search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:46
MENU CLOSE

To διεθνές περιβάλλον για τη δημοσιογραφία επιδεινώνεται, διαπιστώνει…η Μογκερίνι

02.05.2017 15:38
Συζήτηση για λήψη στοχοθετημένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ - Media

 

Η ΕΕ κάνει το παν για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου, μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον για τη δημοσιογραφία πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση σε όλες τις επαφές της με τρίτες χώρες, αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου. “Η ελευθερία του Τύπου είναι ζωτικής σημασίας για μια δημοκρατία που λειτουργεί. Οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου ανά τον κόσμο εντείνονται”, εκτιμά η Ύπατη Εκπρόσωπος και τονίζει ότι “η ελευθερία, η ποικιλομορφία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι απαραίτητες για την προώθηση και την προστασία της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Επιπλέον η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρει στο μήνυμά της ότι “η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης συγκαταλέγονται στα θεμέλια της δημοκρατίας και συμβάλλουν στις σταθερές, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικές κοινωνίες, μπορούν δε να βοηθήσουν στην εκτόνωση των εντάσεων και των συγκρούσεων. Η ΕΕ υποστηρίζει την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που περιλαμβάνει τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις πληροφορίες και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης”.

Κατά την Ύπατη Εκπρόσωπο, “η στήριξη της ανεξάρτητης, ποιοτικής και δεοντολογικής δημοσιογραφίας είναι ουσιώδους σημασίας. Διευκολύνοντας την ελεύθερη ροή των ποιοτικών και καλά τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με ζητήματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, και ενεργώντας ως «φύλακας» των πολιτών, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τη βάση της συμμετοχικής δημοκρατίας και το μέσο ώστε οι κυβερνήσεις να λογοδοτούν για τις πράξεις τους”. Σημειώνει δε ότι η ΕΕ εξασφαλίζει ότι ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης ενσωματώνεται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και τα αναπτυξιακά προγράμματα και μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί ειδικά προγράμματα σε τρίτες χώρες για την ενίσχυση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης. Από τον Ιούνιο του 2015, η ΕΕ έχει στηρίξει τουλάχιστον 45 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προάγουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, βάσει του μηχανισμού μικρών επιδοτήσεων.

“Η ΕΕ καταδικάζει την αύξηση των απειλών και των παραβιάσεων σε βάρος δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, τόσο εντύπων όσο και στον κυβερνοχώρο”, αναφέρει η κ. Μογκερίνι και συμπληρώνει ότι “αναμένεται από όλες τις χώρες να εκπληρώνουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, παρέχοντας υποστηρικτικό νομικό περιβάλλον και διώκοντας όλες τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων”. “Η ΕΕ αντιτίθεται σταθερά – σε διμερείς επαφές με τρίτες χώρες καθώς και σε πολυμερή και περιφερειακά φόρουμ – σε οποιαδήποτε νομοθεσία, κανονισμό ή πολιτική πίεση που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και ιστολόγων (bloggers)”, προσθέτει. “Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την ελευθερία της έκφρασης εντός και εκτός Διαδικτύου, που εγκρίθηκαν το 2014 (και η συνέχιση της υλοποίησής τους), επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προάγει την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης ως δικαιώματα που μπορούν να ασκούνται από όλους και παντού, με βάση τις αρχές της ισότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της καθολικότητας, με οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας και ανεξαρτήτως συνόρων”, καταλήγει στο μήνυμά της η Ύπατη Εκπρόσωπος.

 

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52