search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:17
MENU CLOSE

Το σκάνδαλο υπεξαίρεσης και οι μακρυχέρηδες στο μετρό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1967
04-05-2017
06.05.2017 03:00
metro-1.jpg

 

Το «πάρτι» με τα εισιτήρια. Διευθυντές, στελέχη και υπάλληλοι στο κόλπο

Μια υπόθεση υπεξαίρεσης περισσότερων του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη διακίνηση των εισιτηρίων των σταθερών συγκοινωνιών και των καρτών, στην οποία εμπλέκονται πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι, στελέχη και υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ, έφερε στο φως έρευνα που διενήργησε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
 
Η έρευνα, που διήρκεσε έναν χρόνο, βρίσκεται στα «χέρια» της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος δώδεκα ατόμων για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της υπεξαγωγής εγγράφων, της ψευδούς βεβαίωσης καθώς και της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα, η Εισαγγελία εξέδωσε εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.
 
Όλα ξεκίνησαν ύστερα από μια ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για υπεξαίρεση από τους επόπτες του Τομέα Καταμέτρησης της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., στις γραμμές 2 και 3 του μετρό.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα των ελεγκτών φαίνεται ότι η εταιρεία ζημιώθηκε το 2015, αφού το ποσό που «λείπει» από τα ταμεία φτάνει το 1.156.321,20 ευρώ. Οι ευθύνες επιρρίπτονται στους επόπτες του Τομέα Καταμέτρησης, που είναι υπεύθυνοι της όλης διαδικασίας διακίνησης εισιτηρίων και καρτών, αλλά και στον διευθυντή Οικονομικού της ΣΤΑΣΥ (νυν ε.χ. γενικού δ/ντή Οικονομικών Υπηρεσιών), ο οποίος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για την παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση εισιτηρίων και την απόδοση εισπράξεων. 
 
Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν έχει ελεγχθεί ακόμη αν η εταιρεία ζημιώθηκε και τα προηγούμενα έτη, αφού οι παραπάνω υπηρετούσαν από το 2002 στις ίδιες θέσεις.
 
Το «πάρτι»
Η έρευνα έδειξε ότι οι επόπτες διέθεσαν εισιτήρια και κάρτες ύψους 1.156.321 ευρώ, χωρίς όμως να εντοπιστούν τα αντίστοιχα παραστατικά των διακινήσεών τους, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται ούτε ως λογιστικές εγγραφές στην Ημερήσια Κατάσταση Ταμείου (daily list) του Τομέα ούτε ως εισπράξεις στα πρακτικά της Επιτροπής Καταμέτρησης Περιεχομένου Σάκων Εισπράξεων, με αποτέλεσμα το τεράστιο ποσό ύψους 1.156.321,20 ευρώ να μην έχει αποδοθεί στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. 
 
Μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι «έσβηναν» τη διαδρομή των εισιτηρίων, αλλά ακόμη και εάν αυτά πωλούνταν, άλλαζαν τα στοιχεία, ώστε να φαίνονται ως… επιστραφέντα και κανείς να μην καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Επιπλέον, οι επόπτες του Τομέα Καταμέτρησης είχαν εκδώσει αυθαίρετα οδηγίες προς τους εκδότες εισιτηρίων για τη διαδικασία επιστροφής εισιτηρίων παλιάς τιμολογιακής πολιτικής (αξίας 1,20 και 0,60 ευρώ τα μειωμένα) που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί, παραβιάζοντας την αυστηρή διαδικασία του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας.
 
Όπως αναφέρει το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2015, ο τότε πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., δεδομένου ότι αν και ήταν γνώστης των προβλημάτων της διαδικασίας ήδη από την Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου του 2012, «αλλά και των δυσανάλογα μεγάλων ποσοτήτων επιστρεφόμενων κουπονιών, εν τούτοις δεν μερίμνησε διά των υπηρεσιών του για τη θεραπεία των δυσλειτουργιών και τον τακτικό έλεγχο της διαδικασίας απόδοσης εσόδων, αλλά αντιθέτως υπέγραφε ανεπιφύλακτα και ανέλεγκτα τα μηνιαία διαβιβαστικά έγγραφα που αφορούσαν τις ποσότητες επιστρεφόμενων προς καταστροφή κουπονιών και όφειλε να γνωρίζει την έλλειψη ιχνηλασιμότητας των κουπονιών (καθόσον τα κουπόνια παραδίδονταν βάσει σειριακού αριθμού στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και ωσαύτως από τον Τομέα Καταμέτρησης αυτής στους εκδότες, όμως η επιστροφή των αδιάθετων για καταστροφή στον ΟΑΣΑ γινόταν βάσει αριθμού τεμαχίων, ενώ η καταστροφή τους ελάμβανε χώρα σε κιλά)». 
 
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει σε εταιρεία ορκωτών τη διενέργεια ελέγχου, η ΣΤΑΣΥ πραγματοποίησε αυτόνομο έλεγχο μέσω της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου χωρίς να ενημερώσει τον ΟΑΣΑ και την εταιρεία.
 
Τι απαντά η ΣΤΑΣΥ
Η ΣΤΑΣΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «μέχρι σήμερα 2 Μαΐου 2017 δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας καμία άσκηση ποινικής δίωξης σε ό,τι αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γεώργιο Θωμόπουλο και ούτε θα μπορούσε να έχει καμία εμπλοκή με τα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων». 
 
Σύμφωνα με την εταιρεία, στους οκτώ μήνες της διοίκησής του, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και ο διευθύνων σύμβουλος «λειτούργησαν με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και την εξυγίανση της εταιρείας. Στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργήθηκε από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, τηρώντας τον νόμο 2190/1920 που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες αλλά και τον κανονισμό της εταιρείας έπραξε όσα προβλέπονται, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διενέργεια σχετικού εσωτερικού ελέγχου».
 
Τέλος, καταλήγει ότι «η Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. συνεχίζουν απερίσπαστα το έργο τους. Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας η απρόσκοπτη υλοποίηση του συγκοινωνιακού μας έργου και η παροχή υψηλών υπηρεσιών στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών. Η υπόθεση ερευνάται αρμοδίως από τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, στα οποία η εταιρεία μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03