search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:31
MENU CLOSE

Γαλλία: Στο παρά πέντε του β’ γύρου ο Μακρόν διευρύνει την απόστασή του από τη Λεπέν

05.05.2017 17:26
Νέο «ξύλο» στον Μακρόν από συνδικαλιστές - Στο στόχαστρο ο νόμος για τα εργασιακά (Video) - Media
 
Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του επί της Μαρίν Λεπέν και προηγείται με ποσοστό 63% έναντι 37% της αντιπάλου του ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τη νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ifop-Fiducial.
 
Μετά την τηλεμαχία της Τετάρτης, όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν ποσοστό υψηλότερο του 60%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί και στο 59%.
Δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για τη γαλλική ραδιοτηλεόραση δείχνει ότι ο Μακρόν προηγείται με 61,5% (άνοδος 2,5 μονάδων σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας).
 
Η Λεπέν έχει πέσει στο 38,5%. Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα φτάσει στο 76% (ήταν 78% στον πρώτο γύρο). Από αυτούς που είπαν ότι θα πάνε σίγουρα στις κάλπες, το 84% δήλωσε ότι έχει κάνει την οριστική επιλογή του, ενώ το 16% μπορεί να αλλάξει γνώμη ακόμη και την τελευταία στιγμή.
 
Η έρευνα αυτή έγινε διαδικτυακά, σε δείγμα 2.632 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Από τους συμμετέχοντες, οι 1.605 είπαν ότι είναι βέβαιο ότι θα πάνε να ψηφίσουν.
 
Η δημοσκόπηση της Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV και την εφημερίδα L’Express φέρνει νικητή τον Μακρόν με 62% έναντι 38% για τη Λεπέν. Σχεδόν οι επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) από όσους ρωτήθηκαν, είπαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.
 
Οι ψηφοφόροι οι οποίοι στον πρώτο γύρο επέλεξαν να στηρίξουν τον Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται ότι τώρα στρέφονται στον Μακρόν: το 45% από αυτούς είπε ότι θα ψηφίσει τον πρώην υπουργό Οικονομίας και το 32% τη Μαρίν Λεπέν ενώ το 23% δεν αποκάλυψε ποιον προτιμά. Οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν της “Ανυπότακτης Γαλλίας” θα στηρίξουν τον Μακρόν σε ποσοστό 54% και τη Λεπέν σε ποσοστό 14% ενώ οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν τάσσονται σε ποσοστό 72% υπέρ του Μακρόν. Μόνο το 7% είπε ότι προτιμά τη Λεπέν.
 
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa για τη Dentsu-Consulting και το περιοδικό Le Point δίνει ακριβώς τα ίδια ποσοστά στους δύο υποψηφίους: 62% για τον Μακρόν, 38% για τη Λεπέν. Το 54% των ψηφοφόρων του Φιγιόν, το 47% εκείνων του Μελανσόν και το 81% όσων στήριξαν τον Αμόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.
 
Από την άλλη, το 21% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, το 14% των υποστηρικτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και το 2% των Σοσιαλιστών επιλέγουν τη Λεπέν. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 959 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι 809 είπαν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στον δεύτερο γύρο.
 
Τέλος, η δημοσκόπηση της Harris Interactive (διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, δηλαδή πριν και μετά την τηλεμαχία) δίνει τη νίκη στον Μακρόν, επίσης με ποσοστό 62%. Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν φέρονται ότι θα ψηφίσουν σε ποσοστό 44% τον Μακρόν και σε 26% τη Μαρίν Λεπέν ενώ το 30% από αυτούς θα απέχει ή θα ρίξει λευκό ή άκυρο.
 
Αντιστοίχως, από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν στον πρώτο γύρο, το 46% θα στηρίξει τον Μακρόν και το 13% τη Λεπέν (41% αποχή ή άκυρο ή λευκό) ενώ από εκείνους που στήριξαν τον Μπενουά Αμόν, το 73% στηρίζει τον Μακρόν και το 7% τη Λεπέν (20% λευκό, αποχή ή άκυρο).
 
Οι δημοσκοπήσεις δεν συνιστούν πρόβλεψη αποτελέσματος αλλά δίνουν μια εικόνα των τάσεων και της δυναμικής που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:27