search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:56
MENU CLOSE

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ερντογάν και Πούτιν χτίζουν πυρηνικό σταθμό στη σεισμογενή Τουρκία (Video)

04.05.2017 17:05
Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ερντογάν και Πούτιν χτίζουν πυρηνικό σταθμό στη σεισμογενή Τουρκία (Video) - Media

 

Ο «εφιάλτης» του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου επιστρέφει με τις «ευλογίες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομόλογού του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η καταλληλότητα της περιοχής έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης αφού τη διαπερνά ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα, με καταστροφικό παρελθόν και η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμούς συνολικής ισχύος 1.600 μεγαβάτ αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα».

Στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει κινήσεις απέναντι στις ΗΠΑ και την Γερμανία, προσπαθώντας να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση στις ελληνικές ανησυχίες.

Η κατασκευή του σταθμού δρομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Πούτιν. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί, μέσα σε ένα μήνα, το αργότερο, θα ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας από τις ρωσικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Η ανακοίνωση γίνεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Κρεμλίνο και αποτελεί ‘στρατηγική και πρωτεύουσα επένδυση’ για την Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Παρά τη συμφωνία για την κατασκευή του Ακούγιου το 2010, η διαδικασία «πάγωσε» μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκόι το Νοέμβριο του 2015 από τουρκικά μαχητικά στα σύνορα με τη Συρία.

Ωστόσο, μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί πλήρως, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, του πρώτου που θα αποκτήσει η Τουρκία.

Η κατασκευή του θα κοστίσει περίπου 22 δισ. δολάρια και το έργο θα επιβλέπει 100% ρωσική εταιρεία.


Πυρηνικός κίνδυνος για το Αιγαίο και τη… από Enikos_gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:52