search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:22
MENU CLOSE

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1967
04-05-2017
06.05.2017 03:00
navagoi.jpg
 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν το ελληνικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά», το οποίο από την Πέμπτη μέχρι και τις 7 Μαΐου μας κλείνει ένα «ραντεβού» με την πραγματικότητα και την αληθινή ζωή. 
 
Ένα αφιέρωμα που, μετά τη μεγάλη επιτυχία των τελευταίων χρόνων, επιστρέφει πλούσιο και ανανεωμένο, πλημμυρίζει την Τεχνόπολη με ελληνικά, και όχι μόνο, ντοκιμαντέρ και αποδεικνύει περίτρανα πως ένα είδος κινηματογραφικής έκφρασης έχει τη δύναμη να αποτυπώσει τη «γυμνή» αλήθεια.
 
Δεκαέξι ελληνικά ντοκιμαντέρ, παλαιότερα αλλά και πιο σύγχρονα, ταινίες που αποτυπώνουν τόσο την Ιστορία του ελληνικού ντοκιμαντέρ όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα, συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες καταγεγραμμένες από Έλληνες και Ελληνίδες ντοκιμαντερίστες που ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μας προσφέρουν μια καθαρή ματιά προς την αλήθεια, κάνοντάς μας να αντικρίσουμε μια πραγματικότητα γεμάτη τόσο από σύγχρονα θέματα όσο και από λησμονησμένα.
 
Ως εισαγωγή του φετινού εργαστηρίου δημιουργικού ντοκιμαντέρ θα λειτουργήσει ένα master class με θέμα «Τείχη ή Γέφυρες: Να κλειστούμε στον εαυτό μας ή να ανοιχτούμε στον κόσμο;», το οποίο αποτελεί πρόταση της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ σε μια προσπάθεια να αποδοθούν με κινηματογραφικούς όρους όλα αυτά που διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, και κυρίως στην Ευρώπη. 
 
Τη φετινή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί και ένα ειδικό αφιέρωμα στην κινηματογραφία της Ουγγαρίας, επιτρέποντάς μας να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να αποκτήσουμε πρόσβαση στην πραγματικότητα μιας άλλης χώρας. Μέσω τεσσάρων αριστουργηματικών ουγγρικών ντοκιμαντέρ, λοιπόν, θα παρουσιαστεί το μεγάλο δίλημμα της χώρας «Τείχη ή Γέφυρες», βοηθώντας μας να αντιληφθούμε τις πραγματικές του διαστάσεις. 
 
Στην ημερίδα με τίτλο: «Ντοκιμαντέρ και τηλεόραση – Η νέα τηλεοπτική πραγματικότητα και η παραγωγή δημιουργικού ντοκιμαντέρ», η οποία θα πραγματοποιηθεί και θα παρουσιαστεί από δημιουργούς και επαγγελματίες του χώρου, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και των «νέων παιχτών» στην παραγωγή δημιουργικών ντοκιμαντέρ, όπως και τις νέες στρατηγικές παραγωγής και διανομής τους. 
 
Μεταξύ των καλεσμένων της ημερίδας που θα μπορέσουν να τοποθετηθούν σχετικά με το θέμα θα είναι μάλιστα εκπρόσωποι από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την ΕΡΤ, το ΕΚΚ, το Κανάλι της Βουλής, την COSMOTE TV και τη NOVA. 
 
Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη σημαντική δουλειά του εργαστηρίου «Exodus» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ και αφορούσε πέντε ταινίες μικρού μήκους με θέμα την πρόσφατη κρίση του προσφυγικού. Τα πέντε αυτά ντοκιμαντέρ, που αποτελούν δημιουργία νέων συνθετών, θα παρουσιαστούν στο κοινό, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διακρίνουμε πέντε διαφορετικές προσωπικές ματιές σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο και επίκαιρο. 
 
Μια ενέργεια που αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με την υποστήριξη του προγράμματος Media και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Για ακόμη μια χρονιά, λοιπόν, η Τεχνόπολη μας χαρίζει τέσσερις ημέρες γεμάτες από πραγματικές εικόνες. Από σήμερα έως τις 7 Μαΐου, αντικρίζουμε «Με τα μάτια ανοιχτά» την αληθινή ζωή που, άλλωστε, ξέρει και γράφει τα καλύτερα σενάρια…
 
Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
 
Πέμπτη 4 Μαΐου
 
Ώρα 17:00: «Ο τερματισμός», σκηνοθεσία: Ελιάνα Αμπραβανέλ. 
18:15: «Μακροβούτι», σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο. 
19:15: «Ο πιο μακρύς δρόμος», σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου. 
20:45: «Another Hungary» («Η άλλη Ουγγαρία»), σκηνοθεσία: Dénes Nagy. 
22:00: «Πού είσαι Σιγκάλ;», σκηνοθεσία: Άγγελος Ράλλης, σε συνεργασία με τον Hans Ulrich Gössl.
 
Παρασκευή 5 Μαΐου
 
17:00: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση», σκηνοθεσία: Angélique Kourounis.
18:45: «Νόστος», σκηνοθεσία: Sandrine Dumas. 
20:30: «4.1 Miles», σκηνοθεσία Δάφνη Ματζιαράκη. 21:30: «Overdose – Run for a dream», σκηνοθεσία: Gabor Ferenczy. 
23:15: «Exotica, Erotica, Etc.», σκηνοθεσία: Ευαγγελία Κρανιώτη.
 
Σάββατο 6 Μαΐου 
 
13:00-16:00: Masterclass «Τείχη ή Γέφυρες: Να κλειστούμε στον εαυτό μας ή να ανοιχτούμε στον κόσμο;». 
17:00: «Εργαστήριο 2016 “Έξοδος”» («Exodus»):
«Open Borders», σκηνοθεσία: Μάνος Καντανολέων. «Αλί & Σοράγια», σκηνοθεσία: Άννα Αντωνοπούλου. «Η επιστροφή», σκηνοθεσία: Γιώργος Δέτσης. «Οι λέξεις του Νιάζ», σκηνοθεσία: Φανή Μπίτου. «Προσωρινά», σκηνοθεσία: Μαρία Παπαγεωργίου.
Ακολουθούν οι ταινίες: 
17:45: «Ελλάδα, Οι ναυαγοί της Ιστορίας», σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης. 
19:30: «Μέγαρα», σκηνοθεσία: Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος. 
21:00: «Superior orders» («Άνωθεν εντολές»), σκηνοθεσία: Viktor Oszkar Nagy, Andras Petrik. 
22:00: «East West Passage» («Πέρασμα Ανατολής – Δύσης»), σκηνοθεσία: Gábor Zsigmond Papp. 
23:30: «Excision» («Κλειτοριδεκτομή»), σκηνοθεσία: Βικτώρια Βελλοπούλου.
 
Κυριακή 7 Μαΐου 
 
10:00-16:30: Ημερίδα Ντοκιμαντέρ και Τηλεόρασης 
Ακολουθούν οι ταινίες: 
17:00: «Σιωπηλός μάρτυρας», σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.
18:30: «Μάνα μου Καπνοφύτισσα», σκηνοθεσία: Στάθης Γαλαζούλας. 
19:15: «Γεγονότα στη Φώκαια», σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης. 20:30: «Lost in the Bewilderness», σκηνοθεσία: Alexandra Anthony. 22:30: «Η τελευταία παραλία», σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος, Davide del Degan.
 
INFO: Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, θα διαρκέσει από σήμερα έως τις 7 Μαΐου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0109300
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:22