search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:31
MENU CLOSE

Στα Ηλύσια Πεδία η Ελλάδα… αναστενάζει

28.04.2017 03:00
ekloges_8.jpg
 
Πού τοποθετούν τα φράγκα τα ελληνικά κόμματα
Στην Ελλάδα η γαλλική προεκλογική περίοδος, που οδήγησε στους δύο τελικούς… survivors με έπαθλο το Μέγαρο των Ηλυσίων, πέρασε μάλλον χαλαρά.
 
Αν και η Γαλλία θεωρείται πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πολιτικές εξελίξεις σε αυτή σημαντικές για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, εντούτοις το… «je suis» («εγώ είμαι», επί το ελλη-νικότερον) της εγχώριας πολιτικής σκηνής ήταν σχετικά αβέβαιο. Μέχρι που οι κάλπες «έβγαλαν» το δίδυμο Μακρόν – Λεπέν. Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής διαγκωνίζονται από το βράδυ της Κυριακής για την πολιτική αξιοποίηση του αποτελέσματος…
 
Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά φάνηκε ότι θα μπορούσε ίσως να ρίξει τη… ζαριά με τον αριστερό υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, τελικά ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν τα πολιτικά τους φράγκα στον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν – Λικ Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έστω κι αν ο Μελανσόν σε συνέντευξή του είχε προλάβει να δηλώσει πως «ο κ. Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά πως εγώ δεν είμαι Αλέξης Τσίπρας: δεν θα με κλείσουν 17 ώρες σε ένα γραφείο με κάποιον που με προσβάλλει».
 
«Η υποψηφιότητα του Ζαν Λικ Μελανσόν δημιούργησε πρωτοφανή ενθουσιασμό, που ανέτρεψε τις πολιτικές εκτιμήσεις. Η αυξανόμενη δυναμική της υποψηφιότητας Μελανσόν γεννά την ελπίδα για το σπάσιμο του καταστροφικού διλήμματος μεταξύ νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και ακροδεξιού εθνικισμού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
 
Εξ άλλου «για τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου κεντρώου υποψήφιου Εμμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος στην Λεπέν, αφού, σύμφωνα με τις προγραμματικές του διακηρύξεις, θα σημάνει τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που γνωρίσαμε έως σήμερα στη Γαλλία και την Ευρώπη».
 
Να σημειωθεί πάντως ότι υφίστανται ιστορικοί ιδεολογικοί δεσμοί μεταξύ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και των δυνάμεων της ανανεωτικής – ευρωπαϊκής Αριστεράς που σήμερα αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σε σημαντικό βαθμό δικαιολογεί την ταύτιση με την πολιτική τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, που ταυτοχρόνως τάσσεται υπέρ ριζοσπαστικών προγραμμάτων αλλά και ευρύτατων μετώπων απέναντι στην Ακροδεξιά.
Μπροστά στα… ρίγη που φέρνει η υποψηφιότητα της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του Μακρόν. Αμέσως μετά το τέλος του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Τον συνεχάρη για την επιτυχία του, ενώ ο Γάλλος υποψήφιος ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Είναι βέβαιο ότι, αν εκλεγώ, θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς της».
 
Τα… γενέθλια
Σε ρόλο… ανταγωνιστή στους πολιτικούς ελιγμούς μπήκε ωστόσο και το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Η Ν.Δ. είχε δηλώσει τη στήριξή της στον Φρανσουά Φιγιόν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του αμέσως μόλις ο κεντροδεξιός πολιτικός πήρε το χρίσμα του υποψηφίου για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. «Μας ενώνει ο αγώνας κατά του λαϊκισμού (και ότι έχουμε ίδια μέρα γενέθλια)» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά στο Twitter.
 
Όμως, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, έτρεξε «σφαίρα» στον Μακρόν. «Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού» έγραψε στα social media ο αρχηγός της Ν.Δ.
Και ο Μητσοτάκης το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς, στην παρουσίαση του βιβλίου «Η δραχμή δεν (θα) είναι η λύση» του Πάνου Καζάκου, υποστήριξε: «Η δική μου πρόταση στον ελληνικό λαό για τον νέο ελληνικό πατριωτισμό μέσα στην Ευρώπη έχει κοινές αναφορές με τη ρητορική του Μακρόν», σημειώνοντας παράλληλα πως «παρά τη διαφορετική μας ιδεολογική αφετηρία, η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία».
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το νεοφιλελεύθερο πολιτικό στίγμα του Μακρόν μιλάει στην καρδιά του  Μητσοτάκη και λειτουργεί καταλυτικά ώστε η Ν.Δ. να πραγματοποιήσει τον πολιτικό ελιγμό δίχως ιδεολογικά εμπόδια και τύψεις και να δηλώσει δημόσια τη στήριξη της στον Μακρόν, παρότι μέχρι χθες υποστήριζε τον Φιγιόν. Άραγε με την ίδια ευκολία θα γινόταν μια τέτοια δημόσια τοποθέτηση επί προεδρίας Μεϊμαράκη;
Την ίδια στιγμή ο Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις του, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών… έκοψε τη συζήτηση για τις σχέσεις του με το κόμμα της Λεπέν λέγοντας: «Η δική μου πολιτική σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο εδώ και 15 χρόνια δεν υπάρχει».
 
Μάλιστα σημείωσε πως η Λεπέν σήμερα υπερασπίζεται «ένα πρόγραμμα διευρυμένης ρύθμισης της αγοράς, μεγάλης κρατικής παρέμβασης, μεγάλης σοσιαλιστικής ή σοσιαλίζουσας πολιτικής στα ζητήματα τα οικονομικά και ουσιαστικά εξόδου της Γαλλίας από την Ε.Ε. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτές τις πολιτικές. Ούτε η Ν.Δ. έχει καμία σχέση με αυτές τις πολιτικές».
 
Ο… σταθερός
Αυτός που σταθερά βρισκόταν στο πλάι της υποψηφιότητας Μακρόν ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονταν οι συναντήσεις και τα φωτογραφικά ενσταντανέ με τον Γάλλο υποψήφιο.
«Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είμαστε σίγουροι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκλεγεί με μεγάλο ποσοστό πρόεδρος της Γαλλίας και θα φέρει έναν νέο άνεμο στην Ευρώπη μακριά από αριστερούς και δεξιούς λαϊκισμούς» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού για την επικράτηση Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών.
 
Ο Θεοδωράκης υποστήριξε παράλληλα πως στη Γαλλία «νικήθηκαν οι ακραίες δυνάμεις, νικήθηκε ο λαϊκισμός, ελπίζω και στα δικά μας, να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα. Ο Μακρόν πολεμήθηκε από τα κομματικά κατεστημένα, αλλά τα κατάφερε και η εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας σε λίγες μέρες μπορεί να σημάνει μια νέα πορεία για την Ευρώπη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:31