search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:15
MENU CLOSE

Κούρδοι και Άραβες νικούν στη Συρία

30.04.2017 13:26
Κούρδοι και Άραβες νικούν στη Συρία  - Media

   

Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει πετύχει σημαντικές νίκες στην Τάμπκα, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ελέγχει το μεγαλύτερο φράγμα της Συρίας, στην προσπάθειά του να εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και να ανακαταλάβει την “πρωτεύουσά” τους, τη Ράκα, περίπου 55 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είχαν διαμηνύσει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα επιτεθούν στη Ράκα παρά μόνο μετά την κατάληψη της Τάμπκα. Μέχρι τώρα όμως δεν είχαν κάνει μεγάλη πρόοδο, μολονότι πολιορκούν την πόλη αυτή εδώ και περίπου έναν μήνα. Στη σημερινή ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει άλλες έξι συνοικίες της Τάμπκα. Στον χάρτη που συνοδεύει την ανακοίνωση φαίνεται ότι το ΙΚ ελέγχει πλέον μόνο τη βόρεια πλευρά της πόλης, δίπλα στο φράγμα. Οι SDF έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπλων, πυρομαχικών, λαβάρων του ΙΚ και άλλων υλικών που βρέθηκαν στις περιοχές που απελευθερώθηκαν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας μέσω ενός δικτύου ακτιβιστών στη χώρα, ο συνασπισμός ελέγχει πάνω από τη μισή Τάμπκα, συμπεριλαμβανομένης και της Παλιάς Πόλης. Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, είπε ότι οι μάχες συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί.

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν να αμυνθούν χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (μια τακτική που ακολουθούν και στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ). Πραγματοποιούν επίσης επιθέσεις αυτοκτονίας και με παγιδευμένα αυτοκίνητα για να ανακόψουν την προέλαση των Κούρδων και Αράβων μαχητών.

Το ΙΚ ελέγχει τις συνοικίες κατά μήκος της νότιας όχθης της Λίμνης Άσαντ και του νότιου τμήματος του φράγματος του Ευφράτη, μαζί με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της περιοχής. Στην Τάμπκα ζουν περίπου 85.000 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών μαχητών). Εκεί βρισκόταν επίσης η κυριότερη φυλακή της οργάνωσης, καθώς και μια έδρα της διοίκησής της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14