search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:23
MENU CLOSE

Συνέδριο – σταθμός για τη Συμπαράταξη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1967
04-05-2017
07.05.2017 03:00
pasok-22.jpg

 

Η στρατηγική, οι ισορροπίες και το «Πρόγραμμα Ελλάδα»

Σοβαρή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να απεγκλωβιστεί η δημόσια συζήτηση από τη δίνη της εσωστρέφειας, που σαν τσουνάμι παρέσυρε το ΠΑΣΟΚ, καταβάλλει η ηγετική ομάδα του κόμματος. 
 
Με αιχμή του δόρατος το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αποτέλεσε και το βασικό ζήτημα των εσωκομματικών διαφωνιών, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να μεταβάλει το κλίμα και να δείξει πολιτική πυγμή. Όπως λένε οι συνεργάτες της, μέσα από την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης θα κριθούν και οι ηγετικές της ικανότητες και θα… ψηθεί πολιτικά. Γι’ αυτό επισημαίνουν ότι ένα επιτυχημένο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα την ισχυροποιήσει προκειμένου να δώσει με μεγαλύτερη ώθηση την εσωκομματική μάχη, με το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έχει ανακοινωθεί. 
 
Αποφασισμένη
Τη Δευτέρα η Γεννηματά ανακοίνωσε την εικοσαμελή Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με την απόφαση έγινε αντιληπτό σε όλους ότι στην παρούσα φάση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να περιθωριοποιήσει την πλευρά Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη, που την αμφισβητεί ευθέως. Κανένα στέλεχος επιρροής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν συμπεριελήφθη στην Οργανωτική Επιτροπή. 
 
«Ήταν τόσο σφοδρή και νωπή η αμφισβήτηση της πορείας προς τη ΔΗΣΥ από την πλευρά Ανδρουλάκη, ώστε δεν είχε νόημα να μεταφερθεί η κρίση του ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΣΥ με κάποιους που θα θέτουν οργανωτικά προσκόμματα. Άλλωστε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πλησιάζει και εκεί τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να πάρουν θέση και θα κριθεί η ορθότητα της στάσης όλων», επισημαίνει στέλεχος του κόμματος, που αντικρούει τα επιθετικά σχόλια από το στρατόπεδο Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη, ότι επιχειρείται ξεκαθάρισμα λογαριασμών και όλα αυτά οδηγούν σε ένα κόμμα μικρότερο και ελεγχόμενο.
 
Με δεδομένο πάντως ότι στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι η περαιτέρω δημόσια συζήτηση για τα εσωκομματικά μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εικόνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η εικοσαμελής Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου λειτούργησε τάχιστα. Συγκροτήθηκε ήδη σε σώμα την επομένη της αναγγελίας των μελών που την απαρτίζουν και αποφάσισε το Προγραμματικό και Πολιτικό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. 
 
Στην απόφαση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «το συνέδριο θα εγκρίνει και τις αρχές λειτουργίας της Συμπαράταξης. Θα δώσει το στίγμα των νέων επιλογών μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, τις κατευθύνσεις μας για την έξοδο από την κρίση και θα συζητήσει το Πρόγραμμα Ελλάδα».
 
Η Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνει ότι το συνέδριο θα είναι ανοιχτό σε όλα τα κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. «Είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέσουν τις απόψεις τους, να συνδιαμορφώσουν τις αποφάσεις μας. Το συνέδριο θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον στρατηγικό μας στόχο, τον νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, ως ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα προτείνει τον οδικό χάρτη μετάβασης στον ενιαίο φορέα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
Η Γεννηματά, μιλώντας την Τρίτη στις Γραμματείες των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «το συνέδριο θα διαμορφώσει την πρόταση προς τα κόμματα για τον οδικό χάρτη και τα επόμενα βήματα για τη μετεξέλιξη της συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα. Τα βήματα της μετεξέλιξης θα πρέπει να είναι σταθερά αλλά και προσεκτικά. Δεν διαλύεις κάτι πριν δημιουργηθεί σε στέρεη βάση το καινούριο».
 
Λίστα σύγκρουσης
Με την απόφαση επαναλαμβάνεται και ξεκαθαρίζεται ότι οι σύνεδροι θα είναι κατά 50% θεσμικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και φορέων της ΔΗΣΥ και κατά 50% αιρετοί από τους πολίτες στα μαζικά κινήματα, στις επαγγελματικές οργανώσεις, στην Αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε και την αιτία σύγκρουσης εντός του ΠΑΣΟΚ, αφού η πλευρά Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το προηγούμενο Σάββατο να εκλεγούν οι σύνεδροι.
 
Στο ΠΑΣΟΚ τώρα συζητάνε για τον τρόπο που θα ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία μετεξέλιξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού εκτός από τη συζήτηση στις προσυνεδριακές διαδικασίες για το έκτακτο συνέδριο, εξετάζεται σοβαρά και η περίπτωση διεξαγωγής εσωκομματικού δημοψηφίσματος, προκειμένου τα μέλη του κόμματος να λάβουν την απόφαση για τη διάλυσή του ή όχι και κάτω από ποιες διαδικασίες. 
Όπως επισημαίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, εντός του 2017 ή αρχές του 2018 αναμένεται να δρομολογηθεί και το θέμα της εκλογής επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ιδιαίτερα αν η χώρα εισέλθει σε πολιτική ηρεμία και δεν τίθεται ζήτημα έκτακτων πολιτικών εξελίξεων. 
 
Παρότι τα κόμματα και οι κινήσεις που απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν συμφωνήσει να μην μπουν σε μια ψυχοφθόρο διαδικασία και ελλείψει άλλου υποψηφίου να οδηγήσει η Γεννηματά τη ΔΗΣΥ στις επόμενες εκλογές, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει σε κάποια φάση να επικυρωθεί με εκλογή από τη βάση η απόφαση αυτή. 
Στη Χαριλάου Τρικούπη στενοί συνεργάτες της Γεννηματά επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την αιφνίδια μεταστροφή των Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Ξεκαλάκη, που, ενώ βρίσκονταν σε πλήρως αρνητική τροχιά για το ενδεχόμενο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, πέρασαν στην απέναντι όχθη ζητώντας εδώ και τώρα νέα συμφωνία με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων.
 
Συνεργάτες της Γεννηματά δεν αποκλείουν να υπήρχε συνεννόηση προκειμένου ο Ανδρουλάκης να μπει επικεφαλής της προσπάθειας αμφισβήτησης της προέδρου του κόμματος και μέσα από την εκλογή συνέδρων να επιχειρείτο στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαδικασία ανατροπής της.
 
Μάλιστα στα «σκοτεινά σενάρια» εμπλέκουν όχι μόνο τους Σταύρο Θεοδωράκη, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον εύγλωττα σιωπηλό Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την πρόσφατη συνάντηση της Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι διαθέσεις του. 
Πάντως τόσο ο Σημίτης όσο και ο Βενιζέλος έχουν ταχθεί υπέρ της συγκρότησης ενός νέου κόμματος, με τη διάλυση όλων των κομμάτων και των κινήσεων. Το θέμα είναι αν έχουν αποφασίσει να κινηθούν δυναμικά ή απλά βρίσκονται στον πάγκο και περιμένουν τις εξελίξεις. 
 
Χρονοδιάγραμμα
Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε η εκατονταμελής Αρχική Εθνική Συντονιστική Επιτροπή της Ώρας Αποφάσεων και έθεσε χρονοδιάγραμμα για τη μετεξέλιξή της σε κόμμα, με εκλογή αρχηγού από τη βάση. Συμφωνήθηκε η ιδρυτική καταστατική συνέλευση να συνέλθει τον Σεπτέμβριο και να δρομολογήσει τη διενέργεια προγραμματικού συνεδρίου και εκλογή αρχηγού από τη βάση. 
 
Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα θέσουν υποψηφιότητα και οι τρεις πρώην υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης) που είχαν την πρωτοβουλία. Άγνωστο παραμένει αν διατηρείται και η προοπτική συνεργασίας με το Ποτάμι ή παραμένουν όλα ανοιχτά…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10