search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:02
MENU CLOSE

Κόλαση στην Τσεχία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση – «Σφάζονται» πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ

02.05.2017 13:32
Κόλαση στην Τσεχία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση - «Σφάζονται» πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ - Media
 
Μετά τη Μάλτα, άλλη μια χώρα της Ε.Ε. φαίνεται ότι βαίνει προς πρόωρες εκλογές.
 
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του καθώς και την παραίτηση του υπουργικού του συμβουλίου, ύστερα από διαμάχη με τον υπουργό του επί των Οικονομικών, τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος είναι ύποπτος για φορολογική απάτη.
 
«Θα υποβάλω σύντομα την παραίτησή μου, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, στον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν. Είναι απαράδεκτο ο Αντρέι Μπάμπις να παραμένει στη θέση του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός. Ο Μπάμπις, επικεφαλής του κεντρώου κινήματος ΑΝΟ, αρνείται όλες τις κατηγορίες εις βάρος του.
 
«Θέλω να λύσω τα χέρια των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης ή να συμφωνήσουν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», πρόσθεσε ο Σόμποτκα. Οι βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία πρόκειται να διεξαχθούν, υπό κανονικές συνθήκες, στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
 
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Γίρι Όβτσατσεκ δεν θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού. Το Σύνταγμα της Τσεχίας δεν θέτει κανένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο ο πρόεδρος θα πρέπει να κάνει αποδεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός έθεσε και πάλι το ερώτημα πώς ο Μπάμπις απέκτησε τους εταιρικούς τίτλους του ομίλου Agrofert έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου κορωνών (περίπου 55 εκατ. ευρώ), από πού προήλθαν τα χρήματα αυτά και ζήτησε να δοθούν απαντήσεις γύρω από τις καταγγελίες περί φοροδιαφυγής στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής.
 
«Οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλον τον κόσμο. Ο υπουργός Μπάμπις αντιμετωπίζει μια τεράστια υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων. Αν είχα προτείνει την αποπομπή του, θα τον είχα μετατρέψει σε μάρτυρα. Εδώ και πολλές ημέρες προετοιμάζεται ήδη εντατικά για τον ρόλο του μάρτυρα», εξήγησε.
 
Η τρικομματική κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες (CSSD), το κίνημα ANO και οι χριστιανοδημοκράτες (KDU-CSL) θα λειτουργεί ως υπηρεσιακή μέχρι να συγκροτηθεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.
 
Το ANO, που συχνά χαρακτηρίζεται «κόμμα ενός ανδρός», προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό 28,3% στην πρόθεση ψήφου. Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 16,6% και το κομμουνιστικό κόμμα KSCM 12,2%. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπάμπις είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τσεχία.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:01