search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:51
MENU CLOSE

Σε ρόλο… «Ζορό» ο Πανίκας

18.12.2009 12:58

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κράτησε σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις του με τον νέο αρχηγό αλλά και με την ηττημένη της διαδικασίας, και από την άλλη «νομιμοποιήθηκε» να μιλά με τη δική του «φωνή της συνείδησης» μέσα στο κόμμα από το ποσοστό που του έδωσε η κοινωνική βάση της Ν.Δ.Έριξε τα ζάρια του και έφερε… διψήφιο! Συνεπώς νιώθει δικαιωμένος από την εξέλιξη των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., αφού:

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κράτησε σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις του με τον νέο αρχηγό αλλά και με την ηττημένη της διαδικασίας, και από την άλλη «νομιμοποιήθηκε» να μιλά με τη δική του «φωνή της συνείδησης» μέσα στο κόμμα από το ποσοστό που του έδωσε η κοινωνική βάση της Ν.Δ.

Έριξε τα ζάρια του και έφερε… διψήφιο! Συνεπώς νιώθει δικαιωμένος από την εξέλιξη των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., αφού:

◆ Κατάφερε να μετρήσει πανελλαδικά την επιρροή του απευθυνόμενος σε ένα ευρύτερο ακροατήριο στελεχών της Ν.Δ. από όλη την Ελλάδα. Ακόμη και στο «κάστρο» των Ζωνιανών, όπου όλοι ψήφισαν… Ντόρα, από μια ψήφο μοιράστηκαν ο Ψωμιάδης και ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. Η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου η προτίμηση προς τον Ψωμιάδη ήταν σχεδόν ίδια με αυτή προς τον δεύτερο υποψήφιο, ενώ στη Β. Ελλάδα υπήρξαν περιοχές όπου «πέρασε» και μπροστά.

◆ Κράτησε τις ισορροπίες μέχρι τέλους, παρά τις εικοτολογίες ότι θα έδινε μια πρόβλεψη υπέρ του ενός ή της άλλης καθ’ οδόν προς την κάλπη. Μόνο την τελευταία στιγμή σε μια δήλωσή του έδειξε ότι γνώριζε προς τα πού θα έκλινε η πλάστιγγα τονίζοντας ότι «το πρόσωπο που θα ηγηθεί θα είναι πιο… δυνατός εάν υπάρξει μεγα λύτερη συμμετοχή». Πέραν αυτής της δήλωσης, που πέρασε ως ασυνταξία εκ παραδρομής, τίπο τε άλλο δεν μπορεί να του προσάψει κανείς για εσωκομματικά παιχνίδια.

◆ Τήρησε ίσες αποστάσεις και μετά τις εκλο γές από τους δύο πρώην μονομάχους. Σε συνε ντεύξεις του τονίζει ότι πιστεύει πως ο Αντώνης Σαμαράς θα βάλει πραγματικά «σφουγγάρι» και ο ίδιος «σφουγγαράκι» στα παλιά, αλλά τονίζει και για την Ντόρα ότι είναι «αστέρι» και χρήσιμο στέλεχος.

◆ Τέλος, διατήρησε την αυτονομία του να ασκεί την κριτική του πλέον «νομιμοποιημένος» από το ποσοστό που του έδωσε η εσωκομματική διαδικασία. Διότι άλλο να μιλά ένας εκ των 52 νομαρχών της χώρας και απλό στέλεχος της Ν.Δ. και άλλο ο ψηφισμένος για αρχηγός της από το 10% της εκλογικής βάσης όλης της Ν.Δ. Εξ ου και νιώθει πλέον τον εαυτό του ως εκφραστή ενός ιδεολογικού και πολιτικού πόλου μέσα στο κόμμα και την παράταξη, ασχέτως του εάν δεν είναι θεσμοθετημένος και καταστατικά προσδι ορισμένος. Είναι το 10% της κοινωνικής βάσης της Ν.Δ.

Ήθελε δεύτερο γύρο

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θα επιθυμούσε να τραβήξει η εκλογική διαδικα σία σε δεύτερο γύρο, ώστε για μια ακόμη καθο ριστική εβδομάδα να μπορέσει να περάσει σαφέ στερα το μήνυμά του, ως… «συγκολλητή» των δύο στρατοπέδων. Άλλωστε, όπως εκτιμούσαν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προεκλογικά, εάν προέκυπτε δεύτερος γύρος ο Ψωμιάδης θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε καθορίσει διά της επιρροής του προς τους ανθρώπους που τον στήριξαν και τον επόμενο αρχηγό της Ν.Δ.!

Δυστυχώς για τον ίδιο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά από την άλλη πλευρά ευτυχώς για τον ίδιο που… δεν συνέβη. Διότι, σε αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε είτε να «σπάσει» την αυστηρή του ουδετερότητα, στάση που θα τον εξέθετε σε σχέση με τις προεκλογι κές του δηλώσεις, είτε να του χρεωθεί παρασκήνιο αναλόγως με την τελική εκλογή.

Απέφυγε επίσης το σημαντικότερο. Να εκνευρίσει τον επόμενο αρχηγό της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Ο νομάρχης με άλλα λόγια απέφυγε ό,τι θα του ήταν δυσάρεστο μετεκλογικά, προβλήθηκε ως εγγυητής της ενότητας, αλλά κράτησε για τον εαυτό του το δικαίωμα να είναι κριτής και των δύο τάσεων, χωρίς κανείς να μπορεί να του προ σάψει το παραμικρό.

Με άλλα λόγια πέτυχε για τον εαυτό του περισ σότερα από όσα θα επιθυμούσε:

◆ Αφ’ ενός διατηρεί την εικόνα του κύριου ενωτικού παράγοντα της Ν.Δ., αφού όλοι οι υπόλοιποι μοιράστηκαν στα έτερα δύο μπλοκ.

◆ Αφ’ ετέρου κατοχύρωσε την τρίτη θέση στην κομματική ιεραρχία της Ν.Δ. Διότι μπορεί π.χ. ο Αβραμόπουλος ή ο Σπηλιωτόπουλος ή ο Μεϊμαράκης να αναλά βουν θέσεις στη νέα κομματική δομή, να πάρουν δηλαδή κομματικά οφίτσια, να γίνουν σκιώδεις υπουργοί κ.λπ., αλλά η Ντόρα και ο Ψωμιάδης είναι εκείνοι που εκτέθηκαν, ψηφίστηκαν από την ευρύτερη βάση της Ν.Δ. και έχουν δικαίωμα να ομιλούν μέσα στο κόμμα. Για τους άλλους θα μιλάει μόνο ο αρχηγός, ο Αντώνης Σαμαράς.

Επίσης δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι δεν ανέλαβε κάποιον τομέα στο κεντρικό όργανο του κόμματος. Είναι εξίσου προφανές ότι δεν θα το ήθελε και ο ίδιος. Ανθρώπους δεν έχει να βολέψει στο όργανο, αφού η εκλογή του ήταν αποτέλεσμα του προσωπικού του εκτοπίσματος στη βάση της Ν.Δ.

Κύριος στόχος του φαίνεται να είναι η θέση του αιρετού περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης στη μελλοντική κρατική δομή που υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει ο Γιώργος Παπανδρέου. Και εάν αυτή είναι η επιλογή του, θεωρείται απολύτως αδύνατο για τον Σαμαρά να μην τον στηρίξει. Θα έχει άλλωστε και τη στήριξη του Καρατζαφέρη σε κάθε περίπτωση με τις παρούσες προϋποθέ σεις, χωρίς να χρειαστεί να χαλάσει τις καρδιές κανενός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:50