search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:03
MENU CLOSE

Συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) κατά της πορνείας από την ΓΓΙΦ

02.05.2017 12:41
Κομμένη η πορνεία στις Βρυξέλλες λόγω κορωνοϊού - Media

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να δίνει καθημερινές μάχες κατά της πορνείας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και κοριτσιών, θεωρώντας ότι αυτές αποτελούν μορφές βίας και συνιστούν εμπόδιο στην ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η πορνεία συνιστά προφανή και παντελώς απεχθή παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αντιβαίνει προς τις αρχές του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών του 1993 σχετικά με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η θέση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την  προσφορά του σώματος προς συνουσία έναντι χρηματικής αμοιβής είναι ότι δεν πρέπει να θεωρείται επάγγελμα, αλλά αποτελεί μία μορφή βίας που υποβαθμίζει τη γυναικεία φύση και αξιοπρέπεια ως «παρεχόμενη υπηρεσία». Η προαγωγή και ο εξαναγκασμός σε πορνεία είναι έγκλημα που λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις, τροφοδοτώντας τα κυκλώματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης  γυναικών και κοριτσιών.

 

Για την αντιμετώπιση της πορνείας, η Σουηδία -και άλλες χώρες που ακολουθούν το σκανδιναβικό μοντέλο- έχει ποινικοποιήσει την εξασφάλιση ευκαιριακών σεξουαλικών υπηρεσιών έναντι χρηματικού αντιτίμου μέσω αγοραίου έρωτα και η πρακτική αυτή έχει τεθεί σε απαγόρευση σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία.

 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, με απόφαση της Γενικής Γραμματέα, η ΓΓΙΦ προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση 21μελούς Ομάδας Διοίκησης Έργου για την χάραξη εθνικής στρατηγικής, την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα προστατεύουν τις γυναίκες και τα κορίτσια  από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας και για τη μελέτη του σκανδιναβικού νομοθετικού μοντέλου αντιμετώπισης της πορνείας, ώστε να μεταφερθεί η εμπειρία και οι καλές πρακτικές από την εφαρμογή της σουηδικής νομοθεσίας για τον αγοραίο έρωτα, με κατεύθυνση την απαγόρευσή του και στην Ελλάδα.

Η επιτροπή, η οποία είναι άμισθη, αποτελείται από εξειδικευμένους/ες επιστήμονες από όλο το φάσμα των εμπλεκόμενων με τη θεματική ειδικοτήτων και από έμπειρα στελέχη της ΓΓΙΦ.  Περαιτέρω,  για τη διαδικτυακή δημοσιοποίηση της ανάρτησης στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ακολουθεί ο σύνδεσμος που οδηγεί στον σχετικό ιστότοπο:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A94%CE%963465%CE%A7%CE%987-%CE%A8%CE%A58

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μια φορά ότι ο αγώνας για την προώθηση της ισότητας των φύλων δεν περιορίζεται εντός των στενών συνόρων. Απεναντίας, επιζητεί διαρκώς την υιοθέτηση διεθνών και ευρωπαϊκών καλών πρακτικών και αποτελεσματικής νομοθέτησης για κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως αυτό της πορνείας με σκοπό την πάταξη και εξάλειψη του φαινομένου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:03