search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:02
MENU CLOSE

Σκελετοί σε γαλάζιες ντουλάπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1967
04-05-2017
06.05.2017 03:00
ker-1.jpg

 

H ΣΕΚΑΠ, ο Σαμαράς και το λαθρεμπόριο

Με αντιπολιτευτική γυμ-ναστική και πίεση στους τομεάρχες να ασκούν ακόμη πιο σκληρή αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να καλύψει το σοβαρό αυτογκόλ που υπέστη με την τροπολογία για τον Ιβάν Σαββίδη.
 
Η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών και μιας σειράς βουλευτών που είχαν εμπλακεί στην ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ και η αποκάλυψη του επιχειρηματία ότι είχε πιεστεί από τον Σαμαρά να αγοράσει την εταιρεία, χωρίς να γνωρίζει την επιβολή προστίμων για λαθρεμπορία στην προηγούμενη διοίκηση αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τους «σκελετούς» που έχουν στα ντουλάπια τους τα κόμματα που άσκησαν εξουσία, αλλά και το αλαλούμ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σήκωσε τόσο ψηλά το θέμα χωρίς να έχει εξετάσει όλες τις παραμέτρους και κυρίως την εμπλοκή της στην ουσία της υπόθεσης.
 
«Η χθεσινή συνέντευξη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου» απάντησαν από την οδό Πειραιώς και σχολίασαν δηκτικά ότι, όσον αφορά την «πρόβλεψη» Σαββίδη ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα εκλεγεί ποτέ πρωθυπουργός, «το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες». 
 
Πάντως η Ν.Δ. δεν σκοπεύει να ανοίξει βεντέτα με τον Σαββίδη και σκέφτεται να κινηθεί θεσμικά, αντιλαμβανόμενη ότι σε μια σκληρή διαμάχη μπορεί να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.
 
Όπως λένε στη Ν.Δ., ο Σαββίδης έχει υιοθετηθεί πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβασή του με τη συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» σκόπευε στη δημιουργία ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας στη Ν.Δ., αφού πολλοί βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας με καραμανλικές ρίζες έχουν καλές σχέσεις με τον επιχειρηματία – είτε προέρχονται από το ποντιακό στοιχείο. Μια σφοδρή σύγκρουση θα έφερνε τους βουλευτές αυτούς σε δύσκολη θέση. 
 
Για να ενισχυθεί η παρουσία της Ν.Δ. στο κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού, όπου διαθέτει σοβαρές προσβάσεις ο Σαββίδης, βουλευτές από τη Μακεδονία πρότειναν στον Μητσοτάκη να πάρει μέρος σε κάποιες από τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που τιμάται στις 19 Μαΐου. Έτσι, αν αποφασίσει να παραστεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., αυτό θα σημαίνει ότι επιχειρεί να κλείσει το όποιο πρόβλημα μεταξύ κόμματος και Ποντίων. 
 
Αποδόμηση
Ο Μητσοτάκης λοιπόν βρέθηκε προ οδυνηρής έκπληξης διαπιστώνοντας την έκταση της ιστορίας πίσω από τη βουλευτική τροπολογία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Ν.Δ. αντιμετώπισε με αιχμηρό τρόπο τη στάση στελεχών της Βόρειας Ελλάδας. «Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί απέναντί του και όχι οι μισοί» φέρεται να είπε.
 
Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να επιμείνουν στην αποδόμηση της συμφωνίας της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τους ζήτησε να δώσουν προσοχή στην «ποιότητα» των μέτρων που έρχονται και παράλληλα να αναδείξουν την πρόταση της Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης, λένε οι συνεργάτες του, θα συνεχίσει τις επιθέσεις με στόχο να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα και ότι προωθεί μια νέα κάστα διαπλεκόμενων επιχειρηματιών.
 
Μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στη συνεδρίαση των τομεαρχών, τους ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να αναδεικνύουν όλα τα κακώς κείμενα με πίεση ανά τομέα ευθύνης και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, για όποιο θέμα αναδεικνύεται στην επικαιρότητα η Ν.Δ. οφείλει, κατά τον αρχηγό της, να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση. Στην παρούσα φάση τρέχει ο μήνας Υγείας με εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.
 
Ο Μητσοτάκης πάντως συνέχισε το ρεσιτάλ αλλοπρόσαλλης πολιτικής κατηγορώντας την κυβέρνηση επειδή έκλεισε την αξιολόγηση, τη στιγμή που επέμενε όλους τους προηγούμενους μήνες να την κλείσει, και προσπερνάει τη ρητορική της κυβέρνησης ότι, αν έσπευδε να κλείσει την αξιολόγηση όπως – όπως, δεν θα υπήρχε το σημερινό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι η κυβέρνηση με τη διαπραγματευτική της διαδικασία χρέωσε τη χώρα 12,5 δισ. ευρώ θεωρώντας ότι πρόκειται για «βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα και το κόστος παραμονής στην εξουσία».
 
Ο στόχος
Στη Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνονται ότι με την υπερψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία των μέτρων της συμφωνίας για την αξιολόγηση απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογών. Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «εξαντλήσει» τις δυνατότητες παραμονής στην εξουσία με την ελπίδα ότι μπορεί να επανακάμψει δημοσκοπικά αν απομακρυνθεί από την επιβολή των μέτρων.
 
Στην οδό Πειραιώς λένε ότι δεν μπορεί με τίποτα να ανατραπεί η κατάσταση και ότι η προοπτική εκλογικής επανόδου έχει χαθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού επιμένουν ότι κατέλαβε την εξουσία με ψέματα και ανεφάρμοστες υποσχέσεις.
Γι’ αυτό έχουν αποφασίσει να θέσουν στο επίκεντρο της πολιτικής και ιδεολογικής τους τακτικής τη «μάχη με τον λαϊκισμό». Γιατί, όπως λένε, με τη ρητορική αυτή βγαίνουν από το σχήμα της αντιπαράθεσης Δεξιάς – Αριστεράς και μπορούν να προσελκύσουν ψήφους από τον μεσαίο χώρο, που είναι και ο βασικός τους στόχος. 
 
Σ’ αυτήν τη γραμμή επιχειρούν να αξιοποιήσουν και μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του Μακρόν, με τον οποίο ταυτίζονται σε πλευρές της έντονης κριτικής που ασκεί στα ευρωπαϊκά όργανα για τη συνέχιση της λιτότητας και την υιοθέτηση αντιαναπτυξιακής ατζέντας. 
 
Όπως λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν ευθύνες οι δανειστές διότι ευνόησαν τις κυβερνητικές προτάσεις υπερφορολόγησης που έπνιξαν την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται με τίποτα να υπερψηφίσουν τα όποια μέτρα έρθουν στη Βουλή, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τους στόχους του προγράμματος, αλλά θα βάλει το δικό της μείγμα πολιτικής προκειμένου να κατορθώσει να επανεκκινήσει την οικονομία. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50