search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09
MENU CLOSE

Κάλεσμα Τσίπρα στους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, φουλ επίθεση σε Μητσοτάκη, μηνύματα για δεύτερη τετραετία

05.05.2017 11:36
Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης - Media

 

Κάλεσμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια για την έξοδο από τα μνημόνια, κατ΄ επέκταση και τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν στη Βουλή, απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στους βουλευτές του κόμματος. Μάλιστα, ανήγαγε τη στήριξη αυτής της προσπάθειας σε «πρώτιστο καθήκον, αριστερό, προοδευτικό, πατριωτικό και κοινωνικό».

Ο πρωθυπουργός κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους για τη συμφωνία την οποία πάντως χαρακτήρισε «ισορροπημένη», σημειώνοντας ότι έχει δυσκολίες, καθώς είναι προϊόν συμβιβασμού με τους δανειστές από τους οποίους πήρε αποστάσεις και επανέλαβε την φράση που είπε στο χθεσινό υπουργικό, πως δηλαδή «δεν είναι φίλοι μας» αλλά θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους.

Ωστόσο, επέμεινε στα αντίμετρα με αφορμή τα οποία εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικώς αναφέρθηκε στην αναφορά του προέδρου της ΝΔ κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στα αντίμετρα λέγοντας ότι αυτά θα εφαρμοστούν εφόσον το πλεόνασμα του 2018 υπερβεί το στόχο κατά 2% μονάδες δηλαδή φτάσει στο 5,5%. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο  Κυριάκος Μητσοτάκης λέει συνειδητά ψέμματα και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πιάσει το στόχο του 3,5% και τίποτα παραπάνω, κι εφόσον πιάσει αυτόν τον στόχο θα υλοποιηθούν τα αντίμετρα.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του αρχηγού της ΝΔ, αναφερόμενός στην πρότασή του η κυβέρνηση να επιστρέψει στην κοινωνία μέρος του πλεονάσματος. «Ο άνθρωπος που καταψήφισε την απόδοση του πλεονάσματος του 20 16 σε συνταξιούχους ήρθε χθες να μας προτείνει να δώσουμε άλλο αυτό που δώσαμε τον Δεκέμβρη» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μας ζητά προκαταβολικά να εγγράψουμε δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2017 ώστε να υπονομεύσουμε το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017».

Στο σημείο αυτό τον χαρακτήρισε με την έκφραση που χρησιμοποίησε κατά το παρελθόν άλλος κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ λέγοντας πως είναι «τζάμπα μάγκας» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση « θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων το πλεόνασμα, στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε στο τέλος του 2016».

Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη ψηφοφορία όπου όπως είπε καλούμαστε να διαπιστώσουμε το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ και απαριθμώντας τα αντίμετρα, τα οποία όπως είπε θα έρθουν ένα προς ένα σε χωριστά άρθρα, διερωτήθηκε αν η αξιωματική θα τα ψηφίσει, ειδικά τόσο τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής όσο κι εκείνα όπως η μείωση της φορολογίας, επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκ. ευρώ.

Κλείνοντας τις αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός επισήμανε με νόημα ότι ο λαός δεν κρίνει μόνο αυτούς που κυβερνούν αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση και κλιμάκωσε την επίθεση λεγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη θα είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κοινοβουλευτικά χρονικά που ζητά εκλογές από την πρώτη στιγμή της κυβερνητικής θητείας του αντιπάλου του αλλά αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

 

 

«Θα πάμε ως το τέλος»

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και όχι νωρίτερα, κι επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε λόγο «ν’αποδράσει» το 2018 όπως εκτιμούν ή προβλέπουν ορισμένοι.

«Τα αντίμετρα» είπε « εμείς τα φέραμε και τα καταφέραμε,  την επαναφορά των συλλογικών  διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας εμείς τα φέραμε, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα φέραμε, εμείς θα τα υλοποιήσουμε, γι’ αυτό θα πάμε μέχρι τέλους,  εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία».

Επιπλέον, όπως και στο υπουργικό, επανέλαβε την αναφορά περί του ορίζοντα εξαετίας ο οποίος περιλαμβάνει μια διετία σταθερής πορείας μέχρι τις εκλογές του 2019 αλλά και την επόμενη τετραετία η οποία θα είναι η πρώτη μετά από μια δεκαετία σχεδόν, μνημονίων. Με άλλα λόγια, πέρα από το μήνυμα που περιέχει αυτή η αναφορά, περί της δυνατότητας για νίκη στις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός θέλησε να ακυρώσει έτσι και το επιχείρημα των αντιπάλων της κυβέρνησης, ότι με τα μέτρα που συμφώνησε δεσμεύει τους επόμενους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:08