεροφυλόφιλων στην οποία προβαίνει το ΕΚΕΑ είναι ανυπόστατη, εφόσον στην ομάδα των MSM μπορεί να ανήκει και ένας άντρας που αυτοπροσδιορίζεται ως ετεροφυλόφιλος. Ενώ η απαγόρευση αφορά και ομοφυλόφιλες γυναίκες, πρέπει να επισημανθεί το οξύμωρο της παράθεσης στατιστικών δεδομένων που αναφέρονται αποκλειστικά σε άντρες· πόσο μάλλον στην προκειμένη περίπτωση που η καταγγελία στην οποία απάντησε το ΕΚΕΑ έγινε από γυναίκα».
 
Γι’ αυτό οι οργανώσεις θεωρούν «επιτακτική την ανάγκη κατάργησης του συγκεκριμένου κριτηρίου και στην Ελλάδα, καθώς και την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας του μεταγγιζόμενου αίματος μέσα από: 1) σύγχρονες μεθόδους ελέγχου και 2) επιλογή αιμοδοτών με τη χρήση εστιασμένων ερωτήσεων, που θα επικεντρώνονται στην ασφάλεια των ατομικών σεξουαλικών πρακτικών ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού των συντρόφων».
 
Την επιστολή υπογράφουν οι: Praksis, Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής, Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Thessaloniki RainbowYouth, Ομάδα Sylvia Rivera για ένα Κινηματικό Thessaloniki Pride, Ανοιχτή Πρωτοβουλία για ένα Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, Homophonia Thessaloniki Pride, Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης, Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοδοτώ» και η Ομάδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ψυχολογίας και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων ΑΠΘ.
 
Η απάντηση
 
Δυστυχώς, η απάντηση που δόθηκε στην καταγγελία της ομοφυλόφιλης δεν ήταν αρκετά διευκρινιστική. Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα αναφέρει στην απάντησή της ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα εδώ και χρόνια.
 
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική (αλλά και η δυτική) κοινωνία δεν στερείται ομοφοβικών γενικά διαχωριστικών λογικών αναφορικά με κοινωνικές ομάδες που διαφοροποιούνται από την “κανονικότητα”», γράφει μεταξύ άλλων.
 
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «είναι γεγονός βέβαια ότι ο έλεγχος του αίματος με ευαίσθητες μοριακές και ορολογικές μεθόδους είναι ασφαλέστερος από ποτέ, ωστόσο παραμένει ως κίνδυνος η περίοδος του ‘‘παραθύρου’’, δηλαδή από τη μόλυνση μέχρι τη θετικοποίηση των αντισωμάτων». Παρ’ όλα αυτά δεν απαντά στο γιατί να υπάρχει αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων, εφόσον και η ετεροφυλόφιλοι μπορεί να περάσουν την περίοδο του «παραθύρου». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10