search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:23
MENU CLOSE

Υπουργικό επανεκκίνησης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1967
4-5-2017
04.05.2017 03:00
pn0405polakis_copy.jpg

 

Με ένα ακόμη Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα να ση­ματοδοτήσει τη φυγή προς τα εμπρός, στην «επόμενη ημέρα», πιάνοντας το νήμα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Μ. Πέμπτης αμέσως μετά τη συμφωνία της Μάλτας.

Ο πρωθυπουργός αναμέ­νεται όχι μόνο να ενημε­ρώσει τους υπουργούς για την τεχνική συμφω­νία και τη σημασία της, στον βαθμό που, όπως είπε πρόσφατα, αποτελεί το «εξιτήριο» από το πρόγραμμα δη­μοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και να περιγράψει τους άμεσους στόχους κι επιδιώξεις της κυβέρνησης το επό­μενο διάστημα. Τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών.

Το βέβαιο είναι ότι μετά τη συμφω­νία κι εφόσον αυτή ολοκληρωθεί μετά τις 22 Μαΐου η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει τον πολιτικό χρόνο στον οποίο πόνταρε για αντεπίθεση με στό­χο την αντιστροφή του κοινωνικού κλίματος και το επακόλουθο κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ. στις δημοσκο­πήσεις ώστε να δώσει τη μάχη των ε­κλογών (όποτε κι αν αυτές γίνουν, το 2018 ή το 2019) από καλύτερη βάση, τόσο για τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και για τον Τσίπρα προσωπικά.

Εξάλλου για την κυβέρνηση, όσο η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν εκφρά­ζεται στο δρόμο με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες αλλά στις δημοσκοπή­σεις – οι οποίες καταγγέλλονται ως αναξιόπιστες – δεν υπάρχει καμία α- πονομιμοποίηση, αλλά πολιτική ανο­χή – αυτήν την οπτική παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συ­νέντευξή του στον ΑΝΤ1. Άρα αν και η συνέχεια κυλήσει σε κλίμα κοινωνι­κής «νηνεμίας», η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί ότι ανακτά κρίσιμο πολιτικό χρόνο για να σταθεροποιηθεί και να στοχεύσει στις εκλογές με προοπτική νίκης (όπως είχε ειπωθεί και στο περα­σμένο Υπουργικό Συμβούλιο).

Ανανέωση

Αν και τυπικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, και η «ε­πιτυχία» αυτή μένει να συμπληρωθεί από τη συνολική συμφωνία (χρέος, πλεονάσματα) στην ίδια συνεδρίαση ή λίγες μέρες μετά, η ρητορική της «ε­πόμενης μέρας» έχει ξεκινήσει ήδη α­πό τη Μάλτα και μετά.

Ύστερα από μήνες διαπραγματεύ­σεων και πιέσεων η κυβέρνηση προσ­δίδει στο κλείσιμο αυτού του κύκλου χαρακτήρα ευκαιρίας για συνολική ε­πανεκκίνηση:

Στο κυβερνητικό σχήμα, όπου πι­θανολογείται ότι η μετά τη συμφω­νία εποχή θα σηματοδοτηθεί με έναν ανασχηματισμό, άμεσα ή λίγο αργό­τερα – εδώ κομβικής σημασίας ρόλο παίζει το υπουργείο Οικονομικών και οι επιλογές σε σχέση με αυτό.

Στην οικονομία, όπου μετά τη δια- φαινόμενη ρύθμιση των μεσοπρόθε­σμων μέτρων του χρέους και την ακό­λουθη ένταξη στο πρόγραμμα ποσο­τική χαλάρωσης – τουλάχιστον η κυ­βέρνηση είναι αισιόδοξη, για να μην πούμε ότι σχεδόν έχει προεξοφλήσει αυτήν την κατάληξη – η επικοινωνιακή και πολιτική έμφαση πέφτει στην προσέλκυση επενδύσεων, τις αναπτυ­ξιακές πρωτοβουλίες και προγράμμα­τα και την παραγωγική ανασυγκρότη­ση, με όρους «δίκαιης ανάπτυξης».

Στην καθημερινότητα του πολί­τη, όπου ως προτεραιότητα τίθεται η βελτίωση της επαφής του πολίτη με το κράτος και η επίλυση προβλημά­των της καθημερινότητας που δεν άπτονται των πτυχών της πολιτικής του μνημονίου.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους 13 πε­ριφερειάρχες της χώρας, σε μια προ­σπάθεια να αναδειχθεί η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη συγκρότηση του σχεδίου για την εθνική και περι­φερειακή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη συμμετοχή σε αυτό όλων των ενδιαφερομένων «χω­ρίς αποκλεισμούς», δηλαδή περιφε­ρειακών αρχών και θεσμών, κοινωνι­κών και παραγωγικών φορέων κ.λπ.

«Σκυλοκαυγάς»

Το πολιτικό μοτίβο του αμέσως επόμε­νου διαστήματος και μέχρι το Eurogroup του Μαΐου έχει ήδη διαφανεί ότι θα κυλή­σει συγκρουσιακά με τη Ν.Δ. κατά τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης με στόχο τη διαμόρ­φωση συνθηκών πόλωσης. Η τελευ­ταία εξυπηρετεί τον διπλό στόχο της πίεσης της αξιωματικής αντιπολίτευ­σης και της συσπείρωσης του εσωτε­ρικού του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ. Το διά ταύτα που επιχειρεί και προς το εσωτερικό της να αναδείξει η κυβέρ­νηση για λόγους συσπείρωσης είναι ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ διαπραγματεύονται με κοινωνική ευαισθησία και προσπά­θησαν να αποκρούσουν τις παράλο­γες απαιτήσεις του ΔΝΤ, φέρνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ε­νώ η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είχε συνθηκολογήσει από την πρώ­τη στιγμή διότι ταυτίζεται με τους α­κραίους κύκλους των δανειστών.

Εν προκειμένω η κυβέρνηση επι­στρατεύει το πακέτο των θετικών μέ­τρων προκειμένου να πλήξει το όποιο κοινωνικό προφίλ της αξιωματικής α­ντιπολίτευσης και να την εκθέσει σε πληττόμενα από τα μνημόνια κοινω­νικά στρώματα (τα οποία η κυβέρνη­ση υποτίθεται φροντίζει μέσω του πακέτου ισοδύναμων μέτρων) κατά το προηγούμενο του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δε­κέμβριο η κυβέρνηση μοίρασε ένα πακέτο 600 εκατ. ευρώ από το πλεό­νασμα του 2016 σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων εν είδει κοινωνικού με­ρίσματος (η κυβέρνηση το ονόμασε «13η σύνταξη»), το οποίο η Ν.Δ. κατα­ψήφισε στη Βουλή προκαλώντας δυ­σαρέσκεια στους συνταξιούχους.

Με άλλα λόγια, το κυβερνητικό ε­πιτελείο ποντάρει σε επανάληψη αυ­τού του σκηνικού. Για τον λόγο αυ­τόν προωθεί τα αντίμετρα ως χωρι­στό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ώστε να δοθεί η δυνατότητα – όπως είπε ο κυβερνη­τικός εκπρόσωπος – σε όποιο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει, να τα υπερψηφίσει.

Το Μαξίμου καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει για ποιον λόγο δεν ψηφίζει τα μέτρα ελάφρυν­σης και την… εγκαλεί ουσιαστικά για υποκρισία σε ό,τι αφορά τη «φιλολα­ϊκή» κριτική που ασκεί για συντάξεις και αφορολόγητο τη στιγμή που κα­ταψηφίζει μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η αύξηση του προϋπολο­γισμού για χορήγηση του οικογενει­ακού επιδόματος, η μείωση φορο­λογίας φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων κ.λπ. Η αξιωματική αντιπολί­τευση απάντησε χθες ότι τα «αντίμετρα» αποτελούν τον «φερε­τζέ» των μέτρων και η υπερψήφισή τους είναι έμμεση ψήφιση των μέ­τρων επιβάρυνσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:17